Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гергана Пенева: Във всяка глътка крафт бира има специално настроение

Първи фестивал на крафт бирата се провежда във Варна

Първият фестивал на крафт бирата се провежда във Варна. От 28 септември до 8 октомври на площада до Община Варна продукцията си представят над 12 български пивоварни и могат да бъдат опитани над 60 вида бира.

Целта на Craft Beer Festival Varna е подпомагането на малките български пивоварни, популяризирането на техните собствени и уникални марки бира и запознаване на публиката с предимствата на крафт бирата. Посетителите имат възможността да се запознаят с най-новите тенденции в крафт пивоварството и могат да опитат местни и световно известни марки крафт бира. Разбира се на фестивала ще присъства и специално подбрана качествена храна, а преживяването ще допълни разнообразната музикална програма.

Гергана Пенева е част от екипа на Българската стрийт фууд асоциация и "Улицата на готвачите”, които са организатори на фестивала.

Крафт бирата за мен е бъдещето на биропроизводството. Това е занаятчийска бира, приготвяна в малки пивоварни. Прави ми впечатление, че повечето хора от този бранш, с които комуникирам, управляват малки семейни работилници за бира. Правят го от сърце и с много желание да влагат качествени суровини - хмел, малц, вода. Те не пастьоризират и не филтрират, така че пивото, което произвеждат, е изключително свежо и автентично, то притежава необходимите качества, които един ценител търси. Други характерни черти на крафт бирата са малко по-високият алкохолен градус, голямото разнообразие от вкусове и малките бутикови серии, в които излиза всеки модел бира - именно в това е чарът на крафт пивоварите.

Какво е отношението към крафт бирата в България и в частност във Варна?

Вярвам, че с фестивала ще популяризираме този вид пиво, за да може да достигне до по-голяма аудитория и да намери повече почитатели. Идеята ние да покажем, че съществуват алтернативи и всеки ценител на бирата има възможност за избор.

А как стои въпросът с българските производители на крафт бира - има ли ги?

О, има ги! По време на комуникацията си с тях, докато подготвяхме фестивала, осъзнахме, че те имат нужда от поле за изява и това е един от нашите мотиви да организираме това събитие - да могат малките пивовари да се срещнат със своите почитатели, да запалят нови ентусиасти и да разширят производството си. Но държа да подчертая, че крафт пивоварите нямат амбицията да се превръщат в масови брандове. Тази култура е бутикова и връзката между производителя и потребителя е много лична. Има специално настроение във всяка една глътка крафт бира.

Какво още сподели Гергана Пенева за музикалната програма на фестивала, за екологичните практики и за подкрепата на благотворителни кампании, които са неизменна част от събитията на Българската стрийт фууд асоциация и "Улицата на готвачите”, слушайте в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ивелина Кадири

Ивелина Кадири: ДНК данните са нещо неприкосновено, към което маркетингът трябва да се отнася с уважение

Ивелина Кадири е магистър по икономика и по арт мениджмънт, маркетолог с многостранни интереси и убеденост в интердисциплинарното бъдеще на науката. Има дългогодишен професионален опит в областта на авиацията и енергетиката, а в момента е мениджър регулаторни дейности в българска софтуерна компания, световен лидер в управлението на електрозарядни..

публикувано на 01.08.24 в 08:30
Сияна Георгиева и Симеон Георгиев

Защо да се доверим на интериорен дизайнер при обзавеждането на имот

Един имот придобива по-висока стойност, ако е бил обзаведен от интериорен дизайнер. Това споделят специалисти в областта на интериорния дизайн у нас изхождайки от практиката, която имат. В България, и конкретно във Варна, все повече хора наемат интериорни дизайнери, когато обзавеждат жилището си, хотели, заведения и др. Архитект Сияна..

публикувано на 31.07.24 в 09:55

„Небето - риза нетъкана”- изложба на Александър Габровски

Поредната изложба във варненската галерия A&G Art Meeting в разгара на лятото ще ни изстреля в небесните простори не само заради мотото, а и поради смелото, неочаквано приключение, в което ни въвлича младият творец Александър Габровски. Откриването е днес,  31 юли, от 18:30 ч . на ул. "Любен Каравелов" 8. Изразът „Небето, риза нетъкана” в една..

обновено на 31.07.24 в 09:28

Георги Василев: Волейболът винаги ще е част от живота ми, но днес нямам време за него в живописта

Бившият волейболист и треньор Георги Василев представя до 19 август във Варна своя самостоятелна изложба живопис. 24-те творби са подредени на ул. "Шейново" 3. Това е четвъртата експозиция на автора, който за първи път се изявява творчески във Варна, а не в родния Добрич.  Първата изложба на Георги Василев беше преди година и половина в..

публикувано на 30.07.24 в 09:20

Д-р Баева: Стомашните неразположения през лятото са най-често от развалена храна

През юли във Варна и областта не се отчита повишаване на случаите на стомашно-чревните неразположения, но ентероколитите остават най-високия брой при заболяванията в сравнение с останалите, сочи седмичната информация на Регионалната здравна инспекция във Варна. При високи температури на въздуха храната се разваля много бързо, особено ако не са..

публикувано на 29.07.24 в 07:15
Ивайло Илиев

Ивайло Илиев: Настоящото служебно правителство е изключително изгодно за ГЕРБ и ДПС

„Първата разпоредба, която е отменена от Конституционния съд, е член 23 от основния закон. Той постановява, че културата, образованието и науката са национални ценности. Това решение ми се струва доста куриозно, но може да бъде прието и като метафора за цялостното поведение на съда“. Това каза в предаването „Позиция“ на Радио Варна политологът..

публикувано на 27.07.24 в 14:04

Галина Станишева след успеха във Виена: Хорът ни единствен се представяше с различна програма на концертите

Варненският детски хор „Добри Христов“ към Общинския детски комплекс спечели първата награда и златния медал в 13-ото издание на Световния фестивал за мир в австрийската столица Виена.  Варненски хор спечели голямата награда на конкурс във Виена (ВИДЕО) В тазгодишното издание участваха 42 хорови формации от 16 държави - хорове  от Китай,..

публикувано на 26.07.24 в 12:25