Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще стане ли малкият Виктор като Лео Меси

2
Виктор Драганов
Снимка: личен архив


Всяко дете има мечти и всяко дете се радва на новия ден, в който може да играе с връстници, да учи и да се забавлява. Когато си малък – светът е голям и пълен с възможности. Такъв е светът и за Виктор Драганов от Варна, но освен всичко, което правят другите деца, Виктор трябва да бори всеки ден генетичното заболяване, с което се е родил – Синдром на Силвър-Ръсел. Синдромът на Силвър-Ръсел е рядко наследствено заболяване, което се проявява с изоставане в развитието на плода по време на бременността и забавен растеж след раждането. Когато родителите на Виктор разбират диагнозата са шокирани, разказа майка му Венета Михайлова. И започва истинската борба – за растежа на малкото момче.

Виктор може да порасне, само ако всеки ден му се слагат инжекции с растежен хормон. Днес е на 6 години и половина, инжекции му се слагат вече 5 години. И макар, че игличката, с която се слага лекарството е много малка и тънка, Виктор вече пита – кога ще свърши този прием. В най-добрия случай инжекции ще се слагат до пубертета, а може и до 18 години, разказа още майка му. За да му дава кураж, тя му разказва историята на един от най-известните футболисти на нашето време – аржентинецът Лео Меси. И той като Виктор е страдал от забавен растеж. И на него всеки ден са му слагали такава инжекция, а ето днес – е постигнал мечтата си да играе футбол. Също като Меси Виктор се записва на футбол и сега тренира в една от детските футболни школи във Варна.

Мечтата на Виктор е да стане като Лео Меси, за който тук ще добавя, че цялото лечение поема Футболният клуб, в който тренира, защото неговите родители също не са можели да си позволят скъпото лечение.

Не могат да си го позволят и родителите на Виктор, затова кандидатстват за помощ от инициативата „Българската Коледа“.

„Благодаря на „Българската Коледа“, благодаря на всички българи, които пращат sms-и на само за нашия случай, а абсолютно за всички деца и всички клиники, които се надяват за апаратури също за деца, защото ние без Българската Коледа няма да можем да дадем шанс Вики да порасне и да стане висок, колкото връстниците си или почти колкото тях.“, каза още майката на Виктор Венета Михайлова.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

От чистотата редовно пропускат стара детска площадка около ул. "Васил Друмев" във Варна

Детска площадка в периферията на ул."Васил Друмев" във Варна редовно остава пропусната от служителите на чистотата, оплакват се живеещите в района. Кошчетата за боклук не се обслужват, каза Димитър Ставрев. По думите му площадката е останала невидима и в плана за обновяване на детските пространства. Проблем според него е и фактът, че пясъчникът се е..

публикувано на 06.06.24 в 16:15

Фестивал на занаятите и изкуствата започва от днес в Добрич

Фестивал на занаятите и изкуствата започва от днес в Добрич. Проявата се организира за четвърти път и ще продължи до 8 юни. Събитието ще даде възможност за изява на над 60 изложители от над 30 населени места в страната. На Фестивала на занаятите и изкуствата, който ще бъде разположен на площад „Свобода“ в Добрич, ще бъдат представени занаяти и приложни..

публикувано на 06.06.24 в 09:58

Нагласите на балчиклии в предстоящите избори за ЕП и НС на 9 юни

Балчиклии не са със силното усещане за европейци. Освен възможността да пътуват по-свободно, очакват и други промени - цени, заплати, отношения между държавите.  След 9 юни са по-скоро песимисти, че България ще има устойчиво правителство.  Смятат, че гражданите са отегчени от избори и прогнозират по-скоро ниска..

публикувано на 06.06.24 в 09:43

13-годишен открадна и подкара кола в Долни Чифлик

13-годишен открадна кола в Долни Чифлик и я кара няколко дни, съобщават от полицията.  Ключът бил оставен на таблото, а автомобилът - паркиран пред дома на потърпевшия. Момчето е задържано и предадено на родителите си след издирвателни действия на полицаите от Четвърто РУ. По -късно служителите на реда открили автомобила, който след като бил управляван..

публикувано на 06.06.24 в 09:17

23 ученици са отличени в конкурса "Моята първа среща с Корея"

23-ма ученици от Средното училище за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“ във Варна бяха отличени в конкурса „Моята първа среща с Корея“. Той беше организиран от младежка фондация „Аморфа“ като част от програмата „Аморфа Академия за млади посланици на културата 2024“, в партньорство с Посолството на Република Корея в България...

публикувано на 05.06.24 в 15:52

Младежи от Варна могат да станат доброволци и да се запознаят с различни професии

Община Варна започва кампанията  „Младежка доброволческа служба” 2024, в която набира младежи на възраст между 16 и 29 години за полагане на доброволчески труд. Желаещите млади хора могат да работят в местни неправителствени организации и институции. Те имат възможност да изберат работа в сферата на екологията, изкуството, културата, опазване на..

публикувано на 05.06.24 в 14:39

Ние можем да бъдем поколението, което най-накрая ще сключи мир със земята

Тази година Световният ден на околната среда 5 юни - най-значимият международен ден за действия, насочени към опазване на околната среда, се фокусира върху възстановяване качеството на земята, преодоляване на риска от опустиняване и изграждане на устойчивост под мотото „Нашата земя. Нашето бъдеще. Ние сме #GenerationRestoration.” Навсякъде по света..

публикувано на 05.06.24 в 12:52