Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Въведение Богородично - Деня на християнското семейство и младеж

2
Снимка: БТА

На 21 ноември Светата Православната църква чества празника Въведение Богородично - Деня на християнското семейство и младеж.

Според преданието на този ден се случило паметно събитие. Богородица била обречена от родителите си на Бога още преди рождението си. Когато навършила три години, те я завели в Йерусалимския храм. Със запалени свещи всички близки я съпроводили през града до храма. Светата Дева била поставена на първото стъпало и за почуда на всички, неподдържана от никого, тя се изкачила свободно по 15-те стъпала и се спряла на най-горното. Първосвещеник Захария - баща на св. Йоан Кръстител - я посрещнал, благославяйки я. Когато достигнала възрастта, на която младите възпитанички на храма трябвало да се върнат в света и да се омъжат, тя била "дадена" на престарелия си родственик Йосиф, който оттук нататък трябвало да бди над нея.

Въведение Богородично за първи път се е отпразнувал като самостоятелен празник през 715 година. През 543 година император Юстиниан Велики построил в Константинопол църква, посветена на Въведение Богородично. Според църковния ни календар празникът попада в периода на Коледните пости. На този ден вярващите приемат Свето причастие, а с него и нови сили за духовен растеж и борба със злото – в себе си и в света.

Този ден Църквата е приела и за Ден на християнското семейство. Семейното ходене на църква в този ден символизира влизането на тригодишната Мария в храма и напомня на родителите за духовните им задължения към децата. Защото семейството е най-доброто училище, което може да даде първите познания за Бога и Православието, за християнските добродетели, на които векове се е крепял българският род.

С решение на Св. Синод на Българската православна църква от 1929 г. празникът се чества и като Ден на християнското семейство и на православната християнска младеж. Този празник напомня на родителите и учителите, че трябва да възпитават децата в благочестие и вяра, в послушание към родителите си и чистота на нравите.

По публикацията работи: Димитрина Дончева

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Облачно време с валежи в четвъртък

През нощта количество на валежа беше най-обилно на Нос Калиакра 29 мм и в Шабла – 27, във Варна и Русе 13 мм, 8 в Силистра, Разград и Шумен, 7 в Добрич иАхтопол, Нос Емине 3 и най-слабо в Бургас 2 мм.  Днес ще е облачно с валежи, на места видимостта ще е намалена до мъгла. Преди обяд валежи от дъжд ще има главно в Североизточна България и по..

публикувано на 07.12.23 в 05:59

Габриела Йорданова от Варна мечтае да ходи

Габриела Йорданова е на шест годинки и половина. Едва сега прохожда самостоятелно. Постоянно правят рехабилитация за укрепване на мускулатурата. Габи се ражда с хидроцефалия. Впоследствие се оказва, че има и генетично заболяване. Диагнозата е Синдром на Уокър Уорбург, обясни майката на Габриела Десислава Костадинова. Това е вид мускулна дистрофия...

публикувано на 06.12.23 в 15:54

Кариерна борса срещна студентите на ВСУ „Черноризец Храбър“ с бизнеса

Кариерна борса се проведе във Варненския свободен университет "Черноризец Храбър". Събитието е част от проекта "Иновативен модел за модернизация на висшето образование чрез създаване на академична екосистема ВСУ "Черноризец Храбър" - Технически университет - Варна - Пловдивски университет "Паисий Хилендарски", който започна точно преди две години...

публикувано на 06.12.23 в 15:44

Имаше компютърна симулация, не е проверявана динамиката на пясъците

Цялата документация за изграждането на неизползваемото рибарско пристанище „Карантината“, което беше изградено с европейски пари по линия на програма „Морско дело и рибарство“ за възстановяване на съществуващи рибарски пристанища е окомплектована от община Варна. Това коментира за Радио Варна ръководителят на екипа на проекта проф. Румен Кишев,..

публикувано на 06.12.23 в 15:23

Уют и коледен дух в Коледната градинка "Чаталджа"

Коледна градинка „Чаталджа“ отвори врати за втора поредна година във Варна. С обновена визия, градинката отново привлича малки и големи с вкусна храна и джаз вечери с музика на живо. Идеята на коледната градинка е да се превърне в едно уютно местенце за срещи и забавления и да се създаде истински Коледен дух, който се очаква от един Коледен..

публикувано на 06.12.23 в 10:25

Колко ефективно ще бъде засичането на превишена скорост с ТОЛ камерите?

Несъобразената скорост е една от основните причини за множеството катастрофи у нас, както в самите градове, така и по магистралите. За съжаление, страната ни остава на едно от първите места в Европа по брой инциденти и загинали на пътя. През последните години държавните институции опитват с различни мерки да спрат войната по пътищата, но без..

публикувано на 06.12.23 в 09:10

2023-а – година на лефера, рецепта за сочна риба на дървени въглища

Ако миналата беше годината на паламуда за рибарите по Черноморието ни, то тази може да се нарече на друга хищна риба  - лефера. „Много от рибарите останаха супер щастливи, защото от края на август до края на октомври имаше богат улов на лефер. Поставиха се лични рекорди, включително и аз – 174 бр. за един ден за сам риболовец само с въдица. Рибите са..

публикувано на 06.12.23 в 08:15