Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обстановката в Североизточна България (Обновява се)

| обновено на 26.11.23 в 07:36

06:00ч. 

Във Варна вали слаб сняг, но заради силния вятър, който на пориви достига до 15-17 метра в секунда има много паднали клони и билбордове, съобщиха от Областната дирекция на МВР.

Наводнени са участъците в района на Летния театър, там вече има екип, но автобусите имат затруднения при преминаването. Наводнен е подлезът на хали „Шипка, както и булевард „Република“ под магазин „Баумакс“. Стълб от уличното осветление  на улица „Стара планина“ в района на Кооперативния пазар е паднал. Летище Варна работи, има два отменени полета от и за Истанбул. Със закъснение от над 90 мин. се движи и бърз влак 8656 – Варна – София. Във Варненска област пътят Варна - Добрич е отворен, но всички пътища в Северна България са забранени за тежкотоварни автомобили.

Снегонавявания има в района на Провадия, Ветрино, Кичево, Суворово и Вълчи дол. Пътищата в Суворово и Вълчи дол не са проходими и за леки автомобили. Слушатели съобщиха, че рано тази сутрин е паднало дърво на отбивката за летището. Метеорологичната прогноза показва усложняване на обстановката. Кметът на Варна Благомир Коцев съобщи, че по-късно ще заседава антикризисния щаб в общината, но заместник-кметът Христо Иванов обикаля по маршрутите на градския транспорт, който се движи със закъснение. Нулева е видимостта в района на Кичево. 

Подадени са множество сигнали за паднали клони и билбордове във Варна. 


08:00ч. 

Информация от Областна адмнистрация Варна 
Усложнена е зимната обстановка в Област Варна.
По информация от АПИ, от 5,30 часа тази сутрин пътят Варна – Добрич е затворен за движение, но само за тежкотоварни превозни средства до 3 тона. Мярката е наложена заради силния снеговалеж и снегонавявания. Час по-късно, в 6,30, отново заради усложнената обстановка е бил затворен пътят Суворово – Вълчи дол. Затворен за движение е пътят Ветрино - Вълчи дол - Суворово. Началникът на ОПУ - Варна Явор Пасев информира, че обичайно критичният участък в района на Аксаковска панорама /Баир Баши/ е забранен за движение на превозни средства над 3,5 тона. Същото е и ограничението към с.Кичево. Автомагистрала Хемус е затворена за движение, но ограничението е само за тежкотоварни ПС до 12,5 тона. Пътят Варна - Девня /познат още като стария път за София/ до с. Слънчево е затворен за движение на тежкотоварни превозни средства. А пътят от с.Слънчево - до Шумен изцяло е затворен заради усложнената пътна обстановка, информира началникът на ОПУ - Варна Явор Пасев.
АПЕЛЪТ НА ОПУ - ВАРНА Е:
НЕ ПРЕДПРИЕМАЙТЕ ПЪТУВАНЕ, ЗАЩОТО ВИДИМОСТТА ПО ПЪТИЩАТА НА СЕВЕРОИЗТОКА Е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ОГРАНИЧЕНА!

Кметът на община Вълчи дол Калоян Цветков обмисля да предприеме забрана за движение на тежкотоварни превозни средства на територията на общинската пътна мрежа. Снежната покривка там е 10 см.

В община Дългопол, където снегът е около 5 см, а по високите места и до 7-8 см, от 5,00 часа тази сутрин са започнали снегопочистване на четвъртокласната пътна мрежа.

Третокласните пътища ( Провадия - Айтос и Дългопол - Старо Оряхово) вече са почистени, а всички пътища на територията на община Дългопол са проходими при зимни условия, информира кметът на общината Георги Георгиев.

Комуникацията между ОПУ – Варна, общините от областта и областния управител е започнала още в 4,30 тази сутрин. Докладва се всяко изменение в обстановката, свързано със състоянието на пътищата, за да се предприемат адекватни мерки и ако е необходима да се наложат ограничения за движението.

Вече има и населени места в област Варна без електрозахранване.

От 4,40 часа тази сутрин бурният вятър и снеговалежът са предизвикали прекъсване на електроподаването в Суворово и в Аврен.

От 6,30 тази сутрин без ток са Ветрино и Девня.

