Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

ВСУ “Черноризец Храбър” започва академичната година с ръст на студентите

Тържествената церемония по откриване на академична 2023/2024 година ще се проведе на 2 октомври 2023 г. (понеделник), от 10.00 ч. в Източния парк на Варненския свободен университет “Черноризец Храбър”.

Първият учебен ден ще започне с приветствие от академичното ръководство на университета. Ще бъде отслужен тържествен молебен за здраве, успех и просперитет на академичното семейство. От името на студентите, приети с най-висок успех, своите очаквания ще сподели Магдалена Христова - възпитаник на Националното училище по изкуствата “Добри Христов”, която избра да учи в специалност “Архитектура”. Еразъм-студентите ще представи Анджело Дипалма от университета в Модена, Италия. За възпитаниците на ВСУ “Черноризец Храбър” програмата “Еразъм+” отваря вратите на над 100 от най-добрите световни университети, с които има партньорски отношения.

Варненският свободен университет посреща новата академична година с най-сериозен ръст на приема в бакалавърските специалности за последните пет години. Университетът е все по-атрактивен за възпитаниците на езикови и математически гимназии, откъдето е всеки пети първокурсник. Връзките между образованието и бизнеса привличат и учениците от професионалните гимназии. Всеки трети от първокурсниците е завършил средното си образование с отличен успех. В университета се обучават все повече работещи млади хора, които имат желание да повишат квалификацията си или да израснат професионално.

През новата академична година се отчита два пъти по-голям прием на чуждестранните студенти, магистри и докторанти, които идват от над 30 държави по света и от четири континента.

Нараства доверието, но и взискателността на студентите към университета. Оценката, която те поставят за качеството на учебния процес във Варненския свободен университет отново е отлична - 5,59.

През 2023 г. ВСУ "Черноризец Храбър" стана първия български университет, сертифициран по международния стандарт за управление на околната среда ISO 14001. Отношението към устойчивото развитие и опазването на околната среда е водещ приоритет и отговорност за ВСУ “Черноризец Храбър”. Университетът променя едновременно средата и отношението, като отговаря на най-високите стандарти за устойчивост, основани на научни, образователни, икономически, екологични и социални критерии.

Варненският свободен университет е първопроходец в редица специалности, в създаването на качествен образователен продукт, в развитието на умения и компетентности, необходими за професионалната реализация и успеха на младите хора. Иновативните програми, насочени към разкриването на таланта на младите хора, гъвкавият и модерен образователен подход и личностно ориентираните форми на обучение, привличат все повече талантливи, способни и уверени в себе си студенти.БНР подкасти:

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Савинден е!

На 5 декември Православната църква отбелязва паметта на преподобни Сава Освещени. Историята на светеца тръгва от аристократичен род от Кападокия (Мала Азия). На 18 години Сава става монах и по-късно отшелник в пустинните местности край река Йордан. С наследството след смъртта на родителите си, той построява странноприемници, болници и един манастир до..

публикувано на 05.12.23 в 07:19

Лесна работа: Да потанцуваме с живота

Днес минавах край една галерия. На дъската за обяви беше написано следното: "Животът може да не е купонът, който сме си представяли, че ще бъде, но какво пречи да потанцуваме, докато сме тук?". Много ми хареса и по пътя се питах всъщност какво точно пречи. Разни хора, разни идеали, разни отговори. На един му пречи всичко, абсолютно всичко. Тортата..

публикувано на 04.12.23 в 17:30
архив

Палят светлините на градската елха навръх Никулден

Тържественото запалване на светлините на градската елха и празничен коледен концерт за деца ще се проведе навръх Никулден. Традиционно събитието ще бъде на 6 декември, сряда, от 18.00 часа на площад „Независимост“. Организатор е дирекция „Култура и духовно развитие“ към Община Варна. В концерта ще вземат участие детски вокални и танцови състави от..

публикувано на 04.12.23 в 15:51
Д-р Теодор Лазаров

И догодина ваксинират безплатно срещу човешкия папилома вирус

През следващата година изтича поредният етап от Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка. Започнала преди десет години, програмата на здравното министерство, разшири обхвата си с момичета на възраст от 10 до 13 години. Целта е предпазване от човешкия папилома вирус чрез ваксинация преди началото на..

публикувано на 04.12.23 в 15:10
Икона на Св. Варвара

Православната църква почита паметта на Света Варвара

На 4 декември Православната църква почита света Варвара, която е покровителка на починалите от внезапна смърт – тези, които са нямали време да се покаят и причастят. Света Варвара, родена в семейството на аристократ езичник от Илиопол, се е отличавала с особена красота. Тя се запознава с християни и приема свето кръщение и когато бащата научава, че..

публикувано на 04.12.23 в 09:35

Благотворителен коледен базар в сърцето на Варна

Благотворителният коледен базар в градинката с фонтаните до Община Варна се завръща за трета поредна година, за да изпълни декември с коледно настроение. Българската стрийт фууд асоциация - организатор на "Улицата на готвачите", заедно с "Фермерски пазар" канят варненци и гостите на града да посетят Благотворителния коледен базар от 8 до 27..

публикувано на 03.12.23 в 16:50

Роботизираната хирургия - бъдещето при операциите

Роботизираната хирургия е все по-предпочитана при операции. Както от хирузи, така и от пациенти. Предимствата са, че това е съвременен метод, който се базира на последните достижения в медицинската наука и практика. Той е залегнал в световните практики и през последните 15 години е широко застъпен. През последните пет години роботизираната..

публикувано на 02.12.23 в 13:31