Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обстановката в Североизточна България (Обновява се)

| обновено на 26.11.23 в 07:36

06:00ч. 

Във Варна вали слаб сняг, но заради силния вятър, който на пориви достига до 15-17 метра в секунда има много паднали клони и билбордове, съобщиха от Областната дирекция на МВР.

Наводнени са участъците в района на Летния театър, там вече има екип, но автобусите имат затруднения при преминаването. Наводнен е подлезът на хали „Шипка, както и булевард „Република“ под магазин „Баумакс“. Стълб от уличното осветление  на улица „Стара планина“ в района на Кооперативния пазар е паднал. Летище Варна работи, има два отменени полета от и за Истанбул. Със закъснение от над 90 мин. се движи и бърз влак 8656 – Варна – София. Във Варненска област пътят Варна - Добрич е отворен, но всички пътища в Северна България са забранени за тежкотоварни автомобили.

Снегонавявания има в района на Провадия, Ветрино, Кичево, Суворово и Вълчи дол. Пътищата в Суворово и Вълчи дол не са проходими и за леки автомобили. Слушатели съобщиха, че рано тази сутрин е паднало дърво на отбивката за летището. Метеорологичната прогноза показва усложняване на обстановката. Кметът на Варна Благомир Коцев съобщи, че по-късно ще заседава антикризисния щаб в общината, но заместник-кметът Христо Иванов обикаля по маршрутите на градския транспорт, който се движи със закъснение. Нулева е видимостта в района на Кичево. 

Подадени са множество сигнали за паднали клони и билбордове във Варна. 


08:00ч. 

Информация от Областна адмнистрация Варна 
Усложнена е зимната обстановка в Област Варна.
По информация от АПИ, от 5,30 часа тази сутрин пътят Варна – Добрич е затворен за движение, но само за тежкотоварни превозни средства до 3 тона. Мярката е наложена заради силния снеговалеж и снегонавявания. Час по-късно, в 6,30, отново заради усложнената обстановка е бил затворен пътят Суворово – Вълчи дол. Затворен за движение е пътят Ветрино - Вълчи дол - Суворово. Началникът на ОПУ - Варна Явор Пасев информира, че обичайно критичният участък в района на Аксаковска панорама /Баир Баши/ е забранен за движение на превозни средства над 3,5 тона. Същото е и ограничението към с.Кичево. Автомагистрала Хемус е затворена за движение, но ограничението е само за тежкотоварни ПС до 12,5 тона. Пътят Варна - Девня /познат още като стария път за София/ до с. Слънчево е затворен за движение на тежкотоварни превозни средства. А пътят от с.Слънчево - до Шумен изцяло е затворен заради усложнената пътна обстановка, информира началникът на ОПУ - Варна Явор Пасев.
АПЕЛЪТ НА ОПУ - ВАРНА Е:
НЕ ПРЕДПРИЕМАЙТЕ ПЪТУВАНЕ, ЗАЩОТО ВИДИМОСТТА ПО ПЪТИЩАТА НА СЕВЕРОИЗТОКА Е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ОГРАНИЧЕНА!

Кметът на община Вълчи дол Калоян Цветков обмисля да предприеме забрана за движение на тежкотоварни превозни средства на територията на общинската пътна мрежа. Снежната покривка там е 10 см.

В община Дългопол, където снегът е около 5 см, а по високите места и до 7-8 см, от 5,00 часа тази сутрин са започнали снегопочистване на четвъртокласната пътна мрежа.

Третокласните пътища ( Провадия - Айтос и Дългопол - Старо Оряхово) вече са почистени, а всички пътища на територията на община Дългопол са проходими при зимни условия, информира кметът на общината Георги Георгиев.

Комуникацията между ОПУ – Варна, общините от областта и областния управител е започнала още в 4,30 тази сутрин. Докладва се всяко изменение в обстановката, свързано със състоянието на пътищата, за да се предприемат адекватни мерки и ако е необходима да се наложат ограничения за движението.

Вече има и населени места в област Варна без електрозахранване.

От 4,40 часа тази сутрин бурният вятър и снеговалежът са предизвикали прекъсване на електроподаването в Суворово и в Аврен.

От 6,30 тази сутрин без ток са Ветрино и Девня.

