Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Контраадмирал Кирил Михайлов - командир на военния ни флот:

Четири плаващи мини са унищожени досега от ВМС

| обновено на 28.09.23 в 18:35

Четири плаващи мини тип "морска котвена", установени в нашите териториални води, са били унищожени досега от Военноморските сили. Над 60 са сигналите, подадени по този повод. Това съобщи във Варна контраадмирал Кирил Михайлов - командир на военния ни флот. Той каза още, че в морска среда няма защитни средства за водолазите и само хора, а не роботизирана система, може да унищожи мината.

Командирът на ВМС допълни, че е горд с водолазите от групата за обезвреждане на мини към ВМС и по повод коментарите за обезвреждането на взривното устройство в Тюленово не приема омаловажаване на труда им, тъй като той изисква компетентност и смелост.



Контраадмирал Кирил Михайлов съобщи, че след консултации със съюзниците от НАТО е възприета нова процедура за обезвреждане на мини. "Все повече навлиза в нашите методи за унищожаването на такива мини използването на водолазни специалисти, които от по-голямо разстояние подхождат към мината, закрепват необходимите взривни устройства за нейното унищожаване и след това се отдалечават", посочи той, като допълни, че по този начин са били унищожени всички мини, открити в морските пространства на Република България. Това включва и двете мини, открити през тази година през месец януари. "Този способ е по-рисков за хората, но от друга страна е изложен на риск само един човек", каза контраадмирал Кирил Михайлов. 

Той направи обобщение на учението "Тритон "2023, едно от най-важните водолазни учения на българските ВМС. В него участват пет държави - България, Италия, Румъния, Турция и САЩ, с пет спомагателни кораба и катера, личен състав, специализирана водолазна техника и оборудване. 

Подробностите чуйте в звуковия файл:

Учението "Тритон 2023" се провежда по изцяло фиктивен сценарий, който пресъздава обстановка в различни точки от света и осигурява планирането и провеждането на различни по вид водолазни действия и процедури по откриване, класифициране и обезвреждане на невзвривени боеприпаси и морски мини по вода. 


Учението е разделено на две подфази, като до 29 септември чуждестранни военнослужещи отработват процедури по откриване, класифициране и обезвреждане на невзривени боеприпаси и морски мини под вода. 
Район на провеждането е териториалното море на Република България и Военноморска база-Варна. 
Целта на учението е да да повиши тактическите способности и готовността на участващите групи, звена и командири. 
Снимки: Даниела Стойнова
По публикацията работи: Олга Карова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

През септември започва приемът на документи за космически кадети в Морско училище

В началото на септември във Висшето военноморско училище "Никола Вапцаров" във Варна, в Софийския университет, както и във Военновъздушната академия започва приемът на документите на кандидати за новата специалност "Космическо инженерство и технологии" от магистърската програма в два семестъра. Това съобщи Райчо Райчев - президент на фирмата, която,..

обновено на 20.06.24 в 14:58

Предлагат увеличение на макрорамката на Бюджет 2024 във Варна

Предлагат увеличение на макрорамката на бюджета за 2024 година на Община Варна и увеличение с 4.5 милиона лева за покриване на разходи за зимна поддръжка на пътищата и оптимизиране на работата на сметопочистващите фирми, поддръжка на деретата, както и втора клетка на сметището.  Предвидената актуализация ще е в план-сметката за чистота,..

публикувано на 20.06.24 в 14:50

МОН публикува безплатната лятна ваканционна програма за учениците (ГРАФИК)

Лятната ваканционна програма за децата и учениците предлага над 5000 безплатни ваканционни форми и занимания, в които могат да се включат. Изборът е разнообразен за всички възрасти. Има спортни школи и състезания, кулинарни игри, водни игри, школи по различни видове изкуства, лего конструиране и забавна математика, летни академии по чужди езици,..

публикувано на 20.06.24 в 14:45

Аварийна ситуация с колектора на пречиствателна станция "Албена"

Нарушена е целостта на на тръбопровод, част от колектор на Пречиствателната станция за отпадъчни води (ПСОВ) в Албена. Това съобщиха от Регионалната инспекция по околната среда и водите във Варна. За аварийната ситуация те са уведомени на 4 юни от ВиК-Добрич. Колекторът е изграден от етернитови тръби. Скъсан е заустващият колектор на около три метра..

публикувано на 20.06.24 в 13:38
Николай Марков

Николай Марков положи клетва като депутат в 50-ото НС

Народният представител от групата на "Величие" Николай Марков днес положи клетва като депутат в 50-ото Народно събрание.  Лидерът на партията не успя да се закълне вчера за първото заседание на парламента и поради тази причина се наложи да напусне Пленарната зала. Днес той положи клетва като депутат индивидуално./ БГНЕС

публикувано на 20.06.24 в 13:13
Рая Назарян

Депутатите избраха Рая Назарян за председател на НС (ВИДЕО)

Депутатите избраха Рая Назарян от ГЕРБ-СДС за председател на Народното събрание. Гласувах общо 236 народни представители - 131 със "за", 66 - "против" и 39 "въздържал се".  До избора се стигна след три опита, след подкрепата от страна на ИТН. „На първо място бих искала да благодаря за оказаната висока чест. С това гласуване са дава възможност за..

публикувано на 20.06.24 в 11:30

По време на почивка може да търсим помощ от всеки личен лекар

Ако човек е на почивка у нас и му се наложи да потърси медицинска помощ, може да отиде при всеки общопрактикуващ лекар, сключил договор със Здравната каса. Това припомнят от обществения фонд по повод началото на летните отпуски, съобщава БНР. На сайта на институцията има рубрика с полезна информация за правата на здравноосигурените. Здравната каса..

публикувано на 20.06.24 в 11:18