Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Четирима души с шанс за нов живот след донорска ситуация в УМБАЛ „Св. Марина“ - Варна

Четирима души получиха шанс за нов живот след като близките на изпаднала в мозъчна смърт 48-годишна жена взеха благородното решение да дарят нейните органи и да дадат шанс за живот на други хора.

На 29 септември медицински екип от „Св. Марина“ – Варна, с ръководител проф. д-р Вилиян Платиканов, установява донорската ситуация – пациентка с мозъчен кръвоизлив е в мозъчна смърт. В тежкия момент нейните близки вземат хуманното решение да дарят органите ѝ за трансплантация и да спасят човешки животи.

На 30 септември по искане на ИА „Медицински надзор“ и със съдействието на Министерството на здравеопазването е организиран полет със самолет „Спартан”. Екипаж от състава на Военновъздушните сили на Българската армия изпълнява успешно задача по осигуряване на въздушен транспорт на два медицински екипа за експлантация на органите. Същият ден на 39-годишен пациент е трансплантиран черен дроб във Военномедицинска академия, а в МБАЛ „Лозенец“ са присадени бъбреци на 39-годишна жена и 67-годишен мъж. По линия на споразумение за сътрудничество между ИА „Медицински надзор“ и Националната агенция за трансплантация на Румъния, сърцето е предоставено на румънската страна, поради липса на подходящи реципиенти у нас.

Министерството на здравеопазването и ИА „Медицински надзор“ поднасят искрени съболезнования към близките на жената и благодарят за хуманния им жест и благодарности към екипите на лечебните заведения, ЦСМП – Варна и Военновъздушните сили на Българската армия, ангажирани в процеса по донорство и трансплантация.


По публикацията работи: Ваня Славова

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Иван Портних: Оставихме готови проекти за 100 млн. лева

Проекти на стойност близо 100 милиона лева е оставил предишният управленски екип на община Варна, проектите са или в начална фаза, или още не са започнали, но имат осигурено финансиране. Това съобщи във Варна бившият кмет и настоящ общински съветник Иван Портних.  Той подчерта, че някои от проектите не са били отворени, след като са видели, че..

обновено на 29.11.23 в 17:49

Задържаха варненка за цигари без бандерол на стойност 20 000 лева

56 460 къса цигари, без акцизен бандерол, на приблизителна стойност 20 000 лева бях иззети днес при проведена полицейска операция. З адържана  е 51- годишна варненка, съобщават от варненската полиция. Нарушителката е осъждана за същото престъпление през 2022г. и е с условна присъда към момента. Срещу нея е образувано досъдебно производство и е..

публикувано на 29.11.23 в 17:49

ТАСРУД: Не чакайте последния ден за подновяване на абонаментните карти

В срок до 15-и януари се очаква около 25 000 потребители на персонализирани абонаментни карти да подновят абонамента си за пътуване в градския транспорт. Картите са на преференциални цени. Те са предназначени за възрастни хора и ученици до 12 клас. С цел избягване на струпване на хора пред пунктовете от общинското предприятие ТАСРУД апелират да не се..

публикувано на 29.11.23 в 15:39
Galaxy Leader

Капитани настояват за действия на национално ниво по казуса с отвлечения кораб

Писмо до премиера и външния министър Мария Габриел с настояване за действия на национално ниво по казуса с отвлечения  кораб "Галакси Лийдър"  с двама български моряци на борда - капитана и старши помощник-капитана е изпратил капитан Димитър Димитров - председател на Европейската конфедерация на морските капитани. Няма друг начин освен политическия и..

публикувано на 29.11.23 в 14:35

Четвърто заседание само за месец за новия общински съвет в Балчик

На сесия на 30 ноември местните депутати ще разгледат актуализираната бюджетна прогноза за 2024 г., 2025 г. и 2026 г. в частта и за местни дейности на Община Балчик, както и осигуряване на 30 хиляди за общинските училища за изготвяне на технически проекти за основен ремонт на откритите спортни площадки. Отпускане лимит на гориво за автомобила,..

публикувано на 29.11.23 в 14:28

Във Варна около 5 000 украински бежанци са подпомогнати от "Каритас"

Около 5 хил. украински бежанци в района на Варна са подпомогнати от благотворителната организация на католическата църква "Каритас" през миналата година. Общо за Североизточна България цифрата е над 8 хил., каза за Радио Варна Стефан Марков от Каритас Русе, които покриват и района на Варна. Вече няколко месеца обаче действа и регионален офис на..

публикувано на 29.11.23 в 14:14
Снимката е илюстративна

Възстановяват обслужването на курсовете до сп. „Хлебозавода“

Възстановяват обслужването на курсовете до сп. „Хлебозавода“, считано от 01.12.2023 г. Те  ще са обозначени с табели 13+32. След спирка „Мир“ автобусите продължават по ул. „Мир“ до спирка „Хлебозавода“, по бул. „Христо Смирненски“ надясно, обслужват сп. „Военна болница“ и завършват курса на обръщача на бл. 22. За делник в часове от ЖП гара както..

публикувано на 29.11.23 в 14:05