Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тодор Тодоров: Срещите за климата са обречени

Тодор Тодоров
Снимка: Радио Варна/Валери Великов

Световните срещи за климата са обречени, защото държавните ръководители се опитват да постигнат консенсус, който е невъзможен. Това каза за Радио Варна Тодор Тодоров – енергиен експерт от Екологично сдружение „За земята“, по повод започналата днес Конференция на ООН за изменението на климата в Дубай. 

Според Тодоров: „Държавните по света са в изключително различни условия относно климатичните промени. Едно е да се говори за Тихоокеанските държави, друго е за Балканите. Такива срещи биха имали смисъл, ако са регионални, защото така могат да бъдат отчетени спецификите на съответния регион. Така ще станат по-ясни последиците от изменението на климата и ще може да бъдат набелязани мерки за адаптиране към тези промени“.

"Няма как да бъдат взети единни мерки, които в еднаква сила да важат за страните в целия свят, защото въздействието на климатични промени върху различните региони е много различно“, допълни още Тодор Тодоров и подчерта: „Има едно лицемерие към климатичните политики от много държави и това лицемерие е обусловено от сремежа на всяка страна да защити своите интереси. Точно заради това казвам, че няма как такива срещи да завършат с реален резултат и решения, които да са обвързващи за всички“.


Световната среща за климата в Дубай продължава до 12 декември. За първи път страната ни има павилион на този форум, а българската делегация наброява 250 души.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Богдан Милчев

Богдан Милчев: АМ "Хемус" е символ на некомпетентност, безхаберие и корупция

В началото на февруари екип от Института по пътна безопасност в България извърши обследване на започнати, но недовършени участъци от лотове 1 и 2 на автомагистрала "Хемус". Констатациите си те направиха по повод 50-годишнината от откриването на магистралата. "Тя  е символ на некомпетентност, безхаберие и корупция. В последните три години в България се..

публикувано на 20.02.24 в 14:40
Мария Георгиева

Мария Георгиева - 30 години от живота на един училищен директор

„Всеки, който мисли, че директорският стол е привлекателен, първо трябва да погледне страната на отговорностите и след това да погледне страната на облагите, ако въобще има такива.“ Това каза в интервю за Радио Варна Мария Георгиева, която е 30 години директор на Професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване „Николай..

публикувано на 20.02.24 в 07:25

Валентина Тодорова: Нужна е цялостна здравна реформа

За цялостна реформа в здравната ни система се обявиха граждани, подкрепили протеста на Фондация "Даная" във Варна #НИТОЕДНОДЕТЕПОВЕЧЕ.  Валентина Тодорова е една от тези активни варненки, които винаги подкрепят каузи и подобни протести с огромно обществено значение. Според нея най-големият проблем в нашето здравеопазване е Националната..

публикувано на 19.02.24 в 14:17

Изкуствен интелект и поезия в изложбата "Светоглед" във Варна

Визуалният артист Цветомил Семков представя своята изложба „Светоглед“ днес от 18:30 часа в Арт салона на Радио Варна.  Изложбата се състои от дигитални произведения, направени с помощта на изкуствен интелект, като всяко едно е предизвикано от избрани от него творби. Използваната технология представлява чат, в който авторът въвежда чрез свои..

публикувано на 19.02.24 в 10:28

"Дестинация щастие"

Какво е щастието? То постига ли се? Или е съставено от малки по размер и форма моменти, които обединени, наричаме щастие? Най-хубавото е, че всеки сам може да даде дефиниция за щастие. Т.е. всеки има своя представа какво представлява то. А дали щастието е посока, път, преживяване? За едни е така, за други не е.  За Даниела Георгиева щастието е..

публикувано на 16.02.24 в 15:05

"Разкажи ми за Дякон Левски" тази неделя във Варна

Гражданската инициатива "Разкажи ми за Дякон Левски" предстои тази неделя във Варна. Събитието ще се проведе от 11 часа в неделя, 18 февруари, в двора  на православния храм „Свети Архангел Михаил“.  Няколко организации, сред които Сдружението за възстановяване на българската слава, църковното настоятелство на православния храм „Свети Архангел..

публикувано на 16.02.24 в 09:00