Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Портних: Оставихме готови проекти за 100 млн. лева

| обновено на 29.11.23 в 17:49

Проекти на стойност близо 100 милиона лева е оставил предишният управленски екип на община Варна, проектите са или в начална фаза, или още не са започнали, но имат осигурено финансиране. Това съобщи във Варна бившият кмет и настоящ общински съветник Иван Портних. 

Той подчерта, че някои от проектите не са били отворени, след като са видели, че изпълнителите буксуват, разкопават града и задържат работата. Изпълнението на част от проектите беше бойкотирано, затова новата общинска управа ще има „удоволствието“ да ги реализира в зимни условия. Няколко пъти предупреждавах, че саботажът на уличните ремонти вреди на хората. Затова тепърва ще се налага да се отлагат проекти, каза още Портних.

Предишният председател на Общинския съвет, а сега общински съветник Тодор Балабанов опроверга появилата се информация от новото ръководство на общината, че заплатите в „Градски транспорт“ е можело да не бъдат изплатени. 

Той каза, че фирмата се финансира от общината и парите са предвидени в бюджета. Тодор Балабанов бе категоричен, че за 12 години никога не е имало момент, в който служителите в дружеството да са оставали без заплати. Ако сега това е станало, това означава, че новото общинско ръководство не е превело достатъчно средства или има забавени плащания от държавата, предположи още той.

Тодор Балабанов коментира и бедственото положение във Варна, което според него е много удължено. 

Варна да „бедства“ при пролетни температури. От една страна призовават хората да си стоят вкъщи, от друга - да чистят листа и да режат дървета. Ще поискаме пълна информация кое е наложило такива решения, какви средства са разходвани, кой ги е получавал, каза Тодор Балабанов. Разходването на средства в такъв режим е на практика безконтролно, непрозрачно - няма обществени поръчки и търгове, подчерта той.

Балабанов припомни, че самата заповед на кмета за бедственото положение не е била пратена до медиите, въпреки изискванията за публичност. Нима в Аксаково, Вълчи дол и Провадия беше по-леко положението?! Там кметовете успяха да спазят закона, но във Варна не успяха, категоричен бе той.БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Близо 74 килограма екстази откриха на митницата в Русе

Близо 74 килограма екстази са задържали служителите от отдел "Борба с наркотрафика" на митницата в Русе, съобщава БНР. На 24 февруари при влизане в България е спрян товарен автомобил с турска регистрация, управляван от турски гражданин. Камионът е превозвал стоки от Нидерландия към Турция, но е бил селектиран за проверка с мобилната рентгенова..

публикувано на 27.02.24 в 11:33
ТД на НАП-Варна

Подаваме годишни данъчни декларации в девет пощенски станции във Варна

В девет пощенски станции във Варненска област могат да се подават годишни данъчни декларации за доходи, изплатени на физически лица. От Националната агенция за приходите във Варна уточняват, че служителите там са обучени в реда по прием на формулярите. Те следят за задължителни данни и подписи на подателя, банкова сметка при необходимост от..

публикувано на 27.02.24 в 10:51

Липсата на транспорт във Франга дере и въпроси на ромската общност коментираха граждани със зам.-кмета Христо Рафаилов

Две срещи проведе заместник-кметът Христо Рафаилов в приемния си ден с граждани. Темите бяха свързани с липса на транспорт за живеещите в района на Франга дере и с желание от страна на Ромския национален съюз за по-тясно сътрудничество с Община Варна за социализирането на ромската общност.  По отношение на въпросите, поставени от Ромския..

публикувано на 27.02.24 в 10:49

Спешните медици във Варна получават високопроходима линейка 4х4

Центърът за спешна медицинска помощ във Варна е един от деветте в страната, които ще получат високопроходими линейки, съобщиха от здравното министерство. Специалните автомобили са със  задвижване 4х4 и с цялото необходимо оборудване.  Спешните центрове в Добрич, Бургас, Видин, Габрово, Ловеч, Плевен, Пловдив и Русе, също ще разполагат с..

публикувано на 27.02.24 в 10:23

Задържаха 56-годишна варненка за участие в телефонна измама за над 4 хиляди лева

56-годишна жена от Варна е задържана за участие в телефонна измама, съобщават от бургаската полиция. Случаят е от 27 януари тази година. Жертвата на измамата е 80-годишна бургазлийка от комплекс "Изгрев", която е изхвърлила през терасата на апартамента си сумата от 4 200 лева след обаждане по телефона, предаде БНР-Бургас.  Измамата е по класическия..

публикувано на 27.02.24 в 10:12

До 21 часа без вода в "Аспарухово", "Галата", с. Звездица и три местности край Варна

До около 21 часа днес заради авария без вода ще останат абонатите от кварталите "Аспарухово" и "Галата ", местностите Зеленика, Боровец, Лазур, високата част на Ракитника и село Звездица. Днес без вода остават и абонатите на село Езерово, съобщават от ВиК-Варна. Причината е подмяна на улични водопроводи. 

публикувано на 27.02.24 в 10:00

Безводие в село Солник - кога ще бъде разрешен проблемът?

С редица сигнали за проблеми с водоподаването в село Солник, община Долни Чифлик, се обадиха в редакцията на Радио Варна възмутени слушатели.  Ще бъде ли разрешен проблемът с безводието в село Солник, питат те.  Проблемът. За период от около шест месеца всяка година - от август до декември, в населеното място има режим на водата. "Имаме вода 2-3..

публикувано на 27.02.24 в 09:20