Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Кога да потърсим помощ от логопед?

Нина Йорданова
Снимка: Сияна Спиридонова

Все повече деца у нас имат говорни нарушения. Необходимост от логопед вече има дори и при децата, които се развиват в норма. Малчуганите с подобен тип нарушения могат да имат затруднения още от ранна възраст, съответно да се демотивират и да изпитват трудност при социализация с връстниците им. Тези проблеми могат да бъдат коригирани чрез професионалната намеса на специалисти, където идва и роляката на логопеда. 

Кога е необходимо да се потърси помощ от логопед и кога детето трябва да проговори? Отговорите на тези и още въпроси потърсихме от Нина Йорданова – логопед с над 35-годишен опит в сферата:

Помощ от логопед може да се потърси във всеки един момент, когато нещо притеснява родителите. Това може да е и за дете на 3-месечна възраст, колкото и странно да звучи. Когато бебето и майката не могат да си комуникират, логопеди могат да им дадат насоки какво да направят, за да подпомогнат развитието на говора и да предотвратят неговото закъснение. Това обясни в интервю за Радио Варна логопедът Нина Йорданова.

Според логопедичните параметри в България, около първия - втория месец трябва да се появят гласните звуци, наричано от родителите "гукане". След това се появяват гърлените звукове - К, Г, Х. Около шестия месец се появява т.нар. лепет. "Ба-ба-ба", "па-па-па", редубликацията на срички, които много приличат на думи. 

Първите думи на дечицата се появяват между десетия и дванайсетия месец. Тогава, когато детето може да каже "ба-ба", "ма-ма", "та-та". 

"На 1 година детето трябва да може да изговаря 20 думи, близки до заобикалящия го свят, както и да разпознава 40 думи. На 1.5 години трябва да може да прави фрази, а на 2 години трябва да прави изречения от 3 думи, да се опитва да разказва свой собствен преживян опит.", уточни специалистът.

По думите й използването на смарт устройства като телефони, таблети от малки деца е изключително вредно, не само заради говорното развитие, но и заради редицата негативни последици, които води след себе си.

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ
Инж. Христо Димитров

Христо Димитров: Варненският общински съвет ще работи системно, необходима е бърза реакция за всеки проблем

Общинският съвет да работи системно, а съветниците да са ангажирани с решаването на всички проблеми на града и хората. Това каза в предаването "Позиция" на Радио Варна председателят на ОбС-Варна Христо Димитров. Трябва да има бърза реакция за всеки възникнал проблем. Трябва да има и бърза реакция за натрупаните проблеми, категоричен е той и припомни, че..

публикувано на 09.12.23 в 12:00

Александър Петров - бъдещ лекар и талантлив певец - с дебютна песен в ефира на Радио Варна

Александър Петров е студент по медицина, трети курс, в Медицински университет – Варна. Той е финалист в сезон 9 на „Гласът на България“, завършил на почетното трето място, млад изпълнител и поет. През 2021 година е Лауреат на Фондация „Димитър Бербатов“ в област „Изкуство“ във връзка с постиженията си в направление поп пеене и поезия през 2020 година...

публикувано на 08.12.23 в 14:56

Камелия Панайотова за дебютния си роман "Ане": Накрая винаги побеждава утехата

Камелия Панайотова е едно от най-новите имена в българската литература. Тя е родена в Провадия. Завършила е Природо-математическата гимназия във Варна и Английска филология във Велико Търново. Дебютната й стихосбирка „Човекът, който си тръгва” излезе преди две години.  През 2022-ра 24-годишната авторка спечели голямата награда от 12-ия..

публикувано на 08.12.23 в 08:05

"Правосъдие за всеки": Тридневен срок между четенията за промени в Конституцията ще бъде откровена гавра с обществото

Промените в Конституцията влизат в дневния ред на Парламента на 8 декември, като има надежди до тази дата да бъдат изчистени голяма част от въпросите. Това съобщи съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов. Решението е било взето на консултативна среща с председателя на НС Росен Желязков. Следващо четене е предвидено да се между 12 и 14 декември. Ако..

обновено на 07.12.23 в 15:47

Christian "Nash" Fritz (NASTY): "Една група трябва да прави турнета, за да се нарече истинска група"

Интервю с Christian "Nash" Fritz (NASTY) В края на тази седмица предстои поредният „Hardcore X-Mass 2023”. Положението телеграфично изглежда така – 2 дни, две сцени, 20 групи и големите хедлайнъри NASTY. Белгийската бийтдаун/хардкор/метълкор банда се събира през 2004. До тази година групата свири няколко пъти в България. Само след няколко..

публикувано на 07.12.23 в 15:44

Александър Кашъмов: Трябва да има сериозни дебати за промените в Конституцията, редакция да не се прави на коляно

Не е правилно да се опонира на необходимостта от промени в Конституцията и опозиционните партии трябва да се включат в дебатите, така че накрая да имаме най-качествените текстове. Така коментира Александър Кашъмов, изпълнителен директор на неправителствената организация Програма Достъп до Информация, темата за поправките в основния закон на страната. По..

публикувано на 07.12.23 в 09:58

Трифон Трифонов: Три места по Черноморието са свързани със Свети Николай

По Българското Черноморие има три знакови места, свързани със Свети Николай Чудотворец. Едното от тях е нос Калиакра, където, според народните поверия, е гробът на светеца. Другото е местността "Свети Николай" край Варна, където пък е имало манастир на името на светеца, който е съществувал до 1901 година. Третото е нос Бакарлъка над Созопол, където,..

обновено на 06.12.23 в 09:46