Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Североизточно държавно предприятие: Паднали дървета и клони пречат на снегорините

Снимка: СИДП

Във всички стопанства на територията на Североизточното държавно предприятие има създадени екипи, които от вчера отстраняват паднали дървета и клони по пътната мрежа, улиците в градовете и селата в областите Шумен, Варна, Търговище и Добрич. Горските помагат и при изтеглянето на закъсали автомобили.

Най-големият проблем в момента са падналите дървета и клони, които пречат на снегорините, коментира директорът на СИДП инж. Симеон Давидков. Той каза още, че ако те не бъдат прерязани, и почистващата техника не може да си свърши работата. Екипи от всички териториални поделения на предприятието продължават да оказват помощ на кметовете по места, като дежурните ще работят до отстраняване на всички паднали дървета от пътната мрежа, допълни инж. Давидков.

Горските служители помагат на кметовете по места във Варненска област. Всички паднали дървета на територията на ДЛС-Шерба са премахнати. В Провадия служители на стопанството са изтеглили закъсали в преспите автомобили. Дежурният екип на Държавното горско стопанство в Цонево е разчистил жп линията Арковна-Партизани, където влаковете бяха спрени заради паднали дървета. Служители на ДГС-Варна отново помагат на общинската власт, макар че този път пораженията в града не са толкова големи, уточняват от СИДП. 

Във всички стопанства в област Добрич има създадена организация за отстраняване щетите след мокрия сняг и силния вятър от вчера. Екипите работят заедно с кметовете по места, съобщават от Североизточното държавно предприятие.

За област Шумен дежурните от държавните горски стопанства в Смядово, Преслав, Върбица и Шумен са разчистили пътя към Ришки проход след Цонкова барака. Освободени от паднали дървета са още отсечките Риш-Тушовица, Велики Преслав-Върбица, Велики Преслав-Търговище, Овчарово-Костена река, Вехтово-Друмево, пътя за Имренчево и част от пътя за Новосел. Заместник директорът на СИДП инж. Петър Ганев, който координира работата на екипите в областта, късно снощи е отзовал горските, които са работили в участъка към Новосел, защото силният вятър и клоните, които падат, са застрашили живота на хората. Той е уведомил щаба за бедствия и аварии да затворят пътя, като днес сутринта служители на стопанствата в Шуменско продължават да прерязват паднали дървета и да разчистват пътната мрежа в района. Във Велики Преслав с техника от горското стопанство се разчиства и градът, като днес започва разчистване и на Нови пазар.

В област Търговище горските разчистват паднали дървета от вчера сутринта. Екипи от ДЛС-Черни Лом и ДГС-Омуртаг са помогнали да бъдат освободени всички пътища, за да се възстанови движението. Директорът на ДГС-Търговище инж. Стела Атанасова се е свързала с областния управител Гергана Цонева, като от стопанството са заявили готовност да помогнат за възстановяване на проходимостта на пътищата.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кирил Петков: Ще търсим подкрепа и в 51-вото НС

След връщането на втория, неизпълнен, мандат на президента Румен Радев, с ъпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков заяви, че ще търсят подкрепа и в следващото Народно събрание.  Румен Радев връчи мандата на ПП-ДБ, те го върнаха неизпълнен (ВИДЕО) "Потвърдихме, че за нас борбата с корупцията не е самоцел. Връзката между доходите на хората,..

публикувано на 22.07.24 в 13:04

Недоволство заради разширение на варненско училище

Основното училище „Васил Друмев“ във Варна скоро ще бъде строителна площадка. Предстои неговото разширение с нова пристройка, която ще бъде на три етажа, с 12 класни стаи. Ще бъде изграден и нов физкултурен салон. Проектът е мащабен и е за близо 4 милиона лева.  Причината за разширението е да се изпълни изискването на Министерството на..

публикувано на 22.07.24 в 13:00
Контейнер за временно настаняване, с. Воден.

"Възраждане" предлагат пострадалите от пожарите да бъдат настанени в хотели

Парламентарната група на "Възраждане" ще внесе утре в Народното събрание проект на решение пострадалите от пожарите, чийто дом е бил разрушен от пламъците, да бъдат настанени в хотели в близките градове за сметка на държавата. Това обяви лидерът на партията Костадин Костадинов, цитиран от БНР.  Според Костадинов е недопустимо хората да живеят във..

публикувано на 22.07.24 в 11:50

Румен Радев връчи мандата на ПП-ДБ, те го върнаха неизпълнен (ВИДЕО)

В този час президентът Румен Радев връчва мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от втората по численост парламентарна група в Народното събрание - тази на "Продължаваме промяната - Демократична България".  Очаква се ПП-ДБ да върнат втория мандат неизпълнен. Това свое намерение те обявиха пред медии миналата..

публикувано на 22.07.24 в 11:04

Във Варна ще излъчват на голям екран началото на Олимпийските игри

Церемонията по откриването на Олимпийските игри в Париж 2024 ще се излъчва в петък - 26 юли, от 20:30 часа, пред Аквариума в центъра на Варна. Инициативата се организира от „Алианс Франсес“ със съдействието на Община Варна. Съорганизатори са още Френско посолство и Френски институт в България, с медийната подкрепа на Българска национална телевизия и..

публикувано на 22.07.24 в 10:49

Между 5 и 8 пепелянки на сезон хващат във Варна

Между пет и осем пепелянки хваща на сезон змиеловецът на Варна Боян Благоев. Сигнали за отровни змии в морската столица тази година се получават от Аксаково, кв. "Виница", както и от сметището в с. Въглен. Последният случай е именно от Въглен, където змията се оказва скрита в шахта. "Влязох вътре, където се беше свила. Хванах я с ръка, светнах с..

публикувано на 22.07.24 в 10:40

Във Варна продължава обработката против кърлежи и насекоми

Общинското предприятие „Дезинфекция, дезинсекция, дератизация” ще извърши обработка против насекоми и кърлежи на общински обекти и площи от днес до 26 юли.  Против кърлежи ще се обработят тревните площи в карето между бл. 75 и бл. 83 в ж.к. „Възраждане 4“, детските площадки в квартала, алеята покрай гробищния парк на бул. „Вл. Варненчик“ и детската..

публикувано на 22.07.24 в 10:02