Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Удостоиха Стефан Цанев с Националната литературна награда "Дора Габе"

На тържествена церемония в Добрич бяха връчени Националната литературна награда „Дора Габе“ и отличието за принос в научното изследване и популяризиране на творчеството на поетесата. Лауреатите за 2023 г. са поетът, прозаик и драматург Стефан Цанев и поетесата и белетристка Марина Константинова. 

Със стихотворението „Обич“ започна тържествената церемония по отбелязването на 135-годишнината от рождението на Дора Габе и връчването на Националната литературна награда на нейно име, която се учредява през 2002 г. и се присъжда на всеки пет години.

С вълнение и благодарност Стефан Цанев получи наградата, връчена му от зам.-кмета „Хуманитарни дейности“ в Община Добрич д-р Емилия Баева. Той сподели изненадата си от това признание, защото винаги е смятал, че тази награда се връчва само на жени.

Отличието за принос в научното изследване и популяризиране на творчеството на Дора Габе и в превода на нейни произведения беше присъдено на Марина Константинова.

Пред пълната зала в Добрич Стефан Цанев сподели и мислите си за изминалите години и болката на вече остаряващия човек.

С атмосфера от награждаването и споделеното от Стефан Цанев за спомените си с Дора Габе ни среща следващия репортаж на кореспондента ни в Добрич Мая Щърбанова:


ВИЖТЕ ОЩЕ
Велина и Стоимен

Студенти съчетават медицина и изкуство

В навечерието на 8 декември студенти от Медицинския университет във Варна съвмество с лекари от ДКЦ-5 представиха литературно четене и изложба. Събитието бе посветено на творческите интереси и вдъхновения на студенти и лекари. Идеята е била спонтанна след серия от мероприятия, които организира доктор на медицинските науки Христина Димитрова,..

публикувано на 08.12.23 в 07:00

Европейския облик на Варна преди век представя календарът "Стара Варна" за 2024 година

Новото издание на календара "Стара Варна" за 2024 година носи името „Стара Варна, Европа, 100 години преди“. То беше представено вчера в едноименния музей в центъра на града. Красиви градски панорами от 20-те години на миналия век, честване на Трифон Зарезан в легендарната кръчма „Гъмза“, строителството на хотел „Мусала“, откриването на..

публикувано на 07.12.23 в 17:10

С аромат на Канела в РеБонкърс през почивните дни

Музика, забавления, работилници, коледни вкусотии – това са само част от изненадите, очакващи варненци и гостите на града в първото издание на „Канела фест“, който ще се проведе тази събота и неделя от 11.00 до 23.00 часа в младежкото пространство за култура РеБонкърс.   Освен традиционните за един коледен базар неща, организираторите са..

публикувано на 07.12.23 в 16:44

Община Варна организира Коледни фолклорни концерти

Коледни фолклорни концерти ще се проведат на 7 и 8 декември от 17 часа на площад „Независимост“ във Варна. Програмата  е посветена на зимните празници и обредния календар. Организатор на събитието е Община Варна. В концертите участват певци, музиканти и танцьори от Национално училище по изкуствата „Добри Христов“, фолклорен ансамбъл „Гергана“ и..

публикувано на 07.12.23 в 15:22
Висшето военноморско училище

Магистърска програма по аерокосмически технологии разкриват в Морско училище

Магистърска програма по аерокосмически технологии разкриват във Висшето военноморско училище "Никола Й. Вапцаров" във Варна. На екипа на Морско училище му предстои навлизане в нова област, каза началникът на учебното заведение флотилен адмирал проф. Боян Медникаров. Амбицията е през 2025 година да има бакалавърска програма по специалността.  Намираме..

обновено на 07.12.23 в 14:38

Облачно време с валежи в четвъртък

През нощта количество на валежа беше най-обилно на Нос Калиакра 29 мм и в Шабла – 27, във Варна и Русе 13 мм, 8 в Силистра, Разград и Шумен, 7 в Добрич иАхтопол, Нос Емине 3 и най-слабо в Бургас 2 мм.  Днес ще е облачно с валежи, на места видимостта ще е намалена до мъгла. Преди обяд валежи от дъжд ще има главно в Североизточна България и по..

публикувано на 07.12.23 в 05:59

Габриела Йорданова от Варна мечтае да ходи

Габриела Йорданова е на шест годинки и половина. Едва сега прохожда самостоятелно. Постоянно правят рехабилитация за укрепване на мускулатурата. Габи се ражда с хидроцефалия. Впоследствие се оказва, че има и генетично заболяване. Диагнозата е Синдром на Уокър Уорбург, обясни майката на Габриела Десислава Костадинова. Това е вид мускулна дистрофия...

публикувано на 06.12.23 в 15:54