Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Варна около 5 000 украински бежанци са подпомогнати от "Каритас"

Снимка: БГНЕС

Около 5 хил. украински бежанци в района на Варна са подпомогнати от благотворителната организация на католическата църква "Каритас" през миналата година. Общо за Североизточна България цифрата е над 8 хил., каза за Радио Варна Стефан Марков от Каритас Русе, които покриват и района на Варна.

Вече няколко месеца обаче действа и регионален офис на организацията, която се занимава с организирането на курсове по български език и професионални курсове, каза Марков на среща между работодатели и търсещи работа бежанци от войната в Украйна днес във Варна.

Желанието за влизане на украинските деца в българската образователна система все още е много малко. В района на Варна едва около 600 деца са се записали в нея, с натрупване на децата, които учат от миналата година – след началото на войната на Русия в Украйна, броят им е повече, но на фона на броят на украинските бежанци, които са в България, процентът е много нисък. Това коментира за Радио Варна Невяна Филева от неправителствената организация Енерджи, които са ангажирани със занимания с украински деца, а като работодател над 90 процента от служителите им са украинци.

На срещата бяха поканени и бъдещи работници.

Олександър Унтилов е бивш моряк, който избухването на войната заварва на рейс в едно от нидерландските пристанища. Преди да се установи в България изкарва известно време в Италия и Молдова, във Варна е повече от година. Заради здравословен проблем се налага да смени професията си.
БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ
Харалан Александров

Среща-разговор с доц. Харалан Александров в арт салона на Радио Варна в четвъртък

Среща-разговор със социалния антрополог доц. д-р Харалан Александров ще се проведе от 18 часа в четвъртък, 22 февруари, в арт салона на Радио Варна. Той ще коментира актуалната политическа ситуация в страната.  Доц. Харалан Александров гостува по покана на писателя Христо Стоянов и на ГЕРБ-Варна. 

публикувано на 21.02.24 в 17:55

ОбС-Варна не можа да избере временно изпълняващ длъжността кмет на район "Одесос"

Общинските съветници във Варна не можаха да изберат днес временно изпълняващ длъжността кмет на район "Одесос".  Първоначално те гласуваха с 26 гласа "за" избирането на Емилия Христова, а 12 от тях се въздържаха. След това двама от гласувалите промениха вота си и с това не успяха да съберат необходимото мнозинство от 26 гласа.  След 15-минутна почивка..

публикувано на 21.02.24 в 17:35

Задържаха десет души за трафик на мигранти в Бургаско

Десет души са арестувани за трафик на мигранти при специализирана полицейска операция в Бургаска област. Предстои да бъдат повдигнати обвинения, очакват се и още арести. Това съобщи в Бургас министърът на вътрешните работи  Калин Стоянов.  30 групи нелегални мигранти е превела през страната ни задържаната престъпна група, докато тече разследването,..

публикувано на 21.02.24 в 17:20

МЗ предлага отново продажбата на лекарства чрез вендинг автомати

Здравното министерство отново предлага въвеждане на възможността за продажба на лекарства чрез автомати извън аптеки и дрогерии, предаде БНР. Този път с промяна в Закона за лекарствата, става ясно от публикуван за обществено обсъждане проект. Идеята е хората да имат достъп до медикаменти без лекарско предписание, като болкоуспокояващи, очистителни,..

публикувано на 21.02.24 в 16:45

Мартин Баръмов е новият временно изпълняващ длъжността кмет на район "Приморски"

Мартин Баръмов е новият временно изпълняващ длъжността кмет на район "Приморски". Това решиха току-що по време на сесията на Варненския общински съвет.  Решението беше взето със съгласието на 35-има, 0 гласуваха против, а 12 - с "въздържал се".  Мартин Баръмов е заместник-кмет на район "Приморски". Той  ще изпълнява временно длъжността "кмет" до..

публикувано на 21.02.24 в 15:34

Благомир Коцев: Конкурс за нов главен архитект на Варна още не е насрочен заради дела по случая

Ще има конкурс за нов главен архитект на Община Варна, но той все още не е насрочен. Това съобщи по време на редовната сесия на Варненския общински съвет днес кметът Благомир Коцев. Причината все още да не е насрочен конкурсът е, че има дела по случая, поясни кметът. " Хипотетично, ако проведем конкурс и бъде избран нов главен архитект, а съдът върне..

публикувано на 21.02.24 в 15:16

В договора за коледната украса на Варна не е било предвидено демонтирането ѝ

По договор за поставянето и допълването на коледната и новогодишна улична украса във Варна не са били заложени средства за свалянето ѝ. Това е и причината тя все още да не е демонтирана, обясни за Радио Варна кметът на община Варна Благомир Коцев.  "Тази украса е част от договор, който е подписан от предната администрация. Това е рамков договор с..

публикувано на 21.02.24 в 14:27