Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

LAIBACH: "Не можем да разберем бъдещето, без да познаваме миналото"

Снимка: www.laibach.org

Интервю с LAIBACH

LAIBACH отново на живо в София. Датата е 26 ноември. Мястото – Парти центърът на улица „Пиротска“ 5. Това ще бъде петия аудио-визуален спектакъл на пионерите на индъстриъл звука. LAIBACH ще изпълнят на живо композиции от албума „Love Is Still Alive“ (така се казва и турнето им) както и много други електро пиеси като „The Future“, „Sympathy For The Devil“ и „The Coming Race“.Турнето на словенската банда започна още в началото на годината, като до момента концерти имаше в Италия, Хърватия, Германия, Швеция, Норвегия... Организатори на концерта в София на 26 ноември са „DS Music“ и „Wrong Fest“, които помогнаха това мейл интервю да стане факт.


От другата страна - Здравейте, на 26 ноември отново ще имате концерт в България, какво ще чуят феновете този път от Вас?

LAIBACH - Ще представим „Love is Still Alive“ – разширено EP за това как последните останки от човешката раса, след ядрен катаклизъм на планетата Земя, се скитат из вселената в търсене на нова обитаема планета, на която да оцелеят. Този албум разбира се е препратка към мрачната филмова SCI-FI комедия „Iron Sky – The Coming Race“, за която LAIBACH продуцираха и саундтрака. Освен това ще представим няколко песни от някои от последните издадени албуми на групата, включително „Sketches of the Red Districts“, както и набор от допълнителни мелодии на бис, ако публиката го поиска.

От другата страна - Новият Ви албум се казва „Sketches of the Red Districts” – защо решихте да преразгледате корените на групата?

LAIBACH - Албумът „Sketches of the Red Districts“ съдържа нови интерпретации на оригинални песни, които уж са били изпълнени на концерта в родния ни град Тръбволе през 1980 година, когато са създадени LAIBACH, но тогава концертът е забранен. Две от тези песни се изпълняват и на настоящото турне. За нас е много важно да поддържаме връзка с корените и началото си. Изследването и разбирането на нашето собствено минало е от решаващо значение, ако искаме да разберем онова, което ни предстои. Така сме работили досега и така ще работим и занапред, защото времето се движи поне в две посоки.

От другата страна - Защо поставяте корените си под въпрос?

LAIBACH - Защото ние сме LAIBACH. LAIBACH поставят под въпрос всичко, защото не приемаме нищо като даденост и положението за окончателно.

От другата страна - Има ли част от миналото на LAIBACH, която бихте искали да направите по различен начин?

LAIBACH - Разбира се. Има много неща, които можехме да направим много по-добре и по-умно в миналото. Но сега е твърде късно за това, така че ще ги правим по различен начин в бъдеще.

От другата страна - Новият албум опит ли е за преразглеждане на миналото?

LAIBACH - Както отбелязахме, да, но преразглеждане, което ни позволява да продължим напред с по-ясна картина и идея.

От другата страна - Повече от 40 години по-късно, намирате ли същия LAIBACH днес, ако сравните бандата с началото? По какви начини сте същите и по какви начини има промяна?

LAIBACH - Истината винаги е многостранна, както и ние от LAIBACH. Много неща от преди 40 години днес все още са имплантирани в LAIBACH, а други са различни. На групата трябва да се гледа както на 40-годишното вино - това е същото вино от преди 40 години, но с различен вкус.

От другата страна - LAIBACH адаптират ли се към днешния свят или използват миналото, за да намерят своето място в него?

LAIBACH - LAIBACH не се адаптират към времето и света, а активно ги създават. И ако е необходимо, ще се върнем назад в миналото, за да предефинираме нашето бъдеще.

От другата страна - Миналото ли е основният източник на вдъхновение? Защо да или защо не?

LAIBACH - Да, така е, защото не можем да разберем бъдещето, без да познаваме миналото. Ние живеем в настоящето, което непрекъснато се декантира в миналото и това минало е нашето бъдеще. Следователно днес ние сме вчерашното бъдеще и всяка минута от бъдещето е спомен от миналото.

От другата страна - Издавате и мини-албума „Love Is Still Alive” – има ли значение любовта днес, когато светът е погълнат от войни и материализмът е поставен на пиедестал?

LAIBACH - Разбира се, любовта все още е важна и присъства. Без нея човешката раса нямаше да съществува днес. И вероятно нямаше да съществуват и животински видове. Любовта е най-голямата и тоталитарна сила във Вселената.

От другата страна - Промени ли се идеологията на LAIBACH през 21 век?

LAIBACH - Тя не се е променила много в основните си постулати. Трябва ли? Досега бяхме прави за много неща, които в действителност се случиха...

От другата страна - Бунтът все още ли е движещата сила зад групата? И за какво се бунтувате днес?

LAIBACH – LAIBACH никога не са стояли зад бунта. Винаги сме бил за анализ и интерпретация. Бунтът обикновено води до недостиг на въздух.

