Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кампания събира средства за поставяне на дефибрилатори в български хижи

Кампания събира средства за снабдяване на хижи в България с дефибрилатори. От фондациите „Живи Планини“ и „Първите три минути“ се надяват, че ще успеят 20 високопланински хижи да получат оборудването. Средствата са необходими и за обучението на работещите там. За краткия период от началото на кампанията „Спаси живот в планината“ са събрани средства за оборудването на две хижи. Цената на един дефибрилатор заедно с обучението е около 5000 лева. Внезапното спиране на сърцето е основната причина за преждевременна смърт в Европа. Жертвите на сърдечният арест са десет пъти повече, отколкото в автомобилни катастрофи, природни бедствия и пожари взети заедно.




Първите хижи, които ще получат автоматични външни дефибрилатори, са в планините Пирин, Рила, Стара планина, Родопите и Витоша. "Наличието на такава техника е на практика стандарт в европейските страни. Нуждата от тях на точно тези места се определя от факта, че хижите са доста отдалечени и в тях много често се събират различни хора с различни предразположения към дадени състояния. Хижите са емблематично място, което символизира безопасност в планината", коментира за Радио Варна планинският водач и фотограф Бранислав Бранков.




Подобни дефибрилатори се поставят на по-оживени булеварди в чужбина, прави разликата Бранков. У нас подобно оборудване има вече в няколко метростанции в София, в сгради на Софийския университет, както и в офисите на частни филми. "Един автоматичен външен дефибрилатор е средство, което сериозно увеличава ефективността на дадена задача. С автоматичен външен дефибрилатор може да работи почти всеки, дори без да има предварителна подготовка. Те са така направени, че сами измерват сърдечния ритъм или липсата му, както и други жизнени показатели на пострадалия. Ако има нужда, дефибрилаторът би ви посъветвал да му натиснете бутона и да администрирате шок на пациента. Ако няма нужда, устройството само ще се блокира", обясни Бранков. 

Дефибрилаторите са много важни в критични ситуации. Използвани в първите три минути, увеличават неколкократно шансовете за спасяване на живот. "При случаите на внезапно спиране на сърцето - било то вследствие на внезапен сърдечен арест или вследствие на някакъв инцидент, максимално бързата реакция е това, което определя шансовете за оцеляване и при реакция в рамките на първите три минути шансовете за оцеляване нарастват с 50 до 70 % в сравнение с времето след това. Дори и един живот да спасим, това ще бъде успех за цялата кампания", посочи планинският водач. 

Средствата за кампанията „Спаси живот в планината“ се събират като дарения и от продажбата на календари. "Малко пари ни делят от това да екипираме две хижи с дефибрилатори. До момента проектът е на около 20 % изпълнен", каза още Бранков. 




Поддържането на автоматичните външни дефибрилатори се извършва един път на няколко години, а батериите на уредите издържат около четири. "Тези машини са хем относително просто за използване устройство от почти всеки, хем дават огромни шансове за хора в критични състояния. Това ги определя не само като необходими, а и като абсолютно задължителни за хижите в България", категоричен е планинският водач.

Подробностите чуйте в звуковия файл:




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

CINELAND® ЗАВРЪЩА IMAX ИЗЖИВЯВАНЕТО® В „CINELAND GRAND MALL“ - ВАРНА

Cineland®, новият оператор на кинокомплекса в Grand Mall - Варна, обяви днес, че зрителите, които ще посещават кинокомплекса, отново ще могат да се насладят на най-иновативното в света кино изживяване, когато IMAX® локацията отвори врати отново в края на ноември тази година. IMAX локацията ще бъде изцяло обновена с луксозни „реклайнър“ седалки,..

публикувано на 27.09.24 в 17:10

Какви монети са сечени в древния Одесос?

Бившият колекционер на монети Иван Попов представи във Варна по време на научната конференция "Културното наследство на Варна и Черноморския регион", която се провежда в планетариума на Висшето военноморско училище "Никола Й. Вапцаров", лекция на тема "Тракийските и римски монети, сечени в древния Одесос".  Попов е имал колекция от над 3700..

публикувано на 27.09.24 в 14:06

Фотографска изложба представя кварталите и хората на Варна

Груповата фотографска изложба „НА ФОКУС – Градска среда: кварталите и хората на Варна“ се открива днес  в пространството за култура и обучение „Аморфа“ (на ул. „Драган Цанков“ №10 до Адвокатската градинка във Варна). Събитието е с вход свободен и ще остане отворено за посетители до 4 октомври.  Десет млади фотографи представят свои серии,..

публикувано на 27.09.24 в 12:17

Семейният празник "Варна играе" - тази събота в Морската градина

За седми пореден път във Варна ще се проведе  семейният празник „ВАРНА ИГРАЕ“.  Събитието ще бъде от 10.30 до 15 часа в района на Морско казино и сцена "Раковина" в Морската градина и е напълно безплатно, подчертават организаторите.  Тази година освен ретро игрите - фунийки, лагерни колички, прашки, топки и въжета, семеен волейбол, налъми, дървени..

публикувано на 27.09.24 в 10:35

Правописна грешка дава сегашното име на Google

На днешната дата рожден ден отбелязва най-известната търсачка в света Google. Нейни основатели са Сергей Брин и Лари Пейдж. Любопитно е, че името Google идва в резултат на правописна грешка. Създателите му са искали да регистрират компанията под името googol, което е означението на числото 1 със сто нули отзад, но го изписват погрешно. По каква..

публикувано на 27.09.24 в 06:47

Експерт: Университетите трябва да търсят връзката между иновации, предприемачество и дигитална трансформация

Връзката между дигиталната трансформация, предприемачеството и бизнес иновациите у нас не е достатъчно ефективна и често дори е противоречива. Затова университетите трябва да станат мотор на този процес. Това коментира във Варна  проф. д-р Веселина Димитрова - ръководител на катедра „Международни икономически отношения“ в Икономическия университет ,..

публикувано на 26.09.24 в 16:45

„Чудобой City 2024“ ще се проведе тази събота край Варна (програма)

Тази събота край Варна ще се проведе третото издание на „ЧудобойCity 2024” - отборно състезание за любители на изживяванията сред природата. В него са включени шест спортни дисциплини, творчески и интелектуални задачи - колоездене, етап с логическа задача, ориентиране, гребане с каяк, стрелба с лък и катерене. Отборите се състоят от двама души,..

публикувано на 26.09.24 в 14:37