Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ели Скорчева: Актьорът трябва да оправдава и да обича всеки свой герой

Новата продукция на режисьора Стефан Командарев - „Уроците на Блага“, дойде на Фестивала на българския филм „Златна роза“ с много висока заявка. Той вече триумфира на МФФ Карлови Вари 2023 с Голямата награда „Кристален глобус“ за най-добър филм, с Наградата за най-добра женска роля на Ели Скорчева и с Наградата от екуменическото жури за отстояване на християнските и морални ценности. Предстоят му участия в повече от 20 фестивала, той ще е и нашето предложение за „Оскар“.

На „Златна роза“ във Варна беше българската премиера на филма при препълнена зала 1 на ФКЦ, включително и с правостоящи. И интересът беше напълно оправдан. А хората аплодираха бурно след прожекцията.

Ели СкорчеваНакратко за сюжета: Когато пенсионираната и наскоро овдовяла учителка Блага става жертва на телефонна измама, тя остава без спестяванията си и без пари за гроба на покойния си съпруг. Животът ѝ се преобръща, тя осъзнава, че няма начин да си върне парите, докато не получава примамливо, но подозрително предложение за работа. Някога стриктната и честна жена, бавно започва да прекрачва всичките си принципи.

Безпощадно присъствие на екрана на Ели Скорчева, която се завръща в българското кино след 30 години, помним я от блестящите и превъплъщения в „Адаптация“, “Ева на третия етаж“, „Мадам Бовари от Сливен“... 

Филмът е копродукция между България и Германия. Сценарият е на Симеон Венциславов и Стефан Командарев, оператор - Веселин Христов, музика - Калина Василева.

С участието на: Ели Скорчева, Герасим Георгиев – Геро, Розалия Абгарян, Иван Бърнев, Стефан Денолюбов, Ивайло Христов, Асен Блатечки.

Светлана Вълкова разговаря с Ели Скорчева:

Как преживяхте филма сега, сред публиката?

Ние, целият екип много държахме да останем в залата и да гледаме филма, точно за да усетим реакциите на българската публика. Как тя поема този филм - как го вдишва и издишва. Хубаво беше. Харесаха ни реакциите. Бяха адекватни, бяха на място, бяха спонтанни.

А защо решихте да се включите в този филм? Вие споменахте, че досега сте получавали някои предложения, но сте преценявали, че не са така добри. С какво Ви впечатли този сценарий?

Той е много висока топка, много професионален, а освен това, преди да прочета сценария, самата среща с твореца Стефан Командарев беше изключително поласкаваща ме, защото аз харесвам всичките му филми. Аз го познавах като творец и преди това, не като човек. Ако съм си мечтала да работя с някой български режисьор, то той е един от малкото, с които съм искала да работя. 

Доколко Ви беше близка героинята? Т.е.  колко стъпки трябваше да направите до нея?

Доста. Вие сте видели. Почти нямаме нищо общо с експресивността, с начина на присъствие. Иначе имаме общи неща, разбира се, няма как да нямаме, защото това неминуемо съм и аз. Наистина, формата на присъствие - доста трябваше да извървя път до там.

Какви въпроси относно морала си поставихте за себе си, изграждайки тази роля. Имаше ли трудни моменти?

Не, никакви. Аз съм убедена, че когато човек има цел или ангажимент, който е изключително важен за него - в случая за Блага това е гробът с паметника на съпруга й, за който е дала обещание. За друг човек би могло да бъде болен близък, за който трябва да бъдат събрани пари за лечение. За трети възможност да откупи някой изчезнал. Няма значение каква е причината, когато тя е изключително важна, човек може да стигне до крайности. Убедена съм в това за всеки човек, особено за една майка или жена. Може и да стигне и до убийство, доста по-далече и доста по-низко.

Тук всички казаха, че има деградация на личността - аз не го приех така.

И аз не го приемам така. Това не е деградация. Това е утвърждаване на личността, това е силата на личността да се сбори с ужасяващи обстоятелства. Няма подкрепа нито от държавата, нито от органи, нито от приятели, нито от среда. Но тя успява, така че за каква деградация говорим. Овен това финалът дава толкова много възможности хората да изберат път, какъвто искат, ако искат светъл - ако искат още по-тъмен. 

Обикнахте ли тази Блага Вие? Оправдахте ли я за себе се?

