Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отмениха бедственото положение в Шуменско

зимата е тук

В Шуменска област бедственото положение беше отменено и там постепенно ситуацията се нормализира.

В Разградска област най-сериозна остава обстановката в община Кубрат, където 12 села и към момента са без електрозахранване, а 15 без вода, предаде БНР. В община Лозница 9 са населените места без електричество и вода. В община Исперих 3 села са без ток, а 7 без вода. В село Кривица, община Самуил, няма ток и вода, в Завет без вода са 5 населени места, а в община Цар Калоян няма ток и вода в село Костанденец. Пътят Разград-Търговище тази сутрин вече е отворен за леки автомобили, отворени за движение са и участъците Разград-Търговище, Цар Калоян-Костанденец, главния път Русе- Разград до Дряновец през Балкански, Кубрат-Брестовене, Завет-Веселец, Исперих-Конево, Голяма вода-Голям извор. Засега те са отворени само за леки автомобили, като днес поетапно ще започнат да отварят за товарните автомобили и до вечерта пътищата ще бъдат отворени за всички, информират от областната управа в Разград.

Общо за страната около 140 000 са домакинства са без електрозахранване.

Продължава разчистването на пътища, като все още е затруднен достъпът до села в планинските части на Великотърновска, Ловешка, Габровска и Врачанска област.

Нормализира се ситуацията с плевенското село Беглеж, което беше откъснато заради снежните преспи. През нощта са използвани роторен снегорин и техника от военното формирование в Долна Митрополия.

Пътят е републикански, което наложи намесата на държавата по искане на Община Плевен. Областният управител Виолета Иеремиева направи бърза организация и успя спешно да се справи с проблема . Военните разчистваха през нощта пътя до откъснатото село Беглеж с роторен снегорин. За успешната акция при изключително тежките условия, областният управител благодари за помощта на военните.

В Плевенско продължава отстраняването на проблемите с водоподаването, предимно в селата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

ВМРО-ДПМНЕ с убедителна победа на парламентарните избори в Северна Македония

ВМРО-ДПМНЕ постигна убедителна победа на парламентарните избори в Северна Македония срещу управляващия Социалдемократически съюз (СДСМ), предава БГНЕС. При близо 100% преброени бюлетини партията на Християн Мицкоски печели 58 депутатски места в новия македонски парламент.  По този начин формацията е съвсем близо до абсолютното мнозинство - 61..

публикувано на 09.05.24 в 19:43

Варненци се оплакват от шума от заведения в центъра на града

Собственици на апартаменти в централната част на Варна се оплакаха от целогодишен шум от изнесени на улицата тонколони от съседните заведения. Те съобщиха за проблема си по време на приемната на кмета на общината Благомир Коцев. В  момента се разглеждат възможности за промяна в наредбите и въвеждане на по-ефективни мерки срещу източници на шум в..

публикувано на 09.05.24 в 19:31
Снимката е илюстративна

Изтеглят от пазара сокове с наличие на патулин

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) установи наличие на микотоксина патулин в сокове, произведени от оператора „Сантулита“ ЕООД, ЕИК 203555016, предаде БГНЕС.  Потребителите, които вече са закупили смути „Ананас, алое и мента“, стъклена бутилка в разфасовка от 250 мл., с партида L16424 и срок на годност 14.12.2024 г., търговска..

публикувано на 09.05.24 в 19:09

Авария оставя без вода хиляди варненци

Авария на магистрален водопровод оставя до 1 часа след полунощ днес абонатите, заключени между бул. "Левски" , ул. "Царевец", бул. "Княз Борис I" , бул. "Христо Ботев" и ул. Тодор Влайков, съобщиха от ВиК-Варна.   Заради авария без вода от 16 часа днес до отстраняване на проблема на другия ден  остават и в село Черноок. 

публикувано на 09.05.24 в 18:58

Общопрактикуващ лекар: Имунизация срещу коклюш може да се прави по всяко време

В първия ден от действието на мерките срещу разпространение на коклюш личните лекари изпращат пациенти със симптоми на заболяването да се тестват в регионалните здравни инспекции, тъй като не разполагат с нужните консумативи за взимане на проби на място, както е разписано в заповедта на здравния министър.  Това обясни пред БНР д-р Костадин Сотиров,..

публикувано на 09.05.24 в 18:04

Шествие "Безсмъртният полк" се проведе във Варна (СНИМКИ)

Около 200 души - потомци на участници във Втората световна война и хора, дошли да отдадат почит, се включиха в шествието на т. нар. Безсмъртен полк във Варна.  Събитието се провежда всяка година на 9 май.  Шествието във Варна тръгна от входа на Морската градина, а участниците преминаха през централната алея, за да стигнат до..

публикувано на 09.05.24 в 17:12

Нощ на музеите и галериите във Варна предстои на 18 май

Музеи, галерии, творчески и алтернативни пространства за изкуство и култура ще се включат в Европейската нощ на музеите на 18 май във Варна тази година.  Подробната програма на събитията може да бъде проследена тук  ,  както и на Фейсбук страницата на варненската Нощ на галериите. Водещо събитие в Нощта на музеите и галериите е официалния..

публикувано на 09.05.24 в 16:38