Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първо заседание на Общинския съвет, новият кмет на Варна полага клетва (ВИДЕО)

| обновено на 13.11.23 в 14:31

Днес се провежда първото заседание на новия Общински съвет във Варна. То бе предшествано от клетва на новия кмет Благомир Коцев, новоизбраните районни кметове и съветници, както и кметовете на петте кметства, които са част от община Варна. Днес клетва полагат също и кметовете на Тополи, Константиново, Казашко, Звездица и Каменар. 

Заседанието се ръководи от най-възрастния общински съветник, който и през този мандат е Димитър Чутурков.

Най-важната задача на съвета днес е изборът на председател. Гласуването за това е тайно. За избран се смята събралият 26 от 51 гласа.

Ако след първото гласуване няма избран председател, се организира второ такова, след най-рано два часа. Ако и тогава няма редовен избор се насрочва нова сесия в 3-дневен срок. Процедурата може да се повтаря, докато не бъде избран председател на общинския съвет.

Политическите партии и формации, които имат свои представители в новия варненски общински съвет, са 12.




Отговорността, която вие днес поемате пред гражданите на Варна, е изключително сериозна и безспорна. Тя ще ви води и ще бъде вашият съдник в бъдещите ви решения. Убеден съм, че с работа, упоритост и с взаимни компромиси през следващите четири години ще надградите постигнатото, за да продължи Варна да се развива като модерен, съвременен европейски град, град на знанието, на иновациите, на високотехнологичната икономика.

С тези думи се обърна към новата местна власт изпълняващият длъжността кмет на Варна Пейчо Пейчев. Той ги посъветва заедно да градят мостове, в името на благото на варненци, а не да следват максимата "Разделяй и владей". 

Това послание е важно за силно фрагментирания и цветен Общински съвет, подчерта Пейчев. Той сравни новия съвет с новосъздадено семейство, чиято дейност е грижа за хората и Варна. 




Удостоверенията на всеки един от новоизбраните общински съветници даде председателят на Общинската избирателна комисия във Варна Велин Жеков. Подреден по азбучен ред, новият състав на Варненския общински съвет изглежда така:

Алекс Илиев

Антон Апостолов

Атанас Драков

Биляна Раева

Владислав Бакалов

Генадий Атанасов

Георги Георгиев

Георги Кулински

Давид Киркоров

Даниела Иванова-Димова

Дилян Григовов

Димитър Чутурков

Димо Димов

Диян Атанасов

Добромир Джиков

Жечка Георгиева

Зорница Василева

Ивайло Костадинов

Иван Портних

Иво Балчев

Йордан Кателиев

Красен Иванов

Мария Ангелова-Дойчева

Мария Тодорова

Мартин Димитров

Мартин Димов

Мартин Златев

Михаил Луков

Николай Костадинов

Николай Стефанов

Павел Раличков

Сали Табаков

Светлан Златев

Светослав Йорданов

Симеон Тодоров

София Колева

Станислав Георгиев

Стилиян Севастианов

Стоян Петков

Тодор Балабанов

Христо Атанасов

Христо Димитров

Христо Кьосев

Хълми Белев

Цветелина Атанасова

Юлиян Станев

Юлиян Губатов

Юсмен Юсмен

Янко Станев

Галина Димитрова

Евгений Станимиров-Йосифов 




„Бъдещето на Варна зависи от това кой избор ще направите днес - дали ще поставите интересите и просперитета на Варна над всички или ще се фокусирате върху различията помежду ви. Различията трябва да ви обединяват, защото Варна е над всичко“, подчерта областният управител проф. Андрияна Андреева.




Тя допълни, че трябва да дадат всичко от себе си, „за да може да има вяра на всички варненци във властта“.

Проф. Андреева посъветва новите общински съветници да сложат на масата всички приоритети да се фокусират върху стъпките за тяхното изпълнение. „По всяка една от стъпките вървете с много любов! Вярност, отдаденост, готовност, любов – това трябва да бъдат символите на властта в следващите четири години“, подчерта областният управител. 

С думите "Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на гражданите от Варненска община и да работя за тяхното благоденствие. Заклех се!" новоизбраните общински съветници положиха своята клетва. 



След това клетва положи новоизбраният кмет на Варна Благомир Коцев, заедно с районните кметове и кметовете на кметства в община Варна. 

Новият стопанин на града получи символите на властта  - огърлие и ключа на Варна, от областния управител. 




Той получи от Варненската и Великопреславска Света митрополия икона за подарък. 




Благомир Коцев благодари за огромното доверие, което са му гласували варненци. Това е огромна привилегия, която върви с заедно с отговорността и очакванията, които трябва да оправдаем, посочи кметът.