Възникнала е авария на 20 киловолтовия захранващ далекопровод към селата Партизани, Лопушна, Медовец и Поляците, съобщава кметът на Дългопол Георги Георгиев. Екип на Енергоразпределение Север вече работи по отстраняването й.

За мокър сняг по четвъртокласните пътища в община Провадия и селища без ток информира кметът на общината Димо Димов.

В община Долни чифлик - снегът е около 5 см, а по високите места на общината достига до около 10 см. Кметът на общината Красимира Анастасова информира, че снегопочистването на четвъртокласната пътна мрежа вече е започнало. Пътищата на територията на община Долни Чифлик са проходими при зимни условия. Има силен вятър. В селата Голица, Гроздьово, Горен чифлик, Венелин, Старо Оряхово няма електрозахранване, подадени са сигнали.

Заради бурният вятър, пристанище Варна е затворено за всички плавателни средства.

В община Варна остава бедственото положение, което не е било отменяно, след урагана Фредерик. 26.11.2023

По публикацията работи: Нина Милошевич


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

ОбС-Варна заседава в понеделник

Общинският съвет във Варна се събира в понеделник – 29 юли, за 13-и път от началото на мандата. В заседанието с начален час 10 са включени 13 точки. Една от тях е удостояване на граждани с почетни звания и знаци. За най-високото отличие на Общината са предложени общо шест личности, сред които са селекционерът на националния отбор по футбол на..

публикувано на 26.07.24 в 16:55

Две по-дълги ваканции предлагат за новата учебна година от МОН

Две по-дълги ваканции през новата учебна година предлага МОН в графика на учебното време . Той е публикуван за обществено обсъждане на сайта на министерството и е отворен за становища и предложения от всички заинтересовани страни. В календара са отразени изискванията за точно определен брой учебни дни за отделните  випуски. Съгласно зададеното по..

публикувано на 26.07.24 в 15:48
Електрическа тротинетка

Акция "Тротинетка" във Варна, нарушителите са основно под 30-годишни

Специализирана полицейска акция на Областната дирекция на МВР във Варна за установяване на нарушения, извършени от водачи на електрически тротинетки, е започнала в началото на летния сезон и ще продължи до края на лятото. Причината е зачестилите инциденти, при които са пострадали варненци и гости на града. Това съобщи старши комисар Димитър..

публикувано на 26.07.24 в 15:07

Конституционният съд обяви за противоконституционни част от промените в основния закон, свързани със съдебната реформа

Конституционният съд обяви за противоречащи на Основния закон почти всички промени, свързани със съдебната система, в Шестата ѝ поправка, предаде БНР.  Според КС са противоконституционни текстовете, с които Висшият съдебен съвет се разделя на два отделни съвета, ограничават се правомощията на Главния прокурор и се въвежда механизъм за разследване на..

публикувано на 26.07.24 в 15:01

Автобус заседна в подлеза "Шипка" във Варна (ВИДЕО)

Автобус заседна в автоподлез в центъра на града, видя репортер на Радио Варна. Превозното средство се е оказало високо за тунела на улица "Шипка" в морската столица.  Няма видими щети на автоподлеза.  Инцидентът е станал в посока бул. "Мария Луиза".  Проверката ни установи, че в посока музея, в която е бил заседнал автобусът, знакът, обозначаващ..

публикувано на 26.07.24 в 14:26
Доц. д-р Петър Шишков

Именит български учен е загиналият при взривовете в Елин Пелин

Именитият български учен доц. д-р Петър Шишков е загиналият при експлозиите в складовете за пиротехника в град Елин Пелин, предаде БГНЕС. Тази сутрин вътрешният министър Калин Стоянов съобщи трагичната новина за загинал мъж на 49 години. Той е бил приет вчера в „Пирогов“ с 35% изгаряния, но с много тежко обгазяване. В момента лекарите се борят за..

публикувано на 26.07.24 в 14:17

Задържаха психичноболна румънка, предизвикала катастрофа в Добричко

Полицията в Добрич след преследване е задържала румънска гражданка заради опасно поведение на пътя и опит да се самонарани. След консултации с румънски полицаи, командировани в област Добрич, се е установило, че жената страда от психическо заболяване. Задържаната е настанена в Центъра за психично здраве в Добрич. На 25 юли, около 15:00 часа,..

публикувано на 26.07.24 в 11:27