Това е правило за актьора. Той трябва да оправдава всеки свой герой и да обича всеки свой герой, защото това е той. Когато от името на героя правиш тези неща, защото за него те са единствено възможните, имаш оправдание за тях. Така че, разбира се.

Има ли нещо, което Ви разплаква в този филм? Докато работихте върху него или може би след като го гледахте?

Аз по принцип много трудно плача. Не, в този филм - не. Мен ме разплаква добротата. Мен ме разплаква щедростта на хората, доброто отношение. Ето, преди представянето на филма  - от начина, по който реагираха хората в залата към мен, аз дори и сега съм готова да се разплача. Това ме разплаква. Иначе всичко останало ме втвърдява.

Чуйте цялото интервю с Ели Скорчева:


По публикацията работиха: Светлана Вълкова, Елисавета Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Богословът Иван Йовчев: Патриарх Даниил ще бъде консенсусна фигура

Патриарх Даниил е избран за глава на Българската православна църква. Той е досегашен Видински митрополит. Изборът е факт след изключително оспорвано гласуване в два тура. Новоизбраният патриарх Даниил е диалогична личност, със сигурност той ще бъде една консенсусна фигура. Погрешно се артикулира в общественото пространство, че е краен в решенията си...

публикувано на 01.07.24 в 14:22

Robin McAuley (MICHAEL SCHENKER FEST, BLACK SWAN, екс-MSG): Винаги трябва да си професионалист

Интервю с Robin McAuley (MICHAEL SCHENKER FEST, BLACK SWAN, екс-MSG) По традиция на 30 юни срещу 1 юли на много места в страната посрещаме единствения и неповторим Джулай морнинг. На Камен бряг също, както традицията повелява - има концерт.  Тази година първото юлско слънце дойде с  ERIDAN с вокалиста на Michael Schenker и BLACK SWAN Robin..

публикувано на 01.07.24 в 08:30
Зеница Филипова

Зеница Филипова: Бог ще посочи правилния духовен водач на България!

Зеница Филипова работи в храма "Свети Атанасий" във Варна. Тя е от първия випуск жени богослови, тогава ректор  на духовната академия е бил патриарх Неофит. Нейни състуденти са митрополитите Николай и Наум.  По професия е учител, филолог, но на 40 години решава да се посвети на богословието и на служението на Бог. Надява се коментарите за..

публикувано на 29.06.24 в 12:25

„СИГНАЛ Symphonic“ с премиера във Варна

Група Сигнал представя за първи път във Варна програмата „СИГНАЛ Symphonic“ заедно с Русенска филхармония .  Проектът бе представен с грандиозен успех в Зала 1 на НДК в края на миналата година по повод творческия юбилей на бандата и включва най-големите  ѝ  хитове в нов и различен вариант. Повече за предстоящото събитие може да чуете в прикачения..

публикувано на 28.06.24 в 08:10
Петър Ганев

Петър Ганев: Важно е дали чисто политически запазваме курса към еврозоната

Европейската комисията смята, че България не изпълнява условията за приемане на еврото по отношение на ценовата стабилност - това гласи доклад на комисията за конвергенцията на страните-членки, които предстои да въведат единната валута. Предвид оценката в доклада, страната ни няма как да въведе единната валута в началото на следващата година.  В..

публикувано на 27.06.24 в 09:25

Явор Гърдев ще снима игрален филм по "Ян Бибиян"

Явор Гърдев ще снима игрален филм по "Ян Бибиян". "Това е мое желание отпреди няколко години. Харесвам романа на Елин Пелин, защото дава много интерпретативни възможности. Сценарият на филма ще е заедно със Захари Карабашлиев - инициатор на проекта", съобщи за Радио Варна режисьорът Явор Гърдев.  Проектът има частично финансиране от Националния филмов..

публикувано на 27.06.24 в 08:10
Георги Тошев

Георги Тошев за Татяна Лолова: Тя беше човек, избрал да бъде от страната на светлината

Във философията на Татяна Лолова, в нейния начин на мислене, открих много подходящи парченца живот, чрез които съм си помагал в трудни ситуации. Това каза в интервю за Радио Варна журналистът Георги Тошев. Във Варна той беше водещ на вечер, посветена на голямата ни актриса, под надслов "Празнуваме Татяна Лолова". Събитието бе в рамките на театралния..

публикувано на 26.06.24 в 08:25