Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва "Достъпно за вас", поне 16 продукта в един магазин трябва да са отбелязани с логото на кампанията

От 15 ноември (сряда) Министерството на икономиката и индустрията, съвместно с всички, които вече са подписали Декларация за партньорство, започва инициативата "Достъпно за вас". Тя има за цел да бъдат постигнати трайно ниски цени за българските потребители на хранителните продукти от първа необходимост.

Инициативата ще се реализира поетапно в партньорство между Министерството и отделните търговски вериги, доброволно приемащи условията на инициативата. Обхватът на кампанията предвижда осигуряване на седем продуктови групи от малката потребителска кошница, отговарящи на обичайните изисквания за качество и съдържащи всички необходим продукти за разнообразно хранене.

Кампанията стартира с фокус върху минимум 50 продукта от малката потребителска кошница. От тях най-малко 16 продукта в един магазин трябва да са отбелязани с логото на кампанията. Министерството на икономиката разчита на пазарните механизми и на свободната конкуренция, като цели по-добри цени за българските потребители, формирани на пазарен принцип и чрез доброволното партньорство между държавата и бизнеса. Кампанията започва поетапно в партньорство с обекти от по-големите търговски вериги, като се водят разговори и с по-малки регионални такива.

За повишаване на информираността на потребителите, всеки един търговски обект, който се е включил в кампанията, ще ползва логото на инициативата „Достъпно за вас“. То ще бъде позиционирано до стоката, която е предложена в конкретната седмица.

Всяка седмица включилите се търговските вериги ще предлагат храни на възможно най-ниската за тях цена от няколко основни групи – хляб и зърнени храни, варива, месо и месни продукти, млечни продукти, яйца, плодове и зеленчуци, животински и растителни масла и мазнини. Продуктовата кошница за съответната седмица ще се включи в брошурите на веригите, включително и в дигиталните им издания.

Министерството на икономиката продължава разговорите с всички потенциални партньори, които имат желание да се включат в кампанията, с идеята тя да достигне до потребителите във всяко едно населено място.

Провеждането на кампанията няма за цел да засегне производителите или дистрибуторите на по-ниско ниво от веригата за доставки, напротив - насърчава търговските вериги да работят по-тясно с тях. Инициативата „Достъпно за вас“ се провежда в унисон с механизма в т. нар. „Зелен документ“ на Европейската комисия за най-добри практики между търговците във веригата на доставките, където основно се визират хранителните продукти.

На седмична база в Министерството на икономиката и индустрията ще се прави анализ, за да се следи динамиката на цените. В следващ етап през сайта на ведомството, в специално изготвена платформа потребителите ще могат да изберат подходящ за тях продукт и да видят откъде могат да го закупят.

Инициативата има за цел да осигури информираност на потребителите и достъпност до основни хранителни продукти от малката потребителска кошница, чрез предлагането им на възможно най - ниски цени, базирайки се на принципите на конкурентност, без да оказва негативно влияние върху останалите участници в икономическите отношения.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Времето на 13 октомври- вятърът ще отслабва, температурата ще достигне 22 градуса

Днес сутринта ще има разкъсана ниска облачност, която по-късно през деня ще намалее до предимно слънчево. По Черноморието вятърът все още ще е умерен от северозапад, но бързо ще отслабне и ще се обърне от запад и югозапад. Минималните температури ще са 9-14 градуса, максималните ще се повишат с няколко градуса и ще са 19-22 градуса, за Варна..

обновено на 13.10.24 в 08:22

Над 17 тона наноси и други отпадъци извадиха от Шокъровия канал

От четири охранителни канала в район „Приморски“, вследствие на бедствието, са извадени над 6 тона паднала дървесина, клони и трупи. Само от Шокъровия канал са извадени над 17 тона наноси. Това съобщиха от дирекция „Екология и опазване на околната среда“ към Община Варна по повод почистването на запушените от бедствието дерета. Почистени са..

публикувано на 12.10.24 в 16:51

"Сигнал" с безплатен концерт тази вечер във Варна по случай празника на района "Младост"

На 12 октомври район "Младост" отбелязва своя празник, съобщи Moreto.net.  Водосвет за здраве, благополучие и дълголетие бе отслужен вчера в Православен храм „Св.Пророк Илия“. По случай празника на района, от 19 часа тази вечер, 12 октомври, в парк "Младост" група "Сигнал" ще изнесат безплатен концерт. Днес и утре също ще можем да се..

публикувано на 12.10.24 в 16:46

Полша временно спира правото на убежище

Полша планира временно да спре предоставянето на право на убежище като част от стратегия за ограничаване на нелегалната миграция на фона на напрежението с Беларус, която Варшава обвинява, че канализира мигранти през нейната граница, предава "Ройтерс". "Един от елементите на миграционната стратегия ще бъде временното териториално спиране на..

публикувано на 12.10.24 в 16:10

Наградата в категория „Глас на общините“ на НСОРБ получи Радио Варна

Националното сдружение на общините /НСОРБ/  отбеляза Деня на българската община и местното самоуправление на 12 октомври в Арт салона на Радио Варна. Наградата "Глас на общините" бе връчена на директора на Радио Варна Наталия Чешмеджиева за своевременното отразяване на всичко важно, случващо се в общините от региона. Номинацията е..

публикувано на 12.10.24 в 14:12
Испания

Испания отбелязва националния си празник

Испания отбелязва националния си празник. На основното събитие в центъра на Мадрид присъстват Крал Фелипе Шести, кралица Летисия и престолонаследничката принцеса Леонор. Отново има и военен парад. Испанският премиер Педро Санчес, лидерът на главната опозиционна Народна партия Алберто Нунес Фейхоо, министърът на отбраната Маргарита..

публикувано на 12.10.24 в 14:01

С шествие в подкрепа на донорството бе закрит мотосезонът

Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, съвместно с 36 мотоклуба и фондация „Искам бебе“, организираха мотошествие и концерт на площад „Народно събрание“ в подкрепа на донорството и трансплантациите. Под мотото „Да на живота!“ мотористите минаха от сградата на НИМ, през бул. "България", "Орлов мост" и приключи пред Народното събрание...

публикувано на 12.10.24 в 13:12