Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варненецът, спечелил световното първенство по пица: Тайната е в баланса

| обновено на 17.10.23 в 09:01

Светослав Митев от Варна е на 23 години и вече е победител в две състезания за майсторско приготвяне на пица – по време на Първия Международен шампионат по пица в Букурещ, Румъния, както и на световното първенство в Рим.

Той завоюва първото място от 21-вото издание на Pizza World Cup 2023 в италианската столица. Светослав надви конкуренция от над 180 пицари от цял свят - участници от Франция, Италия, Япония, Бразилия.


Шеф Анатоли Колев, който  спечели същото състезание преди 11 години и заедно с колегата си Радослав Кирязов беше член на журито на престижния форум обясни, че Светослав е използвал при приготвянето на пицата с квас вода със сребърни йони, козе сирене с трюфели от Велико Търново и еленски бут. 


12 минути бяха нужни на Светослав Митев да направи своята пица. Първоначалната идея - да сготви традиционна българска пица, се променя в движение. "Получи се смесица между италианска и българска. Използвах тученица, козе сирене и еленски бут. Според мен пицата ми спечели журито със самото съчетание на продуктите - нямаше нещо, което да надделява над другите неща. Направих я много случайно и ми хареса", допълни Митев. 


Той е само на 23 години и споделя, че иска да усвои всички тънкости в приготвянето на пицата. "Не мисля, че знам всичко", коментира той. Амбицията му е да продължава да се явява на различни състезания. Следващото ще се проведе на 8 и 9 ноември и се организира от Българската асоциация на пицарите, съобщи Светослав Митев. "Тайната на вкусната пица е в тестото и в баланса на вкусовете. Не трябва да е претрупана. От едно парче пица трябва да разбереш целия й вкус", каза още Митев.

Подробностите чуйте в звуковия файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Ветроходен лагер започна в Балчик

Месец на ветроходството започна в морския град Балчик. Предвидени са поредица прояви, свързани с този вид воден спорт, както и състезания по ветроходство. С цел искрата и любовта към този спорт да се запалят във все повече деца Българската федерация по ветроходство започна организирането на детски лагери в цялото Черноморие, като първият се проведе..

публикувано на 14.07.24 в 10:05

Пръскат срещу кърлежи и комари

Дейности по растителна защита и обработка на тревни площи срещу кърлежи и комари предстои да бъде извършена в следващите дни на няколко обществени места, съобщават от Общинското предприятие „Дезинфекция, дезинсекция, дератизация". В периода 15 – 19 юли ще бъде извършена обработка за растителна защита на дървета и храсти в двора на Градската..

публикувано на 14.07.24 в 09:35

Църквата чества Събор на Св. Архангел Гавриил

Църквата чества Събор на Св. Архангел Гавриил На 13 юли православната църква чества Събор на Св. Архангел Гавриил. Съборът се отбелязва и на 26 март. Архангел Гавраил (или Гавриил) (евр. - "сила Божия") е един от седемте архангели, т.е. "ангелоначалници", представители на осмия ангелски чин. Архангелите възнасят молитвите на хората към Бог и разкриват..

публикувано на 13.07.24 в 09:37

От 15 до 19 юли обработват срещу кърлежи и комари на обществени места

Дейности по растителна защита и обработка на тревни площи срещу кърлежи и комари предстои да бъде извършена в следващите дни на няколко обществени места, съобщават от Общинското предприятие „Дезинфекция, дезинсекция, дератизация”. В периода 15 – 19 юли ще бъде извършена обработка за растителна защита на дървета и храсти в двора на Градската..

публикувано на 12.07.24 в 17:50

Лесовъди: Трябва ни сериозна зима, за да уморим "чужденците"

Така коментираха от горското стопанство в Балчик наличието на цикади в Добруджа – насекоми , които са типични за Средиземноморието и само един продължителен сняг през зимата може да ги прогони. Предполага се, че те са една от причините за съхнене на полезащитните пояси в Добруджа последните пет години. Унищожаването им е много трудно, тъй като ларвите..

публикувано на 12.07.24 в 16:11

Румънецът Габриел, който чисти България: Много добри хора срещнах за една година

Румънецът Габриел, който е познат у нас с акциите си по почистване на различни градски пространства и който намери много съмишленици, не се отказва и продължава да дава добър пример. Той и семейството му живеят и работят в Лондон, но съпругата му е от Варна и прекарват известно време и в морската столица. Семейството редовно пътува до София, където на..

обновено на 12.07.24 в 12:25
Каръл и Норман Макдоналд

"Шотландски боец" от село Куманово

Какво знаете за Шотландия? Част е от Обединеното кралство, а населението ѝ е около 5 милиона и 500 хиляди души. Известни са с характерния си, специфичен акцент в изговора на думите, който понякога затруднява общуването с тях. Шотландци са и съпрузите Норман и Каръл Макдоналд, които от години прекарват летата си в аксаковското село Куманово. Те..

публикувано на 12.07.24 в 10:55