Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръководителят на проекта за пристанище „Карантината“:

Имаше компютърна симулация, не е проверявана динамиката на пясъците

Снимка: Румен Сарандев

Цялата документация за изграждането на неизползваемото рибарско пристанище „Карантината“, което беше изградено с европейски пари по линия на програма „Морско дело и рибарство“ за възстановяване на съществуващи рибарски пристанища е окомплектована от община Варна. Това коментира за Радио Варна ръководителят на екипа на проекта проф. Румен Кишев, понастоящем временен зам.-директор на Института по хидро и аеродинамика във Варна, част от Българската академия на науките (БАН).

Всички параметри за проекта бяха заложени от община Варна, поясни Румен Кишев.

Припомням, че според оповестената от БАН информация през март 2018 г. „стойността на проекта е близо 16.6 млн. лева, като собственото финансиране от 8.5 млн. лева вече е одобрено с решение на Общинския съвет във Варна“.

Мястото беше фиксирано предварително по няколко причини, разказа Румен Кишев.

Първо, защото програмата, по която се отпускаха средствата се отнасяше за реконструкция на съществуващи съоръжения, а там имаше нещо като кей (мостик), на който рибарските лодки са приставали. Казаха – ние ще реконструираме този кей.

Второ – имотите наоколо бяха държавни, общински и дори частен имот и се оказа, че чрез прехвърляне може да бъде оформен терена.


Договорът за проекта е подписан между общината и БАН, и след това е изпратен на ИХА,.

От института са направили обединение на фирми, тясно специализирани във всяко направление – хидроложки проучвания, строителство, ел.снабдяване и пр. Общо около 16 фирми са били избрани за различните дейности, с обществени поръчки, посочи Кишев.

Имахме фиксирано мястото. Казаха ни – проектирайте пристанище. Чувал съм от други, че там е имало мостик, на който са връзвани лодки, но аз лично нямам спомени, не съм и посещавал някога този район, каза Румен Кишев.

По думите му, при оперативките, на които е обсъждана работата по изграждането на „Карантината“ от екипа на общината се е говорило за скици, но той лично не ги е виждал.

Нямам представа как един такъв мостик може да се брои за кей, защото то не е кей – то трябва да бъде със стена, за да бъдат пристроени и надстроени нови пристащни съоръжения – въпрос на тълкувание е, коментира Кишев.

Според проекта за „Карантината“ там трябваше да могат да пристават малко над 100 плавателни съда (рибарски кораби), да се извършва т.нар. „първа продажба“ на уловите от прясна риба. В проекта влязоха още рампа за колесари, за да влизат лодките в морето и сервиз за ремонт на корабите, както и триетажна сграда.

На практика обаче, заради затлачвания и наноси „Карантината“ се оказа неизползваемо пристанищно съоръжение.

Краткият срок, включващи проектиране и строителство, не позволи да бъде проучена литодинамиката (движението на пясъците), посочи Кишев. По думите му е направено еднократно замерване на дъното, а след това всичко е проиграно с компютърна симулация.

От Института по океанология (ИО) обаче са посочили още в процеса на строителството, че пясъчните наноси ще затлачат входа към пристнаището.

Това се разбра след като се построи пристанището, казва Румен Кишев. Нямаше никакви предварителни данни. След като се разбра, че се затлачва пристанището, водихме разговори с общината и с ИО, които предложиха да направят едно такова проучване, което да бъде платено от администрацията и да се види, защото все още не е ясно дали това е еднократна поява на наноси (пренареждане на пясъчните пластове) или е процес, който ще бъде постоянен.

Анализ обаче не беше направен. Нямаше предвидени такива средства.

Там трябваше да има предварително проучване, което отнема година – две, ако няма правено преди това анализ, за да се проследи климата в района – ветрове, вълнение и др.

Тези данни – откъде духа вятъра, откъде идва вълнението ги имаше. Проектантът, който прави хидро-динамичният проект, разполагаше с тях. Доколко са били съвременни, не може да се каже.

Фактът е, обаче, че продължително изследване за динамиката на пясъците няма направена. Затова е решено, че пристанището ще бъде проектирано с компютърна симулация. В нея данни и прогнози за наноси няма прогнозирани, добавя ръководителят на проекта за изграждането на пристанище "Карантината".

