Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И догодина ваксинират безплатно срещу човешкия папилома вирус

Д-р Теодор Лазаров


През следващата година изтича поредният етап от Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка. Започнала преди десет години, програмата на здравното министерство, разшири обхвата си с момичета на възраст от 10 до 13 години. Целта е предпазване от човешкия папилома вирус чрез ваксинация преди началото на сексуален живот.

Д-р Анка Баева от Регионалната здравна инспекция във Варна съобщи, че се опитват да обхванат повече училища, за да разяснят ползите от ваксинацията. Много от родителите не знаят за тази ваксина:

"Ракът на маточната шийка е втори по смъртност в България след рака на гърдата. Всяка година 8 до 10 жени на 100 хиляди умират от този вид рак. Развива се на сравнително млада възраст - между 20 и 44 години, затова е хубаво ваксината да се направи. В 156 страни ваксината се използва. В Швеция има намаление на случаите с 88%, в Астралия също. За България през 2017 година заболелите са 15 400, а през 2019 година те са се увеличили с още хиляда."

От месец септември ваксината е нова, тъй като обхваща още пет щама на вируса. Ваксината е деветвалентна. Поставя се при личния лекар и е напълно безплатна, съобщи за Радио Варна д-р Теодор Лазаров от ДКЦ „Св. Иван Рилски“ в квартал  "Аспарухово". Д-р Лазаров е ваксинирал между 40 и 60% от пациентите си, които попадат във възрастовата група 10 - 13 години:

"Това е вирус с много щамове, които са причина за широк спектър заболявания. Те засягат не само половата система, но и целия организъм - инфекции на кожата, на орофанкса, възпаление включително злокачествено заболяване на белите дробове."

Ваксината е безвредна, прилага се мускулно  през интервал от 6 месеца за деца от 10 до 13 години. За 14-годишните схемата е с три дози. Прилага се първи, втори и шести месец. Разликата е, че извън националната програма, ваксината е платена. Цената на две дози в аптечната мрежа е около 500 лева, съобщават за Радио Варна от фирмата-вносител.

В други страни и момчетата се ваксинират срещу човешкия папилома вирус, докато у нас обхватът на програмата е ограничен по финансови причини, каза д-р Лазаров.

 Чуйте повече в прикачения звуков файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Благотворителният базар за грамофонни плочи с кауза "Аз вярвам и помагам" с четвърто издание във Варна

На 3 август, неделя, от 11 до 19 ч. на площад "България" във Варна (до статуята "Рибарят и златната рибка") ще се проведе третото издание на базар за грамофонни плочи в подкрепа на благотворителната кампания за събиране на капачки и стотинки "Аз вярвам и помагам". Нейна основна цел е събирането на средства в полза на отделения, в които оцеляването на..

обновено на 03.08.24 в 15:30

Във Варна откриха 15-ата "Алея на книгата"

15-ото издание на "Алея на книгата" беше официално открито във Варна. Кметът на морската столица Благомир Коцев и областният управител проф. Андрияна Андреева дадоха начало на събитието, което ще продължи до 11 август на обичайното си място по пешеходната част на бул. „Сливница“ до централния вход на Морската градина и Слънчевия часовник.  "Алея на..

публикувано на 02.08.24 в 18:58

Отбелязваме Илинден по стар стил

Илинден е денят, в който се почита Свети пророк Илия. По стар стил той се отбелязва на 2 август, а по нов - на 20 юли. Свети Илия се тачи от всички християни като най-големия библейски пророк и заедно с Моисей. Има поверие, че на този ден морето взима най-много жертви.  Днес имен ден имат: Илия, Илиян, Илин, Илина, Илияна, Илко.

публикувано на 02.08.24 в 09:41

Изложбата "Разкази от злато и сребро" от днес в Балчик

От днес до 14 октомври в Каменната зала на Двореца в Балчик е достъпна богата и много различна изложба, създадена да допълни събитията по отбелязването на 100-годишнината от началото на построяването на Двореца - бившата лятна резиденция на румънската кралица Мария Единбург, съобщават домакините от Държавния културен институт Представената в Каменна..

публикувано на 01.08.24 в 16:00

БАБХ въвежда допълнителни мерки срещу чумата по дребните преживни животни

Във връзка с влошената епизоотична обстановка в Румъния и Гърция и заболяването чума по дребните преживни животни, със заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), се въвеждат допълнителни мерки за предотвратяване на разпространението на болестта у нас. Ръководството на Министерството на земеделието и..

публикувано на 01.08.24 в 12:45

80 години от рождението на изследователя на Варненския некропол отбелязват във Варна

През 2024-та се навършват 80 години от рождението на Иван Иванов, изследователят на варненския халколитен некропол и откритото в него най-старо обработено злато в света. По този повод от 18 часа днес, 1 август – рождената дата на Иван Иванов , в зала „Одесос“ на Варненския археологически музей ще бъде представен юбилейният сборник „Да оставиш..

публикувано на 01.08.24 в 08:00

Поливно земеделие - възможно ли е в България?

От началото на тази година вече няколко пъти бяха подобрявани дневните рекорди за високи температури от времето, в което са били извършени първите измервания. Високите температури през зимата и екстремно горещото време през лятото, започнало още през месец юни, повдигнаха на дневен ред отново темата за поливното земеделие и огромната нужда от неговото..

публикувано на 31.07.24 в 17:15