Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутати от ПП-ДБ: Парламентът беше намесен в предизборната кампания, решението на ЦИК е незаконосъобразно

Снимка: БГНЕС

Институцията Народно събрание... беше намесена в предизборната кампания. Това заяви в извънреден брифинг пред сградата на Парламента Никола Минчев - депутат от ПП-ДБ и бивш председател на Народното събрание. Така той коментира събитията от по-рано днес, свързани с доклад на ДАНС и решението на ЦИК - в неделя - 29 октомври, да не могат да гласуват българските граждани и с машини на местните избори.

На извънредния брифинг от "Продължаваме промяната" заявиха, че ЦИК е избързала с решението за отказ от машинното гласуване. Причината - срокът за удостоверяване на машините изтича утре.

"Решението на ЦИК, с което беше отменен машинният вот,/.../е незаконосъобразно, тъй като Министерството на електронното управление, след като ЦИК постанови своето решение, постанови, че машините съответстват на изискванията на Изборния кодекс", заяви Васил Пандов - депутат от ПП-ДП и преподавател по Международно частно право в Юридически факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

Съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ Кирил Петков коментира доклада на ДАНС и решението на ЦИК така:

"Не може цялата държава и изборният процес да станат жертва на една "шпиц команда", която започна с един измислен доклад на ДАНС. После продължи през "цирка", както вие казахте, който мина през парламента и накрая завърши в ЦИК да вземат своето решение близо 24 часа преди крайния срок. Искам да призова хората от ЦИК: Ако сте усетили натиск от някой, ако някой ви е натискал, имате още време да покажете, че сте институция, която може да взима правилните решения за българските граждани“.

Радио Варна припомня, че тази вечер ЦИК отмени машинното гласуване на местните избори в неделя - 29 октомври.                                                              
По публикацията работи: Веселина Божинова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

ПП-ДБ обсъждат какво да правят с втория мандат за съставяне на правителство

Коалицията "Продължаваме Промяната-Демократична България" се събра на Национален съвет. Очаква се там членовете да решат как да процедират след връчването на втория мандат от президента. Заседанието на Съвета се провежда в столичен хотел. “Продължаваме разговорите с нашите партньори относно втория мандат”. Това заяви съпредседателят на ПП-ДБ Кирил..

публикувано на 13.07.24 в 11:56
Снимката е илюстративна

Продължава борбата с пожарите в страната

Продължава борбата с пожарите в областите Хасково, Пловдив, Кюстендил и Ямбол Продължава борбата с пожарите в областите Хасково, Пловдив, Кюстендил и Ямбол, съобщиха от пресцентъра на МВР. Действащи и локализирани пожари: Област Хасково: Пожарът в широколистна гора в землището на с. Горноселци, общ. Ивайловград, обл. Хасково не е локализиран, площта..

публикувано на 13.07.24 в 11:50

Украйна порази руска петролна рафинерия в Ростовска област

Украйна порази руска петролна рафинерия в Ростовска област Руско петролно депо в Ростовска област гори след атака на украински дрон, съобщи губернаторът на областта Василий Голубев в Telegram. Няма данни за подстрадали хора. Районът се намира на стотици километри от фронтовата линия. Междувременно руското министерство на отбраната обяви, че силите му..

публикувано на 13.07.24 в 10:31

Правителството предлага 638 лева да бъде линията на бедност от следващата година

Правителството предлага линията на бедност от 1 януари 2025 година да стане 638 лева. Това е заложено в проект на постановление на Министерския съвет, публикуван за обществено обсъждане.  Срокът за обсъждане е до 12 август, включително.  Линията на бедност за 2024 година е 526 лева.  Предложената стойност от 638 лв. съответства на линията на..

публикувано на 13.07.24 в 10:17

Пожари в Гърция и червен код за опасно време в Румъния

Потушен беше горският пожар, който избухна вчера в района на Далмация. Съобщава се изгорели 5 000 квадратни метра маслинови и борови гори. В Гърция през изминалия ден - на 17 километра от Комотини - се запалиха маслинови дървета. Пламъците бяха загасени по въздух. Самолети и хеликоптери се включиха и в овладяването на пламъците на Халкидики. В..

публикувано на 13.07.24 в 09:55

Оранжев код за опасни горещини е обявен за днес в цялата страна

Червен код за опасност от пожари е обявен в 21 области на Северна и Южна България, а за Централна и Източна България е в сила оранжев код.  От Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" предупреждават да не се хвърлят незагасени цигари, както и да не се борави с огън на открито и да не се палят сухи треви и стърнища, тъй като при..

публикувано на 13.07.24 в 09:49

Затварят за профилактика басейн „Юлиян Русев“

За три дни – от 7:00 ч. на 13 юли до 07:00 ч. на 16 юли ще бъде затворен за посетители басейн „Юлиян Русев“ в Плувен комплекс „Приморски“, съобщават от Общинското предприятие „Спорт“. Причината е необходимостта от периодична профилактика, съгласно Инструкция №34 за хигиената на спортните обекти и екипировка.

обновено на 13.07.24 в 09:41