Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължават протестите за достъп до двора на Професионалната техническа гимназия във Варна

Жители на варненския квартал "Победа" протестираха в петък вечер с искане дворът на Професионалната техническа гимназия да бъде отворен и в извънучебно време, за да се ползва за безопасно спортуване на деца от района. Стотина души се събраха пред самото училище, а паралелно имаше и протест пред Регионалното управление на образованието. От началото на учебната година достъпът за външни лица в двора на гимназията е забранен, след като временно беше използван от живеещи в района през лятната ваканция. 

В района има три площадки, които обаче са за най-малките и липсват спортни съоръжения. Така дворът на Професионалната техническа гимназия остава единствената алтернатива за баскетбол, футбол или друг спорт. 

Сагата със заключения двор на Професионалната техническа гимназия започва още през 2016 година.

"Изпратени са десетки сигнали до различни институции, държавни и местни, до Министерството на образованието, до омбудсмана е писано, даже до президента има писма, районния кмет, кметът на общината и нищо. Всеки прехвърля топката на другия," разказа Владимир Пирев, един от организаторите на протеста. 

Родителите настояват за децата им да има място, на което да спортуват и играят безопасно. Докато не се обособят подобни пространства в района, дворът на гимназията остава единствената възможност. Георги Кирилов е категоричен:

"Децата ги изгонихме от спортните площадки, а седят по пейки, пушат цигари, пият бири, чупят кошчета. А трябва да са вътре на игрището, да играят, защото те още от малки като почнеш да ги гониш от площадката, това дете изгубва интерес и като стане на 15-16 години, вместо то да си мисли за спорт и за футбол, и за нещо да се развива, те почват да мислят за глупости."

От училищното ръководство излязоха с позиция, че училищният двор не е обществен парки исканията са в нарушение на няколко нормативни акта. 

Ако проблемът продължава и протестите ще продължат. Обсъждат се демонстрации пред общината и дори затваряне на булевард.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Варна, Морска градина

Обработват Морската градина срещу чемширов молец

Общинското предприятие „Дезинфекция, дезинсекция, дератизация” ще извърши профилактика срещу развитие на чемширов молец (Cydalima perspectalis) в Морската градина във Варна. Обработката ще бъде утре – 18 юли в ранните сутрешни часове между 6:00 ч. и 8:00 ч., съобщиха от общинския пресцентър. Ще бъдат обработени чемшировите дървета от района от..

публикувано на 17.07.24 в 11:22

Предаването "Джем сешън" с второ издание от плажа днес

Второто издание на музикалното предаване "Джем сешън" от брега на морето ще се проведе от 12.30 часа днес отново в клуб "Ментол". Младите изпълнители Александър Петров, Жанина Георгиева и Максим Ялнъзов ще излязат на сцената, а специален гост ще бъде KillaBee (Галин Ненов).  Входът на събитието е свободен, а предаването ще продължи до 14 часа...

публикувано на 17.07.24 в 11:15

ДСК възстанови дублираните картови плащания

Банка ДСК възстановява всички дублирани плащания, съобщиха от финансовата институция. Оттам уточняват, че е възможно зареждането при вход в DSK Smart да бъде забавено заради множеството клиенти, които се опитват едновременно да влязат в системата. Извиняваме се за създалата ситуация, допълват от ДСК.  Връщането на сумите от всички дублирани картови..

публикувано на 17.07.24 в 10:47

Още един депутат напусна ПГ на ДПС

Хюсни Адем напусна Парламентарната група на ДПС.  Така в парламентарната група с председател Делян Пеевски остават 22 души. Депутатите, изключени от ПГ на ДПС, които заеха страната на почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган, стават вече 25. "Политиците трябва да бъдем лоялни единствено към нашите избиратели. Те са ни изпратили да решаваме..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

Във Варна арестуваха мъж при опит да открадне раница на плажа

Мъж се е опитал да открадне раница, оставена без надзор на един от централните варненски плажове. Служителите на реда са заловили 59-годишния извършител, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР.  Раницата е била без надзор, а в нея имало лични документи и пари.  Извършителят е от Благоевград, и е бил осъждан преди.  Той е..

публикувано на 17.07.24 в 09:57
Снимката е илюстративна

34-годишен загина при катастрофа край с. Старо Оряхово

34-годишен турски гражданин е починал вследствие на пътнотранспортно произшествие, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР във Варна.  Вчера около 04.17 часа по пътя Бургас – Варна, на около 400 метра преди началото на с. Старо Оряхово, е възникнала катастрофа. Водачът на лек автомобил е изгубил контрол над превозното средство и е навлязъл..

публикувано на 17.07.24 в 09:02

БСП ще отидат на разговори с ПП-ДБ

БСП ще отидат на разговори с "Продължаваме промяната - Демократична България". Това заяви Иван Иванов от политическата партия.  “Ще отидем на разговори с ПП-ДБ, ще чуем какво ще предложат, най-вече ни интересува действително дали ще има опит за съставяне на правителство, или това е опит за забава и политическа игра”, подчерта Иванов.  Според него..

публикувано на 17.07.24 в 08:49