Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без промяна на налозите в Балчик според бюджетната прогноза

Снимка: Албена Иванова

Актуализирана бюджетна прогноза на постъпленията от местни приходи за следващите три години одобри Общинският съвет в Балчик на днешното си заседание. Средствата са около 18.3 милиона лева годишно, а разходите - около 16.8 млн.лв. Приемането на прогнозите се прави в изпълнение на указания на Министерство на финансите, като в случая означава, че покачване на налозите не се предвижда на този етап.
1800 лева финансова помощ за отбелязване на 3 декември – Международния ден на хората с увреждания, одобри още днес балчишкият парламент по искане на общинската организация на Съюза на инвалидите в България. Средствата ще се използват за почерпка на всеки един от 60 членове. По традиция тези, които могат, ще се съберат в крайбрежен ресторант, за да отбележат този ден, а за лежащо болните ще бъдат приготвени хранителни пакети на стойност 30 лева за всеки.
Кметът Николай Ангелов използва случая да съобщи, че в бюджет 2024 ще бъдат записани средства за подобряване достъпа до клуба така, че да бъде удобен за хората в инвалидни колички.
Кандидатстват за ремонт на откритите училищни площадки
С днешните гласувания се осигуряват по пет хиляди лева на всяко от шестте общински училища, за да може да подготви тех­ни­чес­ки проек­т за ос­но­вен ре­монт на от­кри­ти­те спор­тни пло­щад­ки. Учебните заведения са директни бенефициенти по програма на Министерство на образованието и науката. Крайният срок за кандидатстване е 24 януари 2024-а. Бюджетът на модула за основен ремонт и изграждане на открити съоръжения е 100 млн.лв., като индикаторът за изпълнение на програмата е финансиране на минимум 800 площадки.
Обществени чешми с минерална вода ще изгради Община Балчик
С решение на министъра на околната среда и водите на Община Балчик са предоставени минерални води, като Общински съвет и кметът имат задължение да създадат ред за осигуряване ползването на минерална вода, без да се нарушават обществените интереси и в интерес на населението.
По този повод днес бе взето решение 10 процента от технически възможния дебит на всеки сондаж от 12-те сондажа в района на Тузлата, Кранево и Албена – или общо 3 л/секунда (максимално количество 94 600 м3/год.), да бъде приоритетно запазен за общо, безвъзмездно ползване – основно чрез изграждане на обществени чешми с минерална вода.
Предоставят за обработване полски пътища
Обработваните части от земеделски имоти с начин на трайно ползване полски път, включени в масивите за ползване по Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, да бъдат предоставени за ползване на съответния ползвател на масива за стопанската 2023-2024 година, реши на сесията си Общински съвет. Съветниците утвърдиха това да стане по цена в размер на средното рентно плащане за съответното землище в общината. Най-висока – 78 лв./дка, е тя за Балчик. Най-ниски са в Батовската долина - пътищата в землищата на Рогачево, Кранево и Църква може да се обработват срещу съответно 45, 42 и 40 лева за декар.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

До края на 2025-а във Варна ще заработи най-модерната система за видеонаблюдение в страната

До края на 2025-а година във Варна ще бъде инсталирана най-модерната система за видеонаблюдение в страната. Близо 2000 камери, последен модел на техниката, ще бъдат монтирани на 36 екоточки. Към системата ще могат да се включат и желаещите институции в морската столица.  Стойността на проекта е близо 7 милиона лева. Той ще се осъществи на два..

публикувано на 05.09.24 в 14:17

Клон падна на сантиметри от минувач в градинката около общината във Варна

Пореден случай на паднал клон във Варна за щастие се размина без пострадали. След като вчера мъж получи сериозна травма - счупени прешлени, в градинката зад операта, днес друг получи само уплах на метри от сградата на общината. За инцидента ни разказа потърпевшият. По думите му и други клони от дървото изглеждат изсъхнали и крият рискове...

публикувано на 05.09.24 в 12:39

Забраниха продажбата на вейпове на деца

Народното събрание единодушно и окончателно въведе забраната за употреба, продажба и предлагане на бездимните и нагреваеми тютюневи изделия на деца под 18-годишна възраст. Освен това депутатите гласуваха и пълна забрана за рекламирането им по радиа и телевизии, предаде БНР. С приетите на второ четене промени в Закона за закрила на детето, внесени от..

публикувано на 05.09.24 в 12:03
Летище Варна

Ръст на пътниците от скандинавските държави с 8-9% отчитат от летището във Варна

Ръст на пътниците от скандинавските държави с 8-9 процента отчитат от летището във Варна. Увеличение, в сравнение с 2019-аа година има и от Турция, Австрия, Белгия, Чехия и Нидерландия. Това съобщи Цветомир Стефанов, началник на отдел "Комуникации, дигитален маркетинг и управление на събития" на аеропорта.  По отношение обаче на трафика за цялата..

публикувано на 05.09.24 в 10:46

Увеличен брой катастрофи и загинали през летните месеци по пътищата на област Добрич

Увеличен брой катастрофи и загинали през летните месеци по пътищата на област Добрич, регистрират от Пътната полиция. По данни на ОД МВР и камерите на Агенция пътна инфраструктура трафикът в областта е завишен с около 30% през летния сезон спрямо същия период на миналата година. Само за последната седмица са установени над 2000 превишения на скоростта...

публикувано на 05.09.24 в 10:36

Възстановява се пострадалият, затиснат от клон във Варна

Пострадалият 40-годишен мъж, върху който се стовари клон на дърво, е претърпял операция и вече се възстановява, научи Радио Варна от свои източници. Припомням, инцидентът се случи вчера на ул. "Русе" 15, в близост до градинката на операта. Мъжът е карал тротинетката си, когато внезапно се откършва изсъхнал клон. След злополуката мъжът бе настанен в..

публикувано на 05.09.24 в 10:16

"Да, България" поиска да бъде свален имунитета на Делян Пеевски

Движение "Да, България" призовава изпълняващия функциите на главен прокурор Борислав Сарафов да поиска от Народното събрание да свали съдебния имунитет на Делян Пеевски. Според пресцентъра на формацията основанията за това се съдържат в писмо от банкера Цветан Василев, постъпило в централата ѝ.  По думите на Ивайло Мирчев, цитирани от..

публикувано на 05.09.24 в 07:20