Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търсят се хиляда медицински сестри за Варна

Снимка: БГНЕС


Около хиляда медицински сестри не достигат за Варна. Налага се една сестра да се грижи за 20 до 30, че и повече пациенти, което противоречи на всички нормативи. Това съобщи за Радио Варна Райна Бояджиева, председател на регионалната колегия на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи /БАПЗГ/. Тя посочи нуждата от стандарти, които да очертаят рамките и критериите за работа.

Средната възраст на медицинските сестри във Варна е между 45 и 50 години, а заплатата им се колебае около минималната работна заплата за страната. Има диспропорции в заплащането на труда на медицинските сестри, обясни Бояджиева:

"В общинските здравни заведения, детско и училищно здравеопазване подобриха заплатите, което наложи една вътрешна миграция, т.е. колеги от болничните лечебни заведения започнаха масово да кандидатстват за работа в детско и училищно здравеопазване.  Очакваме правителството да приеме стандарти, да се очертаят рамката и  дългосрочните критерии за работа на колегите, за да могат те да имат ясна визия за това, което предстои. Така нашите професии ще станат избираеми за тях и ще работят с желание."

Припомняме, че от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи изпратиха отворено писмо до премиера, здравните власти и омбудсмана. В него настояват здравното министерство да състави експертна работна група за изготвяне на нормативна база, свързана с кадровата криза. В писмото се изразява тревога, че системата на здравеопазването ни е в критично състояние, което застрашава националната сигурност.
Чуйте повече в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ
Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков на заседанието на ресорната парламентарна комисия -  30 ноември 2023 г.

Гвоздейков: Имаме амбиция да променим визията за управление на Български пощи

Възможностите за партньорство при реализацията на инвестиционните политики в „Български пощи“ ЕАД и в жп сектора бяха обсъдени на среща днес между министъра на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков и вицепрезидента на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) Кириакос Какурис, съобщиха от МТС. „Имаме амбиция да променим визията за управление на..

публикувано на 28.02.24 в 18:43

От 20 март земеделците могат да кандидатстват по държавната помощ заради войната в Украйна

От 20 март до 9 април 2024 г. земеделските стопани могат да кандидатстват по схемите за държавни помощи „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“ и „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани, производители на зърнени и маслодайни култури,..

публикувано на 28.02.24 в 17:41

Началникът на "Рибарски пристанища" за исканата оставка: Няма основание за този конфликт

Рибарско сдружение „Черноморски изгрев“ настоява в своя позиция началникът на отдел „Рибарски пристанища“ в община Варна Лъчезар Братоев да бъде отстранен от длъжност.  Рибари настояват за оставка на началника на отдел "Рибарски пристанища" във Варна Лъчезар Братоев каза, че не вижда основание за този конфликт. Според него поводът за реакцията..

обновено на 28.02.24 в 17:08

Заради случай на починал "Медицински надзор" проверява Центърa за спешна помощ в Добрич и Балчик

Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ се самосезира и започва извънредна проверка в Центъра за спешна медицинска помощ – Добрич, Филиала за спешна помощ в Балчик и Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) Балчик. Това се съобщава на сайта на Агенцията във връзка с изнесена в медиите информация със заглавия:..

публикувано на 28.02.24 в 15:40

Международен институт дава възможност за иновативно лечение на онкологични заболявания

Девет държави, сред които България, участват в проект за изграждането на Международен институт за устойчиви технологии-SEELIST. Той ще даде възможност за лечение на онкологични заболявания чрез облъчване с фотонно лъчение и ускорени снопове заредени частици. Това съобщи професор Леандър Литов , известен с изследванията си в областта на квантовата..

публикувано на 28.02.24 в 15:25

Кандидатстудентска борса предстои във Варна

Кандидатстудентска борса – Варна 2024 се организира на 15 март, петък, от 10 до 16 часа в Юнашкия салон във Варна.   Във форума ще участват всичките шест висши училища в града - Висше военноморско училище „Никола Й. Вапцаров", Медицински университет "Проф. д-р Параскев Стоянов", Варненски свободен университет "Черноризец Храбър", Технически..

публикувано на 28.02.24 в 14:10

Кметът на Българево изпрати сигнали до две министерства за лошото състояние на буните на Болата

Сигнал до министерствата на регионалното развитие и околната среда и водите, кмета на Община Каварна, Басейновата дирекция „Черноморски район“ и други институции по повод бездействието на областния управител на Добрич изпрати кметът на село Българево Георги Георгиев.   Сигналът е по повод силно компрометираното състояние на брегозащитните съоръжения на..

публикувано на 28.02.24 в 13:30