Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обработката на документите в пристанищата Варна и Бургас вече е изцяло електронна

Вече имаме пълна дигитализация на обработката на документите в морските ни пристанища и предстои хартията напълно да отпадне. Това каза в Бургас министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков по време на представянето на национална система за електронен обмен на информация в българските морски пристанища. Системата е разработена от Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ по европейски проект.

Транспортният министър обясни, че цялата информация, събирана досега на физически носители, вече е интегрирана на едно място и ще бъде наблюдавана в реално време от всички заинтересовани институции (Агенция „Митници“, ГД „Гранична полиция“, ИА „Морска администрация“ и терминалните оператори). „С това постигаме 40% по-голяма ефективност за компаниите по отношение на време и разходи“, коментира Гвоздейков.

Транспортният министър уточни, че проектът е още една голяма крачка към цифровизацията на услугите в българските пристанища. „Морският транспорт има най-голяма готовност за преминаването към е-товарителница, която значително ще улесни бизнеса, но и ще гарантира по-добра проследимост и контрол на товарните превози“, посочи Гвоздейков, цитирна от пресслужабата на ресорното министерство.

„ДП „Пристанищна инфраструктура“ е реализирало успешно проекти за над 40 млн. лева по ОП “Транспорт и транспортна инфраструктура“, добави министър Гвоздейков. Министърът съобщи, че до края на годината е изключително важно да бъдат изпълнени максимален обем от дейности по проекта за драгиране на терминал Бургас-запад. Припомняме, че проектът беше включен в оперативната програма, след освобождаването на финансов ресурс от други проекти. В момента изпълнителят извършва мобилизация на необходимата техника и до дни предстои да започнат драгажните дейности.

„По-малко време и по-добра логистика са ключовите фрази, залегнали в изграждането на системата. Тя спестява време чрез електронна обработка на информацията, свързана с товарите и улеснява постигането на оптимални резултати за минимално време. Освен, че е високотехнологична, тя е и екологична“, заяви заместник-министър Анна Натова.

Участие в събитието взеха ръководителят на Управляващия орган на ОПТТИ 2014-2020 Мартин Георгиев, генералният директор на ДП “Пристанищна инфраструктура” Дирк Пергот, представители на заинтересованите страни и др.


По публикацията работи: Елисавета Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Във Варна продължава обработката против кърлежи и насекоми

Общинското предприятие „Дезинфекция, дезинсекция, дератизация” ще извърши обработка против насекоми и кърлежи на общински обекти и площи от днес до 26 юли.  Против кърлежи ще се обработят тревните площи в карето между бл. 75 и бл. 83 в ж.к. „Възраждане 4“, детските площадки в квартала, алеята покрай гробищния парк на бул. „Вл. Варненчик“ и детската..

публикувано на 22.07.24 в 10:02

Варненски хор спечели голямата награда на конкурс във Виена (ВИДЕО)

Варненският детски хор „Добри Христов“ към Общинския детски комплекс спечели Golden award   в 13-ото издание на Световния фестивал за мир в австрийската столица Виена. Събитието, който приключи в неделя, е сред най-престижните хорови прояви. В тазгодишното издание участваха 42 хорови формации от 16 държави. Детски хор "Добри..

публикувано на 22.07.24 в 09:45

35 години строителство за пример

Строителство за пример. Така най-кратко може да бъде определена дейността на строителната компания Комфорт ООД, която отбелязва своята 35-та годишнина. Десетки жилищни и административни сгради, търговски обекти, хотели и част от най-емблематичните сгради, определящи облика на съвременна Варна защитават името на фирмата вече четвърто..

публикувано на 22.07.24 в 08:00

Седми ден се борят с огъня в Болярово

Седми ден продължава борбата с огъня в района на крайграничната община Болярово.  Обстановката в ранните сутрешни часове е спокойна, няма опасност за населени места.  И през тази нощ е имало две активни огнищата между селата Воден и Голям Дервент. И днес на място остават десетки пожарникари, военнослужещи, горски служители, земеделски стопани и..

публикувано на 22.07.24 в 07:36

Адресите без ток днес

Без ток днес ще са следните адреси в обхвата на дейност на електроразпределителното дружество за регион Варна: ·   На  22.07.2024  г. В периода  08:30  ч. до  17:00  ч. Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия , ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на:..

публикувано на 22.07.24 в 06:13

Слънчево, облаци и превалявания в понеделник

Сутринта на повече места ще е слънчево, но около и след обяд над по-голямата част от района ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и ще паднат краткотрайни валежи, придружени от гръмотевична дейност и временно усилване на вятъра, не са изключени и градушки. На места явленията ще продължат и през нощта. Ще духа слаб вятър от северна четвърт...

публикувано на 22.07.24 в 06:13
Американският президент Джо Байдън на пресконференцията във Виетнам - 10 септември 2023 г.

Джо Байдън се оттегля от надпреварата за президентските избори в САЩ

Президентът на Съединените американски щати Джо Байдън обяви, че се отказва от намерението да се бори за втори мандат на изборите през ноември, предаде БНР.  Той също така се обяви в подкрепа на своя заместник Камала Харис и призова демократите да се обединят около нейната кандидатура на предстоящата конференция на Демократическата партия и на..

публикувано на 21.07.24 в 22:33