От другата страна - Трябва ли провокацията да бъде съществена част от музиката, или повърхностният скандал е напълно достатъчен?

LAIBACH - И двете са добре, стига да работят. Няма страхотна музика и изкуство без подправката на провокацията.

От другата страна - Тогава имаше цензура, днес - култура на отмяна - как културна идеология като тази на LAIBACH оцелява в такава среда?

LAIBACH - Чрез отмяна на културата на отмяната.

От другата страна - Каква е ролята на артиста в обществото и каква е ролята на LAIBACH в тази посока?

LAIBACH - Артистите са инженерите на човешките души, а LAIBACH се грижат злото да се изнерви и да се разкрие.

От другата страна - Какво е нещото, което малко хора знаят за Вас, но бихте искали повече да знаят?

LAIBACH - Ние не се смятаме за артисти, а за анартисти и основният ни символ не е кръстът на Малевич, а кръстът на LAIBACH.

От другата страна - Защо музикалната индустрия се опитва да превърне музиката от емоция в бизнес?

LAIBACH - Защото музикалната емоция, която се произвежда за пазара и потреблението, е част от музикалната индустрия и следователно от бизнеса като такъв. Уместният въпрос в този контекст е защо музиката изобщо трябва да манипулира с емоции? Емоцията в повторението вече не може да бъде уникална и искрена емоция, а изиграна емоция. В това няма нищо лошо, просто емоцията не е истинска и искрена.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Християн Облаков представя новата си книга за Йосиф х. Стоянов

Новата книга на Християн Облаков „Йосиф х. Стоянов, инженер, общественик, кмет на Варна“ ще бъде представена на 5 юли от 18 часа в Арт салона на Радио Варна. Книгата проследява живота и труда на Йосиф х. Стоянов - един от варненските проектанти от първата половина на ХХ век, който също е специалист в областта на хидроинженерството и..

публикувано на 05.07.24 в 07:30

Цената на бензина продължава да расте

До две седмици цената на бензина у нас се очаква да се увеличи с още 1-2 стотинки. Това прогнозира пред Радио Варна Валентин Кънев, председател на Балканската и черноморска петролна и газова асоциация. Средната цена по бензиностанциите сега е между 2.50 и 2.70 лева за литър.  Кънев посочи, че според европейската статистика цените на горивата..

публикувано на 04.07.24 в 07:05

Johnny Gioeli (AXEL RUDI PELL, HARDLINE): Нищо не става за една нощ

Интервю с Johnny Gioeli (AXEL RUDI PELL, HARDLINE) Немският китарен герой Axel Rudi Pell и бандата му тази година са част от афиша на фестивала „Midalidare – Rock In The Wine Valley”. Малко по-рано през годината групата издаде и албума „Risen Symbol”. Също така певецът Johnny Gioeli представи и нова песен в дует със Светлана Близнакова – Sevi...

публикувано на 04.07.24 в 06:00

Кристиан Ивковски: Един ден ще направя свои открития във физиката

15-годишният варненец Кристиан Ивковски спечели първо място в конкурса "Физиката през вековете" в конкуренцията на 1600 участници от средните училища във Франция и френските училища по света. Конкурсът е организиран от Съюза на учителите по физика и химия в рамките на Годината на физиката. Осмокласникът от Френския лицей „Шарл Перо“-Варна, спечели..

публикувано на 03.07.24 в 09:31

Richie Faulkner (JUDAS PRIEST): Дъщеря ми е най-големият фен на JUDAS PRIEST

Интервю с Richie Faulkner (JUDAS PRIEST, ELEGANT WEAPONS) Повече от 50 години британските хеви метъл легенди JUDAS PRIEST пазят и разпространяват хеви метъла по целия свят. Само преди няколко месеца Боговете на метъл издадоха поредния урок по хеви метъл – техният „Непробиваем щит”. И той е точно такъв, категоричен е китаристът Richie Faulkner...

публикувано на 03.07.24 в 08:15

Румен Генов: Силата на спортния журналист е личният контакт със спортисти и треньори

2 юли е Международен ден на спортния журналист. Отбелязва се от 1995 г. по инициатива на Международната асоциация на спортната преса.  Първият конгрес на асоциацията е проведен в Париж от 1 до 3 юли 1924 г. с участието на представители на 29 държави.   Спортната журналистика отразява социалните и професионалните аспекти на спорта...

обновено на 02.07.24 в 17:10

Oscar Dronjak (HAMMERFALL): Ние бяхме там!

Интервю с Oscar Dronjak (HAMMERFALL) През август шведските хеви метъл маниаци HAMMERFALL ще издадат 13-тия си студен албум „Avenge the Fallen”. Преди това обаче групата ще участва и на фестивала в село Могилово – „Midalidare – Rock In The Wine Valley” (12-14 юли). Oscar Dronjak, китарист, основател и основен композитор на HAMMERFALL даде..

публикувано на 02.07.24 в 15:45