Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не откриха нарушения при проверките за адресната регистрация на избирателите от Варна и областта

Снимка: Ани Петрова

Без констатирани нарушения завършиха проверките за спазване разпоредбите на Закона за гражданска регистрация/ЗГР/, относно извършените адресни регистрации или промяната на адреси в периода от 1 май 2022 година до 3 април тази година на територията на 4 общини от Варненска област. 
Те бяха предизвикани от съмнения за необичайно голям брой подадени заявления за гласуване по настоящ адрес, съобщиха от пресслужбата на Областна администрация -Варна.
Бяха проверени - в община Аврен – с.Китка и с.Болярци, в община Ветрино – с.Ветрино, с.Неофит Рилски, с.Невша, с.Момчилово и с.Доброплодно, в община Белослав – с.Страшимирово и в община Провадия – с.Тутраканци и с.Добрина.
В състава на комисиите, извършили проверките влязоха експерти от „ГРАО“, Местни данъци и такси, Дирекция "Административно-правно обслужване, финанси и управление на собствеността" при Областна администрация – Варна, инспектори от местните управления на полицията и представители на проверяваните общини.
Проверките във всички населени места не установиха нарушения в разпоредбите на ЗГР. 
Документите, въз основа на които е била извършена адресната регистрация или промяна на адрес се съхраняват в общинските администрации на посочените населени места, уточняват от Областна управа.
Броят на лицата, които са регистрирани за последната година по постоянен и/или настоящ адрес на адреса на едно жилище, не надвишава броя на лицата, съгласно разпоредбите на чл.99/а/ от ЗГР. Според тази разпоредба „На един адрес със съгласието на собственик на жилищен обект могат да се регистрират такъв брой лица, който не надвишава повече от три пъти броя на лицата, които обичайно могат да обитават съответния обект.“
Не са установени и лица, чиято адресна регистрация по постоянен и/или настоящ адрес е извършена в хотел, мотел, почивен дом или на друго място за подслон преди повече от 4 месеца.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

ОИК - Балчик: Нямаме обжалване на резултатите, имаше недоразбиране относно формулата за изчисление реда на общинските съветници

Нямаме постъпили жалби в Общинска избирателна комисия – Балчик, оспорващи изборните резултати. Имаше недоразбиране на изборните резултати от някои от кандидатите за съветници относно формулата за изчисление, коментира председателят на Общинската избирателна комисия в Балчик Красимир Сребков.  „В разговор получих благодарност от секционни избирателни..

обновено на 03.11.23 в 14:26
Община Балчик

Новата власт в Балчик полага клетва на 6 ноември

Областният управител свиква първите заседания на новоизбраните общински съвети в Добричка област. На 6 ноември от 14.30 часа в читалище „Паисий Хилендарски“ в Балчик новите общински съветници, избрани за мандат 2023-2027 година, ще проведат първото си заседание, свикано от областния управител Йорданка Костадинова на основание чл. 23, ал. 1 от Закона за..

публикувано на 03.11.23 в 12:07

6 ноември - неучебен ден за всички училища с избирателни секции

Министерството на образованието и науката обяви 6 ноември, понеделник, за неучебен ден за всички училища с избирателни секции. Заповедта е въведена заради втория тур на местните избори в неделя, 5 ноември.  Учениците  в страната се връщат отново в клас във вторник. 

обновено на 03.11.23 в 09:52

Последен ден за предизборна агитация преди деня за размисъл утре

Последен ден за агитация преди деня за размисъл утре. Все още се работи по осигуряването на машинния вот за балотажа в неделя. Докладът на Министерството на електронното управление заедно с подписите на институтите по метрология и стандартизация беше изпратен в ЦИК. Този път той беше подписан от министъра, а не от неговия заместник, каквито са..

публикувано на 03.11.23 в 08:20

Как избираме местната власт във Варна?

На предстоящите избори за местна власт, които ще се проведат на 29 октомври, ще можем да упражним правото си на глас САМО и единствено на хартия.   ЦИК гласува за отпадане на гласуването с машина, ден преди вота. Варна ще има три бюлетини - за кмет на община, за Общински съвет и за кмет на район.  Бюлетините, заедно с тези в София, са на..

обновено на 27.10.23 в 14:48

2,1 милиона лева за предизборна политическа реклама за местния вот

2,1 млн. лв. са похарчили партиите за политическа реклама в предизборната кампания, обяви пред БНР Ива Лазарова от Института за развитие на публичната среда след мониторинг на 39 национални и регионални медии. "В последните 10 дни от кампанията тенденцията за увеличаване на разходите за реклама е налице. Само за последните 10 дни разходите за..

публикувано на 27.10.23 в 08:46

37 800 бюлетини за кмет на община и общински съветници са доставени в община Балчик

37 800 броя бюлетини за кмет на община и общински съветници са вече доставени в община Балчик. Те са със 10 процента резерв за близо 17 000 гласоподаватели. От днес - 26 октомври, започва разпределението им в 36-те секции, едната от които в общинската болница, а другата е за гласуване с подвижна избирателна кутия. Осигурени са и устройствата за..

публикувано на 26.10.23 в 13:38