Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Пускат иновативна платформа за обучение на кадри в ресторантьорската и хотелиерската индустрия

2
Снимка: pixabay.com

Иновативна платформа Chef&Gastro ще предоставя програми за обучение, самообучение и квалификация на кадрите в ресторантьорската и хотелиерската индустрия. Зад идеята стоят професионални готвачи и професионалисти с опит у нас и по света в 5-звездни комплекси, каза за Радио Варна един от съоснователите ѝ Желязко Каракашев.
Замислът е освен краткосрочни курсове, презентации и семинари, на по-следващ етап в нея да има и секция в помощ на обикновените домакини.
Платформата ще обвърже освен тепърва навлизащите в професията млади кадри, но също така ще промотира използването на местни храни от малките производители, местната кухня и в крайна сметка да насърчи кулинарният туризъм.


БНР подкасти:

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Виктор Драганов

Ще стане ли малкият Виктор като Лео Меси

Всяко дете има мечти и всяко дете се радва на новият ден, в който може да играе с връстници, да учи и да се забавлява. Когато си малък – светът е голям и пълен с възможности. Такъв е светът и за Виктор Драганов от Варна, но освен всичко, което правят другите деца, Виктор трябва да бори всеки ден генетичното заболяване, с което се е родил –..

публикувано на 05.12.23 в 13:47

Шаранът за Никулден във Варна - 10 лева за килограм

В навечерието на Никулден рибната борса ври и кипи от хора, подготвящи се за празника. Традиционната риба  - шаран, върви по 10 лева за килограм.  Най-висока цена държи калканът - от 35 до 40 лева за килограм. По-евтин е черноморският паламуд, който може да се намери за 12 лева за кило. Скумрията е по 8 лева, сьомговата пъстърва  - 18 лева.  По думите..

публикувано на 05.12.23 в 10:56

Безплатно тестване за контактен дерматит в УМБАЛ „Света Марина“-Варна

До края на тази седмица се провежда станалата традиционната десета Национална кампания за диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания. Тази година темата на кампанията е „Контакта алергия на кожата при пациенти с и без атопичен дерматит“. Повече от 150 млн европейци страдат от хронични алергични заболявания и прогнозите..

публикувано на 05.12.23 в 10:39

Савинден е!

На 5 декември Православната църква отбелязва паметта на преподобни Сава Освещени. Историята на светеца тръгва от аристократичен род от Кападокия (Мала Азия). На 18 години Сава става монах и по-късно отшелник в пустинните местности край река Йордан. С наследството след смъртта на родителите си, той построява странноприемници, болници и един манастир до..

публикувано на 05.12.23 в 07:19

Лесна работа: Да потанцуваме с живота

Днес минавах край една галерия. На дъската за обяви беше написано следното: "Животът може да не е купонът, който сме си представяли, че ще бъде, но какво пречи да потанцуваме, докато сме тук?". Много ми хареса и по пътя се питах всъщност какво точно пречи. Разни хора, разни идеали, разни отговори. На един му пречи всичко, абсолютно всичко. Тортата..

публикувано на 04.12.23 в 17:30
архив

Палят светлините на градската елха навръх Никулден

Тържественото запалване на светлините на градската елха и празничен коледен концерт за деца ще се проведе навръх Никулден. Традиционно събитието ще бъде на 6 декември, сряда, от 18.00 часа на площад „Независимост“. Организатор е дирекция „Култура и духовно развитие“ към Община Варна. В концерта ще вземат участие детски вокални и танцови състави от..

публикувано на 04.12.23 в 15:51
Д-р Теодор Лазаров

И догодина ваксинират безплатно срещу човешкия папилома вирус

През следващата година изтича поредният етап от Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка. Започнала преди десет години, програмата на здравното министерство, разшири обхвата си с момичета на възраст от 10 до 13 години. Целта е предпазване от човешкия папилома вирус чрез ваксинация преди началото на..

публикувано на 04.12.23 в 15:10