Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румъния е много близо до безвизов режим със САЩ

Снимка: Фейсбук/Посолство на САЩ

Румънският премиер Марсел Чолаку заяви по време на работното си посещение в САЩ, че влизането на Румъния в програмата за безвизов режим ще бъде обявено през следващата година, като крайният срок е 2025 г.

„Въз основа на това, което се споразумяхме днес, смятам, че официализирането ще бъде направено през следващата година. Ще има продължителни усилия както от американската страна, така и от румънските граждани, включително диаспората в Съединените щати, като крайният срок е 2025 г. за отмяна на визите. Това наистина беше практическа дискусия", каза премиерът, цитиран от Аджерпрес.

Чолаку се срещна с министъра на отбраната Лойд Остин и държавния секретар Антъни Блинкен по време на посещението му в Съединените щати. Няколко румънски официални лица, включително министрите на икономиката, отбраната и външните работи, придружават премиера.

Във връзка с премахването на визите Румъния ще подпише две споразумения с американската страна за обмен на информация и сътрудничество в борбата с определени престъпления.

„Обсъдихме и визовия въпрос, защото това е важна цел за Румъния. Работим в тясно сътрудничество с американските партньори и посолството на САЩ. Имаме програма както в законодателната област, така и в консулското сътрудничество. Оптимисти сме и до края на годината възнамеряваме да подпишем две допълнителни споразумения с американската страна по отношение на обмена на информация и сътрудничеството при тежки престъпления. Както споменах, работим в тясно сътрудничество с посолството на Съединените щати в Букурещ.", каза от своя румънският министър на външните работи Луминица Одобеску.

Според министъра присъединяването на Румъния към програмата за премахване на визите до 2025 г. е „осъществима цел“, тъй като е близо до заветните 3% отхвърлени молби за визи, които ще позволят включване в програмата “Виза уейвър”

По-рано тази година румънският посланик в САЩ съобщи, че министърът на вътрешната сигурност Алехандро Майоркас е отбелязал значителния напредък на страната към получаване на достъп до програмата за премахване на визите. /БГНЕС


ВИЖТЕ ОЩЕ
Варненското море преди залез слънце

НОВИЯТ ДЕН в сряда, 21 февруари

Репортаж по сигнал от кв. "Галата" във Варна, където  токът непрекъснато прекъсва. Какъв е отговорът от енергодружеството? Професия „екскурзовод“ – разговор в Междунартодния ден на екскурзоводите с Бранимир Белчев;   HPV ваксината и ползите от нея – разговор с д-р Християна Бацелова, специалист по Епидемиология на инфекциозните болести,..

публикувано на 21.02.24 в 05:52

Ново огнище на птичи грип в Добричко

Огнище на птичи грип е установено в животновъден обект в село Стефаново, община Добричка, съобщават от Българската агенция по безопасност на храните. Заболяването е регистрирано във ферма, отглеждаща 9 500 патици мюлари. Заразените с вируса и контактните птици ще бъдат умъртвени по хуманен начин. Около засегнатата птицевъдна ферма са..

публикувано на 20.02.24 в 18:00

Без конкретни договорки след срещата на земеделските представители с премиера Денков

Представители на Инициативния комитет за спасяване на българското земеделие и премиерът Николай Денков не постигнаха конкретни договорки по време на продължилата близо 2 часа среща, предаде БНР.  До сега бяхме изолирани от преговорния процес, за пръв път премиерът изслуша и разбра проблемите ни, каза за "Хоризонт" Мариана Милтенова от Съюза на..

публикувано на 20.02.24 в 17:27

Яни Янев: Продължителният недостиг на слънчоглед у нас ще доведе до тотално затваряне на производството на олио

Близо 50 на сто е недостигът на слънчоглед за мощностите за преработвателите на олио. Това каза за Радио Варна Яни Янев, председател на сдружението на производителите на растителни масла. Със слънчогледа от реколта`2023 у нас и с остатъците от реколта`2022 българският слънчоглед е около 2 милиона тона, а мощностите надвишават над 4 милиона тона,..

публикувано на 20.02.24 в 17:00

Маршрутни промени за линия 10 във Варна от сряда

От 9 часа на 21 февруари, сряда,  се въвежда промяна в маршрута на автобусна линия № 10, съобщиха от "Градски транспорт".  След спирка „Янко Михайлов“ автобусите ще продължават по бул. „Левски“, ще обслужват спирки „Стадион Спартак“, „ХЕИ“, през автоподлеза на ул. „Царевец“ ще се връщат отново на бул. „Левски“, за да обслужат спирките „ХЕИ“ и „Стадион..

публикувано на 20.02.24 в 16:22

Достъпа до трудова заетост на хората с увреждания обсъдиха във Варна

Равнопоставеност на пазара на труда на хората с увреждания и учене през целия живот са темите, които обсъдиха по време на среща-разговор "Достъп до трудова заетост, учене през целия живот = социална справедливост"  представители на неправителствени организации и на социални предприятия по повод Международния ден за социална справедливост във Варна...

публикувано на 20.02.24 в 16:00
община Провадия

Възобновяват междуселищния транспорт в община Провадия

Междуселищният транспорт в община Провадия се възобновява от утре – 21 февруари, съобщиха от администрацията в града. Ще бъдат обслужвани всички маршрутни разписания по автобусни линии от утвърдените досега транспортни схеми.  Пълният списък на маршрутите с началните часове на тръгване на автобусите са публикувани в официалната интернет..

публикувано на 20.02.24 в 15:56