Възникнала е авария на 20 киловолтовия захранващ далекопровод към селата Партизани, Лопушна, Медовец и Поляците, съобщава кметът на Дългопол Георги Георгиев. Екип на Енергоразпределение Север вече работи по отстраняването й.

За мокър сняг по четвъртокласните пътища в община Провадия и селища без ток информира кметът на общината Димо Димов.

В община Долни чифлик - снегът е около 5 см, а по високите места на общината достига до около 10 см. Кметът на общината Красимира Анастасова информира, че снегопочистването на четвъртокласната пътна мрежа вече е започнало. Пътищата на територията на община Долни Чифлик са проходими при зимни условия. Има силен вятър. В селата Голица, Гроздьово, Горен чифлик, Венелин, Старо Оряхово няма електрозахранване, подадени са сигнали.

Заради бурният вятър, пристанище Варна е затворено за всички плавателни средства.

В община Варна остава бедственото положение, което не е било отменяно, след урагана Фредерик. 26.11.2023

По публикацията работи: Нина Милошевич
ВИЖТЕ ОЩЕ

23 души, шофирали след употреба на алкохол, и 15 – под въздействие на наркотици

В рамките на изминалия ден са установени общо 23 души, качили се зад волана след употреба на алкохол – 13 от тях са шофирали след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила, и 10 - с над 1,2 на 1000, петима са отказали тестване. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Под въздействие на наркотици са засечени да шофират 15 водачи, четирима са..

публикувано на 24.02.24 в 13:59
Ахмед Доган

Доган: Предсрочни парламентарни избори могат да дестабилизират страната

Предсрочни парламентарни избори „две в едно“ могат да дестабилизират страната и да предизвикат наказателен вот с непредвидими последици. Това се посочва в обръщение на почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган към делегатите от XI-та Национална конференция на ДПС. Обръщението представи Искра Михайлова, която бе избрана за водещ на..

публикувано на 24.02.24 в 13:21

Кампания за по-ефективна изолация на жилищата от сдружение "За земята"

  Кампания срещу енергийната бедност на домакинствата с идеи за по-евтина, но ефективна изолация на жилищата, са започнали от екологично сдружение „За земята“-това съобщи във  Варна Тодор Славов, представител на сдружението. Славов изнесе лекция пред участниците в Десетия граждански форум „Конференция  по демокрация“, който се провежда в..

публикувано на 24.02.24 в 12:46
:Мария Габриел

Мария Габриел заминава на посещение в Хашемитско кралство Йордания

Заместник министър-председателят и министър на външните работи г-жа Мария Габриел ще бъде на официално посещение в Хашемитско кралство Йордания по покана на заместник министър-председателя и министър на външните работи Айман Ал-Сафади. Вицепремиерът г-жа Мария Габриел ще бъде приета на аудиенция от..

публикувано на 24.02.24 в 10:10

Проф. Кантарджиев: Грипната епидемия си отива

Грипната епидемия си отива, заяви  имунологът, епидемиолог и професор по микробиология Тодор Кантарджиев. Сухото време е благоприятно за респираторните заболявания, заяви той, предава NOVA. Влажността на въздуха е много ниска, а аерозолите на причинителите на респираторните болести остават  дълго време във въздуха. Той препоръча по-често..

публикувано на 24.02.24 в 09:58

Започва двудневният Празник на сланината и греяната ракия в Априлци

От днес започва двудневният Празник на сланината и греяната ракия в Априлци. Очаква се гости от цялата страна да изпълнят планинското градче и да се докоснат до местните традиции и кухня. Това е дванадесето издание на празника, каза за БТА кметът на Априлци Тихомир Кукенски. Изпълненията на гайдарски състав „Челопешки полъх“ откриват..

публикувано на 24.02.24 в 09:53

Лоши са условията за туризъм във високите части на планините

Лоши са условията за туризъм във високите части на планините. Това съобщиха за БТА от Планинската спасителна служба (ПСС). В планините има разкъсана облачност и умерен до силен вятър.  Лифтовите съоръжения в планинските курорти работят. Планинските спасители съветват туристите да се движат по маркираните маршрути. Да излизат в планините от..

публикувано на 24.02.24 в 09:51