Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Фестивал на занаятите и изкуствата започна днес в Добрич

Фестивал на занаятите и изкуствата започна днес в Добрич. Събитието се организира от Фондация „Добруджа - история, традиции, култура“ с партньорството на Община Добрич и ще продължи три дни. Участие в него вземат десетки занаятчии, представители на различни изкуства, певци и танцьори. 

В продължение на три дни Добрич ще се радва на оживлението и приятните емоции, предизвикани от пъстротата на представените занаяти, от песните и танците на съставите, поканени от организаторите. Това е третото поред издание на Фестивала на занаятите и изкуствата в Добрич, споделя неговият организатор Пепа Рашева. 

Фестивалът е богато украсен с изпълнения на танцови и певчески състави на автентичен фолклор като Духовия оркестър, Фолклорната танцова студия „Добруджа“, Клуба за народни танци „Жътвари“, възпитаниците на СУ „Св. Климент Охридски“ и др. Подготвени са и две ревюта – на народни носии и дрехи с шевици. 

Специален гост на фестивала ще е народната певица Галина Дурмушлийска. 

Ето какво споделят за творенията си и част от занаятчиите: 

Фестивалът на занаятите и изкуствата в Добрич продължава до 1 октомври, проявите са предвидениот 10.00 до 19.00 часа вечерта. 

Пъстрите и многообразни шатри, работилничките и сцената са разположени на площад „Свобода“, а повече за организацията, целите на фестивала и участниците в него чуйте в репортажа на кореспондента ни в Добрич Мая Щърбанова. 


ВИЖТЕ ОЩЕ

Савинден е!

На 5 декември Православната църква отбелязва паметта на преподобни Сава Освещени. Историята на светеца тръгва от аристократичен род от Кападокия (Мала Азия). На 18 години Сава става монах и по-късно отшелник в пустинните местности край река Йордан. С наследството след смъртта на родителите си, той построява странноприемници, болници и един манастир до..

публикувано на 05.12.23 в 07:19

Лесна работа: Да потанцуваме с живота

Днес минавах край една галерия. На дъската за обяви беше написано следното: "Животът може да не е купонът, който сме си представяли, че ще бъде, но какво пречи да потанцуваме, докато сме тук?". Много ми хареса и по пътя се питах всъщност какво точно пречи. Разни хора, разни идеали, разни отговори. На един му пречи всичко, абсолютно всичко. Тортата..

публикувано на 04.12.23 в 17:30
архив

Палят светлините на градската елха навръх Никулден

Тържественото запалване на светлините на градската елха и празничен коледен концерт за деца ще се проведе навръх Никулден. Традиционно събитието ще бъде на 6 декември, сряда, от 18.00 часа на площад „Независимост“. Организатор е дирекция „Култура и духовно развитие“ към Община Варна. В концерта ще вземат участие детски вокални и танцови състави от..

публикувано на 04.12.23 в 15:51
Д-р Теодор Лазаров

И догодина ваксинират безплатно срещу човешкия папилома вирус

През следващата година изтича поредният етап от Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка. Започнала преди десет години, програмата на здравното министерство, разшири обхвата си с момичета на възраст от 10 до 13 години. Целта е предпазване от човешкия папилома вирус чрез ваксинация преди началото на..

публикувано на 04.12.23 в 15:10
Икона на Св. Варвара

Православната църква почита паметта на Света Варвара

На 4 декември Православната църква почита света Варвара, която е покровителка на починалите от внезапна смърт – тези, които са нямали време да се покаят и причастят. Света Варвара, родена в семейството на аристократ езичник от Илиопол, се е отличавала с особена красота. Тя се запознава с християни и приема свето кръщение и когато бащата научава, че..

публикувано на 04.12.23 в 09:35

Благотворителен коледен базар в сърцето на Варна

Благотворителният коледен базар в градинката с фонтаните до Община Варна се завръща за трета поредна година, за да изпълни декември с коледно настроение. Българската стрийт фууд асоциация - организатор на "Улицата на готвачите", заедно с "Фермерски пазар" канят варненци и гостите на града да посетят Благотворителния коледен базар от 8 до 27..

публикувано на 03.12.23 в 16:50

Роботизираната хирургия - бъдещето при операциите

Роботизираната хирургия е все по-предпочитана при операции. Както от хирузи, така и от пациенти. Предимствата са, че това е съвременен метод, който се базира на последните достижения в медицинската наука и практика. Той е залегнал в световните практики и през последните 15 години е широко застъпен. През последните пет години роботизираната..

публикувано на 02.12.23 в 13:31