Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

2023-а – година на лефера, рецепта за сочна риба на дървени въглища

Ако миналата беше годината на паламуда за рибарите по Черноморието ни, то тази може да се нарече на друга хищна риба - лефера.

„Много от рибарите останаха супер щастливи, защото от края на август до края на октомври имаше богат улов на лефер. Поставиха се лични рекорди, включително и аз – 174 бр. за един ден за сам риболовец само с въдица. Рибите са уловени и пускани в морето, заснемани и броени“ – сподели балчишкият любител рибар Виктор Лучиянов, известен с прякора си Фишмастъра.

И през декември 2023 година по празника морето се очаква да е лошо, затова всеки от морските хора си е запазил провизии във фризера за подобаващото посрещане на Никулден.

Тази година Лучиянов ни споделя поредната си впечатляваща рецепта – лефер на барбекю с дървени въглища. Рибата се осолява, след като много добре се почисти централната кост. Не се омазнява, а докато се пече, се пръска с пулверизатор с вода. Така тя остава сочна, без ефект на изсушаване. Перфектната гарнитура за тази мазна риба според него е картофи соте с чесън и копър. Поднася се с бяло вино или розе сред приятна компания и добри приятели.

Поставил съм си личната кауза до идното лято да извървим дългия път за изграждане на слип за малки плавателни съдове в Балчик и така да сбъднем мечтата на морските хора тук, увери още любителят рибар, който е и председател на Общинския съвет. По думите му най-подходящото място е вляво от Морска гара. 

Чуйте повече в звуковия файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Жълт код за опасно високи температури в 16 области в страната днес

Жълт код за опасно високи температури е обявен в 16 области на страната. Предупреждението е в сила за Благоевград, Кюстендил, Кърджали, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Стара Загора, Хасково, Ямбол. В тези области ще е горещо, като максималните температури ще са между 35 и 38 градуса. Днес..

публикувано на 21.06.24 в 08:35

Варна се включва в Международния ден на йогата

Денят на йогата, определен от Организацията на обединените нации през 2014 година, отново ще бъде отбелязан във Варна в петък, 21 юни. Събитието започва от 7.30 часа на Южния плаж в морската столица с Поздрав към Слънцето с Илияна Захариева и звукотерапия с Ивелина Томова. Йога Флоу и релаксираща Хатха Йога ще бъдат представени от Кристина Димитрова и..

публикувано на 20.06.24 в 14:24

"Аспарухово пее и танцува" от 26 до 30 юни във Варна

Фестивалът "Аспарухово пее и танцува" започва на 26 юни. Откриването ще бъде от 18 часа в парк "Аспарухово" в едноименния квартал във Варна.  Вкусна храна, студени напитки, развлечение за малки и големи са предвидили организаторите.  Тази година в рамките на фестивала ще бъде отбелязан и Деня на здравето. На 30 юни ще има много спортни игри..

публикувано на 20.06.24 в 13:20
семейство Бърчил от Портсмут, което живее в балчишкото село Рогачево

Семейство Бърчил от село Рогачево

Балчишкото село Рогачево е само на 28 километра северно от Варна. Място, което се радва на голям интерес. Там живеят французи, поляци, швейцарци и най-вече... англичани. Някои от тях са се установили за постоянно в Рогачево и дори развиват собствен бизнес.  Йън и Барбара Бърчил са съпрузи и вече 17 години живеят в Рогачево. С тях е и..

публикувано на 20.06.24 в 09:40

Социалните услуги, предоставяни във Варна, представиха на делегация от Албания

Социалните услуги, предоставяни във Варна, представиха на делегация от Албания. Делегацията от Министерството на здравеопазването и социалната защита посети терапевтичния и образователен център на фондация "Карин дом" във Варна, за да се информира как да се предоставят качествени услуги на уязвими хора в страната им.  Джилда Папаяне, ръководител..

публикувано на 19.06.24 в 18:04

"Улица на мечтите" събира 30 варненски школи и клубове на входа на Морската градина в събота

Близо 30 творчески школи и спортни клубове се включват в Панорама “Улица на мечтите” на 22 юни във Варна. Това е второ издание на пилотното събитие през миналата година. "Улица на мечтите" и тази година ще превърне пространството около Слънчевия часовник на входа на Морската градина в Панорама на младежкото танцово и певческо изкуство, наука, творчество..

публикувано на 19.06.24 в 15:40

Млада майка от Варна се нуждае спешно от трансплантация на костен мозък

Млада майка от Варна се нуждае от спешна трансплантация на костен мозък. Сумата за лечението е непосилна за семейството, което има нужда от помощ.  Антония Марчева има малко дете на 1 година, което безкрайно обича.  Нуждае се спешно от интервенцията, за да продължи да води нормален живот и да се грижи за детето си. "Тя е много привързана към мен и се..

публикувано на 19.06.24 в 15:01