Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арбористи и ландшафтни архитекти разработват сертификат за работа с дървесни видове в градска среда

Асоциацията на арбористите в България, съвместно с ландшафтни архитекти, разработват сертифициране на дейностите за работа с дървесни видове в градска среда, еквивалент на такива в цяла Европа. Специалистите разработват документ, който освен практическите познания и умения за извършване на въпросните манипулации, да засяга и теоретичните такива, каза в интервю за Радио Варна ландшафтният архитект Максим Янев. 

Според Янев арборизмът на една община трябва се разделя на две основни части – контрол и изпълнение на манипулациите, спрямо посочените препоръки. Би трябвало препоръките да бъдат посочени в закон, каза още Янев.

По думите му Община Габрово е сред администрациите - отличници по отношение на грижите за дървесната растителност. Добър пример е още Софийска община, както и Кюстендил. "Тези общини полагат усилия, но е ясно да се спомене, че като говорим за поддръжка на дърветата, изместване на тежестта и изменяне на короната, хората, поставяни на отговорни позиции, трябва да се справят с много сложни казуси, трудни дори за тясно профилираните арбористи. Общините, които са решили да поемат по този път, трябва да предвидят в бюджета сума, в която да бъде заложена поддръжката на дърветата", посочи той, давайки за пример Габрово. Там са изключително дейни и са запознати какви са проблемните дървета. Там са свели бройката им до минимум и се справят адекватно с дърветата, с които не могат да се справят, въпреки ограничения бюджет, допълни Янев. 

Немалка част от общините търсят субсидиране по европрограми, за да могат да влеят допълнително средства в тази област, посочи ландшафтният архитект. 

Заложените средства в държавния бюджет, които би трябвало да са предназначени и за градската среда по общини, е възможно да бъдат усвоени по неправилен начин чрез обществени поръчки. А именно една и съща фирма да извършва контрол и последващите манипулации върху дървесната растителност, което според Максим Янев е погрешно. Едната фирма, спечелила поръчката, трябва да се заеме само с контрола, а друга - с манипулациите, произтичащи от посочените препоръки в контрола. 

Подходът към всяко едно дърво трябва да бъде индивидуален, слагането на дърветата под общ знаменател не е точно, категоричен е той.

 "Изпълнителят трябва да бъде длъжен да изпълни изискванията. Ако съответната препоръка не бъде изпълнена правилно, отговорността пада към този, който изпълнява процедурата. Ако препоръката е изпълнена точно, но след това доведе до инцидент, отговорността пада върху човека, който я е предписал", поясни Максим Янев.

Когато говорим за кухини на дървото, добре подготвеният теоретично човек може да прецени дали въпросната кухина е редуцирала стабилността му. Не при всички случаи една кухина е редуцирала значително стабилността на едно дърво. Тогава говорим за проценти, за физическа устойчивост. При възрастните дървета присъствието на кухини, на гнилостни процеси, е нещо, което е съвсем нормално - това е част от развитието на едни възрастни дървета, част от биоразнообразието. Ние, поддържайки часовника си сверен със световното време, трябва да обръщаме внимание и на това, каза още Янев.

По думите му, липата например, е дърво, чиято поддръжка трябва да се изпълнява навреме. Отрезите трябва да са минимални - в противен случай става събуждане на млади пъпки, които  излизат много близко една до друга, а отрезът загнива. При т. нар. "рязане на глава" се получава нестабилна корона, поясни специалистът.

Целия разговор на Нина Милошевич с Максим Янев чуйте в звуковия файл:


По публикацията работиха: Нина Милошевич, Олга Карова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Атентат срещу Доналд Тръмп на предизборен митинг, има загинали и ранени

Доналд Тръмп е ранен в ухото след стрелбата срещу него на митинг в Пенсилвания. Нападателят, който е убит от агенти на Сикрет Сървис, е стрелял няколко пъти, като освен бившия президент, улучва зрители на митинга. Един човек от публиката е загинал, има още сериозно ранени. Тръмп е бил прегледан в болница. В изявление от предизборния му щаб бе..

публикувано на 14.07.24 в 07:38

Жителите на Белославското село Езерово настояват за ефективни мерки за ограничение на движението в района

Мирен протест-шествие, организиран от жители на с.Езерово, община Белослав, затвори важни улици в селото. За пореден път в последните години местните привличат общественото внимание с искания да се ограничи скоростта на движение на превозните средства по републикански път III-2008. Въпреки че има пътни знаци /тип В-26 и Т-17/, поставени на разстояние от..

публикувано на 13.07.24 в 18:24

Времето остава горещо и в неделя

През нощта ще е ясно. Във вътрешността ще е почти тихо, а по Черноморието ще духа слаб северен вятър. Минимални температури между 19° и 24°, по носовете до 26°, за Варна около 24°. През деня ще е слънчево със слаб, следобед умерен вятър от североизток и изток. Остава горещо с максимални температури между 35° и 40°, по крайбрежието от 29° до 34°, за..

публикувано на 13.07.24 в 17:00
Гюнер Тахир

Гюнер Тахир: С всеки изминал избор, електоратът на ДПС намалява етнически, както у нас, така и в Турция

Няма модел Пеевски, има модел Доган. И моделът Пеевски е част от модела Доган. Така коментира в предаването „Позиция“ последните събития в ДПС бившият заместник председател на партията и парламентарната група през 90-те години Гюнер Тахир. По думите на Тахир, почетният председател на ДПС грешно е преценил, че освобождаването на Делян Пеевски би..

публикувано на 13.07.24 в 16:00
Снимката е илюстративна.

Мирен протест-шествие организират жителите на село Езерово, община Белослав

Мирен протест-шествие, организиран от жители на с.Езерово, община Белослав, ще затвори важни улици в селото днес от 18.00 часа до приключване на протестните действия. За пореден път в последните години местните привличат общественото внимание с искания да се ограничи скоростта на движение на превозните средства по републикански път III-2008...

публикувано на 13.07.24 в 16:00

Биляна Раева: И магьосник да стане управител на Градски транспорт няма да обърне тенденцията дружеството да е на загуба

Общинската фирма „Градски транспорт“ продължава да е на загуба, при тези обстоятелства и магьосник да стане управител няма да обърне тенденцията. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ общинският съветник от ГЕРБ/СДС Биляна Раева. По думите и, общинският съвет продължава да е принципал на дружество „Градски транспорт“, но..

публикувано на 13.07.24 в 15:41

Пожар в Парк „Росенец" на метри от лятната резиденция на Ахмед Доган

Незагасен фас предизвика пожар в Парк "Росенец", близо до лятната резиденция на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган. За щастие горят само сухи треви и храсти. Комисар Николай Николаев, директор на пожарната в Бургас, съобщи за агенция БГНЕС, че огънят е локализиран, но в момента се е възпламенил пожар в двора на къща в град Камено, пожари в областта има..

публикувано на 13.07.24 в 15:11