Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

651 секции във Варна и областта за местните избори

| обновено на 27.09.23 в 12:51
Снимка: БГНЕС

651 секционни избирателни комисии, от които 642 стационарни и 9 мобилни, ще има на местните избори във Варна и областта на 29 октомври 2023 г. 

През двата дни 1250 служители на МВР ще бъдат включени в изборния процес. От тях 112 са служителите от други служби, летища, пристанища и БОП. 

До настоящия момент има създаден щаб, както и планове за действие. Провеждат се регулярни срещи с институциите, създадени са информационни листи, телефонни линии за получаване на сигнали, включително и чрез тел. 112. Сигналите ще се оповестяват от Пресцентъра на МВР. Извършва се предварително охранително обследване и предварителни проверки на помещенията, за което се съставят протоколи. 

Областната администрация във Варна ще бъде включена при определяне на основните маршрути за придвижване на колите с изборните книжа. Съвместно с кметовете в общините се предприемат действия за предотвратяване на някои порочни практики за купуване на гласове. Основни дейности за служителите на МВР ще бъдат охрана на секциите, формиране на обходни двойки и на отделни групи от служители, които ще работят по сигналите за нарушения.

Създадена е  организация за засилени дежурства на територията на областта, в които ще се включат прокурори от Районната и Окръжната прокуратура, съобщи окръжният прокурор на Варна Красимир Конов. Има издадена заповед, която регламентира действията на институциите, които ще бъдат гарант за спазване правата на гражданите. Прокуратурата ще бъде гарант и при осигуряване на бърза и адекватна реакция за противодействие на престъпленията, свързани с изборите. Със заповед се определя списък от прокурори, участващи в изборния процес, който ще бъде изпратен на всички институции, ангажирани с изборния процес. Сигналите за изборни нарушения ще бъдат проверявани и анализирани. Ще се извършват и допълнителни проверки, които постъпват от органите на МВР, ДАНС, от политическите сили и гражданите. Окръжният прокурор увери, че няма да остане непроверен сигнал както за купуване на гласове, така и за нарушения в изборния ден. В целия изборен процес прокуратурата ще работи в активно сътрудничество и взаимодействие с ръководството на МВР и ДАНС.

Областният управител на Варна проф. Андрияна Андреева се срещна с представители на институциите, които носят отговорност за подготовката, охраната, логистиката, на дейностите за превенция, предотвратяване и противодействие на престъпленията, свързани с изборите. На срещата присъстваха комисар Тихомир Тотев - началник на Районната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" във Варна, комисар Атанас Михов – зам. директор на ОД на МВР Варна, Красимир Конов – Окръжен прокурор на Варна, както и двамата заместник областни управители Антоанета Петрова и Огнян Рачев.


В дискусията беше обсъдена готовността на институциите за участие в изборния процес и предприетите конкретни мерки за създаване на необходимата организация, за осигуряване нормалното протичане на изборите за общински съветници и кметове, насрочени за 29 октомври 2023 г. 

Комисар Тотев увери, че служителите на РДПБЗН – Варна са напълно готови за предстоящите избори. Гарантиран е необходимият човешки ресурс за нормално протичане на изборния процес. Изготвен е план за подготовката. Съвместно с органите на МВР ще се извършва охрана на изборните помещения, а там където ще се помещават машините ще се прави съвместен оглед със служители на областна администрация Варна. Осигурен е необходимият брой генератори, които ще бъдат подсигурени при евентуално спиране на тока.


БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Министърът на туризма участва в климатичния форум в Дубай

На климатичния форум в Дубай министърът на туризма Зарица Динкова заяви, че адаптацията към климатичните промени е гаранция за повече конкурентоспособност в туризма. "България има всички предпоставки да се превърне в привлекателна устойчива дестинация", подчерта Динкова. По думите й, страната ни вече отбеляза значителен напредък в..

публикувано на 09.12.23 в 16:11

Въвеждат се нови пътни знаци

Регламентират се изискванията за употребата и визуализацията на електронни знаци с променящи се съобщения по пътищата в страната. Те ще са 5 типа, в зависимост от разрешената максимална скорост на пътя, в чийто обхват се поставят – автомагистрали и скоростни пътища, първокласни и второкласни пътища извън населени места или на пътища от..

публикувано на 09.12.23 в 15:36

Радио Варна получи поздрави за празника

С публикация във Фейсбук кметът на Варна Благомир Коцев поздравява екипа и директора на Радио Варна Наталия Чешмеджиева по повод 89-та годишнина на медията. В поста си кметът пише: "БНР е институцияТА на Варна. Респект и уважение към професионализма и обективността ви! Госпожо Чешмеджиева, приемете моите лични поздрави и пожелания за..

публикувано на 09.12.23 в 15:13

Радио Варна на 89 години!

9 декември 1934 година. С концерт, излъчен от днешната сграда на театъра, започва на средни вълни редовната програма на първото българско радио - Радио Варна . Началото е поставено една година по-рано от ученика във варненската мъжка гимназия Димитър Кулев, който с помощта на своя учител по физика успява да сглоби любителски..

обновено на 09.12.23 в 13:38
Президентът Румен Радев

ГДБОП свали от интернет фалшивия видеоклип с държавния глава

Относно получен сигнал от Администрацията на президента за разпространяван в социалните мрежи клип с образа и гласа на държавния глава, пресцентърът на Министерството на вътрешните работи информира, че са предприети незабавни действия от специализираните служби на ГДБОП и фалшивият клип е свален от интернет пространството...

публикувано на 09.12.23 в 13:35

Нов график на влаковете от неделя

Новият график за движение на влаковете на „БДЖ" влиза в сила от неделя. В повечето региони на страната се запазва досега действащият график за движение, осигурени са и удобни връзки между влаковете с възможности за пътуване между повече населени места, съобщават от дружеството. С новото разписание е осигурен нов директен бърз влак от..

публикувано на 09.12.23 в 13:27
Президентът Румен Радев.

Злоупотреба с образа и гласа на президента в мнима реклама на "Лукойл"

Президентската институция е информирала компетентните органи за измама заради клип, разпространяван в социалните мрежи, който свързва държавния глава Румен Радев с реклама на "Лукойл". От прессекретариата на президента посочват, че са получили въпроси във връзка с клипа, който злоупотребява с образа и гласа на Радев в мнимата реклама и..

публикувано на 09.12.23 в 12:12