Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Контраадмирал Кирил Михайлов - командир на военния ни флот:

Четири плаващи мини са унищожени досега от ВМС

| обновено на 28.09.23 в 18:35

Четири плаващи мини тип "морска котвена", установени в нашите териториални води, са били унищожени досега от Военноморските сили. Над 60 са сигналите, подадени по този повод. Това съобщи във Варна контраадмирал Кирил Михайлов - командир на военния ни флот. Той каза още, че в морска среда няма защитни средства за водолазите и само хора, а не роботизирана система, може да унищожи мината.

Командирът на ВМС допълни, че е горд с водолазите от групата за обезвреждане на мини към ВМС и по повод коментарите за обезвреждането на взривното устройство в Тюленово не приема омаловажаване на труда им, тъй като той изисква компетентност и смелост.



Контраадмирал Кирил Михайлов съобщи, че след консултации със съюзниците от НАТО е възприета нова процедура за обезвреждане на мини. "Все повече навлиза в нашите методи за унищожаването на такива мини използването на водолазни специалисти, които от по-голямо разстояние подхождат към мината, закрепват необходимите взривни устройства за нейното унищожаване и след това се отдалечават", посочи той, като допълни, че по този начин са били унищожени всички мини, открити в морските пространства на Република България. Това включва и двете мини, открити през тази година през месец януари. "Този способ е по-рисков за хората, но от друга страна е изложен на риск само един човек", каза контраадмирал Кирил Михайлов. 

Той направи обобщение на учението "Тритон "2023, едно от най-важните водолазни учения на българските ВМС. В него участват пет държави - България, Италия, Румъния, Турция и САЩ, с пет спомагателни кораба и катера, личен състав, специализирана водолазна техника и оборудване. 

Подробностите чуйте в звуковия файл:

Учението "Тритон 2023" се провежда по изцяло фиктивен сценарий, който пресъздава обстановка в различни точки от света и осигурява планирането и провеждането на различни по вид водолазни действия и процедури по откриване, класифициране и обезвреждане на невзвривени боеприпаси и морски мини по вода. 


Учението е разделено на две подфази, като до 29 септември чуждестранни военнослужещи отработват процедури по откриване, класифициране и обезвреждане на невзривени боеприпаси и морски мини под вода. 
Район на провеждането е териториалното море на Република България и Военноморска база-Варна. 
Целта на учението е да да повиши тактическите способности и готовността на участващите групи, звена и командири. 
Снимки: Даниела Стойнова
По публикацията работи: Олга Карова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
пожар

Пожарите стават повече, огънят върви към Игнатиево, с.Припек и с.Баново

О перативният дежурен в Областна администрация – Варна е получил от телефон 112 нови сигнали за възникнали пожари на територията на Варна и в региона. Пожар се е разгорял в района на блок 406 в квартал „Владислав Варненчик“ при обръщача и до Детския център.  Друго огнище се разпростира между селищно образувание Сълзица,..

публикувано на 14.07.24 в 16:46

Утре 35 градуса във Варна

През нощта ще е предимно ясно и почти тихо. Минимални температури между 18° и 23°, по носовете до 26°. Утре ще се запази слънчево и горещо. Ще духа до умерен вятър от североизточна четвърт. Максималните температури във вътрешността ще достигат 36°-41°, само по крайбрежието ще са малко по-ниски между 31° и 36°. За Варна минимална температура..

публикувано на 14.07.24 в 15:40
Президентите на Китай Си Цзинпин и на Русия Владимир Путин

Китай и Русия проведоха съвместен военен патрул в Тихия океан

Китай и Русия проведоха съвместно военноморско патрулиране в северната и западната част на Тихия океан, съобщи Министерството на отбраната на Пекин, цитирано от АФП. От министерството заявиха, че учението не е било насочено срещу никоя друга държава. Двете..

публикувано на 14.07.24 в 15:37
Пожар

Движението по АМ "Хемус" се пренасочва през Комитово ханче заради пожар до Слънчево

Голям пожар от двете страни на магистрала „Хемус” край Варна Пожар в сухи треви и иглолистна гора е възникнал до пътя за село Слънчево, община Аксаково. Четири екипа на Пожарната са на мястото. Движението по магистрала "Хемус" се пренасочва  през Комитово ханче заради разрастването на пожара -съобщиха от Областната дирекция на..

публикувано на 14.07.24 в 15:19

Ограничение на скоростта искат в село Езерово

Кметът на село Езерово, община Белослав, Магдалена Ганева заяви, че трябва спешно да се поставят ограничители на скоростта на тежкотоварните камиони и колите, които минават покрай къщите на жителите на населеното място с опасно висока скорост, предизвикват напуквания на стените и пътно-транспортни произшествия.  Припомням, че жителите на..

публикувано на 14.07.24 в 14:58

Трафик към Слънчев бряг

След село Баня посока Слънчев бряг има аварирал автобус, който затруднява движението и в двете посоки. Това предаде репортер на Радио Варна.  В посока Слънчев бряг колоната едва се движи. В посока Обзор също има аварирал автомобил .

публикувано на 14.07.24 в 13:26
Сградата на правителството в Скопие

Горски пожари и гореща вълна: Скопие обяви кризисно положение

7 горски пожара обхванаха Северна Македония, съобщиха официални лица, което накара правителството да обяви кризисна ситуация. По време на извънредно заседание на правителството през нощта, депутатите обявиха кризисна ситуация - без да призоват за извънредно положение - "поради зачестилите случаи на..

публикувано на 14.07.24 в 13:12