Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Удълбочават пристанищен терминал Бургас-запад, ще обработва едни от най-големите кораби в света

Снимка: БГНЕС

ДП „Пристанищна инфраструктура“ стартира проекта за удълбочаване на пристанищен терминал Бургас-запад. Договорът с Изпълнителя е подписан и до дни предстои да започне работа. Осъществяването му ще позволи обработката на едни от най-големите кораби в света с газене до 14.5 м и 80 000 бруто тона, предаде БГНЕС.

Достигането на нови по-големи дълбочини в акваторията на пристанище Бургас ще осигури необходимите предпоставки за развитие на терминалите и ще създаде по-благоприятни условия за работа на терминалните оператори.

Предвижда се работата да бъде разделена на две фази. Първата включва всички дейности до края на годината и ще бъде финансирана от ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“. Планира се втората фаза на проекта да бъде включена към Програма „Транспортна свързаност“ 2021-2027 г.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започват аварийните ремонти във Варна

До края на работния ден пътностроителните фирми да заявят своята готовност за започване на аварийните ремонти на територията на общината. Това нареди по време на сутрешната оперативка на общинската администрация кметът Благомир Коцев.  По данни на ресорната дирекция „Инженерна инфраструктура“ от фирмите са потвърдили, че имат необходимия технически и..

публикувано на 13.05.24 в 15:31

Изтича крайният срок за подаване на заявления за гласуване в чужбина

До 14 май всеки български гражданин, който има право да избира и желае да гласува извън страната, трябва да заяви това чрез писмено заявление по образец или чрез електронно заявление през интернет страницата на Централната избирателна комисия. Вторник е и краен срок за организациите на българските граждани в съответното място извън страната, които..

публикувано на 13.05.24 в 15:27

БЧК продължава раздаването на продукти на социално слаби

До 31 май 2024 г. ще продължи раздаването на продукти по Програмата за храни и основно материално подпомагане на Българския червен кръст.  Пунктовете работят от 8.30 до 12.30 ч. на следните адреси във Варна: район "Владислав Варненчик" - кв. "Владиславово", пазар до кметството. район "Аспарухово" - кв. "Аспарухово", ул. "Кишинев" 15,..

публикувано на 13.05.24 в 15:06
архив

Задържаха убиеца на украинец, намерил смъртта си в курорт край Варна

Задържаха предполагаемия убиец на украински гражданин, намерил смъртта си в апартхотел в курорта "Св. Св. Константин и Елена" на 8 юни м.г. След водено разследване соченият за извършител на престъплението е открит в страна от ЕС през август м.г.. Той е пребивавал в Германия. Мъжът е предаден на българските власти едва този май, поради законодателни..

публикувано на 13.05.24 в 13:55

Пенсиите, отпуснати до края на миналата година, се повишават с 11%

Служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов предлага на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) пенсиите, отпуснати до края на миналата година, да бъдат актуализирани с 11% от 1-ви юли, предаде БНР.  Той припомни, че по Швейцарското правило осъвременяването се изчислява на 10% заради по-ниската от..

публикувано на 13.05.24 в 13:54
Камчия, врата в морето

Търсят спасители за 10 плажа във Варна и областта

Търсят се спасители за десет неохраняеми морски плажове във варненска област.  Областният управител обяви процедура за възлагане на обществена поръчка за „Обезпечаване с водноспасителна дейност" през 2024 г. на плажовете, които са изключителна държавна собственост, в областта. В община Варна това са: " Буните 2-изток", " Буните 2-запад" и "..

публикувано на 13.05.24 в 12:20

Отсякоха дърво в центъра на Варна, каква е причината?

Сухо дърво, за което е издадена заповед, беше отсечено тази сутрин в средната ивица на ларгото към Морската градина, съобщиха еколозите от район "Одесос". Оттам информираха, че в момента не се провежда санитарна резитба, а се коси за втори път, тъй като от дъждовете и по-високите температури тревата е избуяла отново. Жанета Пенкова от..

публикувано на 13.05.24 в 11:40