Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Кражби на кабели отново оставиха без ток улици във Варна

Кражби на кабели отново оставиха без ток улици във Варна. Част от трасето - от ул. „Девня“ до автомобилния мост под бул. „Владислав Варненчик“, остава временно без осветление. Вчера са констатирани множество щети по осветителната уредба  в посочения участък, както и няколко стълба по ул. „Георги Пеячевич“.

 Разбити са разклонителните кутии на ел. стълбове, откраднати са стотици линейни метри захранващ кабел, липсват решетки на дъждоприемни шахти, разбита е касета за УО, разкопан е асфалтовия тротоар на множество места, съобщиха от дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“ към Община Варна.
Предстои установяване на щетите и разследване от компетентните органи, посочват от дирекцията. 

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Отбелязваме Световния ден за борба с ХИВ/СПИН

Световният ден за борба със СПИН ежегодно се отбелязва на 1 декември и е посветен на повишаване осведомеността за СПИН-пандемията, причинена от разпространяването на вируса ХИВ. Има три основни начина за предаване на ХИВ. Единият е по сексуален път – при сексуален контакт без предпазни средства. Вторият е по кръвен път – при използване на..

публикувано на 01.12.23 в 07:53

Идея: Горското ще следи за бракониери и пожари с дронове

Бракониерските прояви в горите и пожари да бъдат засичани с безпилотни летателни апарати. Тази идея представят от Североизточно държавно предприятие, съобщават оттам. Днес специалистите и ръководството от СИДП  се запознаха с възможностите на дроновете от най-новото поколение, които могат да се използват на време за изчисляване кубиците дърва, които..

публикувано на 30.11.23 в 16:35

Хунджераб - да изкачиш света с мотоциклет

На прохода Хунджераб се намира най-високо разположения граничен пункт в света – 4,693 м.н.в.  Магистралата Каракорум е най-високият изобщо асфалтиран международен път в света и свързва Пакистан и Китай – от град Хасан Абдал в пакистанската провинция Пенджаб през прохода Хунджераб на границата с Китай до град Кашгар в китайската автономна провинция..

обновено на 30.11.23 в 12:37

Отново разменяме играчки, книжки и настолни игри във Варна

Наближават коледните и новогодишни празници – време за подаръци, с които радваме най-вече децата. В навечерието на тези натоварени с пазаруване дни, варненската Академия за рециклиращо изкуство организира размяна на детски играчки, книжки и настолни игри. На тази проява всеки ще може да замени нещо старо и омръзнало вече на детето с друго, което..

публикувано на 30.11.23 в 09:40

"Правосъдие за всеки": Тридневен срок между четенията за промени в Конституцията ще бъде откровена гавра с обществото

Промените в Конституцията влизат в дневния ред на Парламента на 8 декември, като има надежди до тази дата да бъдат изчистени голяма част от въпросите. Това съобщи съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов. Решението е било взето на консултативна среща с председателя на НС Росен Желязков. Следващо четене е предвидено да се между 12 и 14 декември. Ако..

публикувано на 30.11.23 в 08:09

Андреевден – легенди, поверия и обичаи

Голям празник е Андреевден. На 30 ноември църквата почита Свети апостол Андрей Първозвани. В православните храмове се отслужва празнична литургия, част от нея е песнопението, отправено към светия апостол.  Като първозван между апостолите и брат на върховния от тях, моли се, Андрее, на Владиката Христа: да дарява мир на Вселената, и на душите..

публикувано на 30.11.23 в 06:10

Стартира електронното гласуване за осмите годишни награди в туризма - 2023

Стартира електронното гласуване за осмите Годишни награди в туризма – 2023. Онлайн вотът ще определи носителите на призове в 9-те категории в конкурса на Министерството на туризма. Всеки може да гласува онлайн за един участник в рамките на една категория (отчита се едно гласуване от всеки IP адрес), като може да се подкрепи кандидат от всяка категория,..

публикувано на 29.11.23 в 17:51