Той подчерта в словото си, че ще работи за това Варна да стане още по-хубав град и да върне славата си на морска столица. Основната цел е подобряването на качеството на живот с по-високи доходи, подобряване на градската среда, привличане на повече инвестиции с висока добавена стойност, подчерта Благомир Коцев. Трябва да запазим нашите деца и след като завършат, да изберат да останат тук, каза новият кмет.

Той бе категоричен, че независимо от партийната принадлежност и различията, точно различията трябва да ги обедини за доброто на града. Вярвам, че Варна ще има много добро управление, каза Коцев.

Оттук нататък в центъра на нашата дейност е формиране на местна политика в интерес на гражданите на Варна, каза най-възсрастният общински съветник Димитър Чутурков. "Не е достатъчно да се спечелят изборите, по-важно е да се организира управлението", каза Чутурков, като отбеляза, че перифразира Аристотел („ Не е достатъчно да се спечели войната. По-важно е да се организира мирът.“).

Да работим в полза на обществото, за по-добър и достоен живот, заключи Чутурков.




Две са предложенията за председател на Варненския общински съвет, обявени на сесията днес.

Предложението за ръководител на местните парламентаристи от ПП „Възраждане“ е Николай Костадинов.

Кандидатът за председател на Общинския съвет на „Продължаваме промяната – Демократична България“ е Николай Стефанов. 




По публикацията работиха: Олга Карова, Елисавета Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Висшите училища се отказаха от ефективен протест в понеделник, но остават в стачна готовност

Няма да има протест на 20 май на висшите училища у нас, това стана ясно след подписване на споразумение между управляващите и синдикатите, но все пак остават в стачна готовност. "Постигната е договореност за още 40,7 милиона лева за висшите училища", съобщи служебният премиер Димитър Главчев. "Исканията на..

публикувано на 17.05.24 в 18:50

Каптаж за минерална вода снабдява басейн "Приморски" във Варна?

Общинското предприятие „Спорт“ ще проучва за наличието на каптаж с минерална вода под басейн „Приморски“ във Варна. Това решиха съветниците от постоянната комисия по „Младежки дейности и спорт“ на свое заседание. До решението се стигна след въпрос на един от съветниците към администрацията дали е вярно, че преди години каптажът е бил..

публикувано на 17.05.24 в 18:39

Варна се включва в националната кампания за борба с хипертонията

Варна се включи в Националната здравна кампания за борба с хипертонията „Месец май за мерене“ по повод 17 май – Световният ден за борба с хипертонията. Тази година събитието е под надслов „Измерване, което спасява живот“. Днес варненци имаха възможност да измерят кръвното си налягане в мобилен медицински пункт, разположен на входа на Морската..

публикувано на 17.05.24 в 17:53

Близо 50 са сигналите за купуване на гласове и нарушаване на изборното законодателство у нас

16 досъдебни производства за купуване на гласове са образувани до момента, 46 е броят на сигналите за купуване на гласове и нарушаване на изборното законодателство, по които към момента МВР работи.  Това съобщи при посещението си в Казанлък служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов.  Най-многобройни са сигналите в Бургаска област, уточни..

публикувано на 17.05.24 в 17:09

Започна ремонтът на Дюлинския проход

Започнаха същинските строителни дейности по трасето на третокласния път Старо Оряхово – Гюльовца – Каблешково – път I-9 Слънчев бряг – Бургас за 34 км от трасето, а до края на юни ще стартират останалите 32 км в Бургаско. Пътната отсечка свързва областите Варна и Бургас и се ползва като алтернативен маршрут на пътищата I-9 Слънчев бряг – Обзор и..

публикувано на 17.05.24 в 16:44

Варна планира купуването на нови електробуси

През 2024 г. Община Варна кандидатства с проектна идея за разработване на план за градска мобилност, както и закупуване на електробуси. Исканото финансиране е в размер на около 10 млн. лв. и може да бъде осигурено по програма „Развитие на регионите“, съобщи заместник-кметът с ресор транспорт Христо Рафаилов.  По негови данни, финансовата рамка на..

публикувано на 17.05.24 в 16:36

Във Варна отбелязаха Деня на курсантското управление

Официална церемония за Деня на курсантското управление се проведе във Висшето военноморско училище "Никола Й. Вапцаров" във Варна.   Събитието тази година съвпада с честването на 20-годишнината от членството на България в НАТО и 75-годишнината от създаването на Евроатлантическия съюз. На специална церемония на плаца на висшето заведение ръководният..

публикувано на 17.05.24 в 16:04