Стела Николова: Европейската прокуратура е образувала производство заради пристанище „Карантината”Собственикът на заседналия кораб: Във Варна няма функциониращо рибарско пристанище

Заради съмнения, че пристанището е изградено от нулата едва след получаването на европейските средства, от Антикорупционния фонд (АКФ) сезираха Дирекцията „Защита на финансовите интереси на Европейския съюз“ (АФКОС) за потенциални нередности.

Условията по мярка BG14MFOP001-1.008 „Рибарски пристанища, кейове за разтоварване, рибни борси и покрити лодкостоянки изрично посочват, че е недопустимо подпомагането на изграждането на новопостроени пристанища или новопостроени рибни борси. Допустими са само инвестиции за подобряване на инфраструктурата на вече съществуващи рибарски пристанища, аргументираха се от АКФ.

Строителството на „Карантината“ започна през май 2019 г. Единствената конструкция на плажа товава е метален мостик, който навлиза на тридесетина метра в морето, нещо, което е видимо както от архивни снимки, така и от сателитни изображения, и от свидетелствата на местните хора.

Официално и по документи, пристанище в района се появява в края на 2016 г., няколко месеца преди подаване на документите за кандидатстване по проекта. Тогава от община Варна получават и удостоверение за експлоатационна годност за рибарско пристанище в местност „Карантината“.

Сигнал за това, че Община Варна е кандидатствала по програма за възстановяване на пристанище на място, където никога не е имало старо пристанище, беше подаден и от варненският депутат Стела Николова през 2021 г. до европейската прокуратура.

За Радио Варна през октомври 2021 г. Николова каза следното „"Общината е кандидатствала по програма за възстановяване на пристанището, но аз съм сигнализирала, че там никога не е имало старо пристанище. При самото изграждане на пристанището има изключително сериозни разминавания между офертите на различните фирми. Предпочетени са оферти, които са в пъти по-високи. Освен това, дълбочината на водата от едната страна на входа на пристанището е 50 сантиметра, но пък има 5-тонни кранове за разтоварване на кораби, които обаче не могат да влязат в пристанището".

Целият разговор с Румен Кишев може да чуете в звуковия файл.
БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Спират водата в част от Гръцката махала

Авария е причина за спиране на водоподаването в част от Гръцката махала , съобщават от ВиК Варна. Засегнати ще са абонатите, живеещи в района на Средно училище "Св. Климент Охридски". Очаква се водата да бъде пусната около 16.00 часа, поясняват още от водоразпределителното дружество.

публикувано на 04.03.24 в 11:18

Слаб интерес на немските туристи към България

Посещенията от немски туристи в България не се възстановяват с очакваните темпове и данните са тревожни . Това каза за Радио Варна   Илин Димитров, секретар на президента по образование, култура и туризъм и бивш министър на туризма. Според него основен проблем е липсата на чартърни полети, на свободни самолети и седалки и не на последно място слабия..

публикувано на 04.03.24 в 11:04

Слънчево в понеделник

Днес ще преобладава слънчево време, в сутрешните часове на места с ниска слоеста облачност или мъгла. Ще духа слаб до умерен югоизточен вятър. Максималните температури във вътрешността още ще се повишат спрямо предходните дни и ще са между 13° до 18°, само по крайбрежието ще останат малко по-ниски от 9° до 12° за Варна около 12°. Вълнение на..

публикувано на 04.03.24 в 05:53

Хиляди се стекоха на връх Шипка на националния празник

Хиляди хора се събраха днес на националния празник 3 март на историческия връх Шипка и района около него, за да отдадат почит на загиналите за свободата на България, предаде БНР. Слово произнесе президентът Румен Радев, който посрещнат с ръкопляскания и одобрителни викове. Той заяви, че е горд да види толкова много родолюбиви българи на Шипка и..

публикувано на 03.03.24 в 16:00

Варна почете 146 години от Освобождението на България

Варна почете 146 години от Освобождението на България от турско робство. Десетки варненци и гости на града се включиха в събитията, посветени на националния празник във Варна,  които започнаха с вдигане на националния флаг пред катедралния храм "Свето успение Богородично". Кметът  на града Благомир Коцев, областният управител проф. Андрияна..

публикувано на 03.03.24 в 14:49

В Бяла честваха 146 години от Освобождението на България

С официално честване, тържество и културни прояви жители и гости на Бяла отбелязаха националния празник на България – 3 март. Десетки граждани се стекоха на централния площад в Черноморския град днес в 10:00 часа, за да се включат в церемонията по издигане на националното знаме на България пред Паметника на Щерион Певтичев и да отдадат почит на..

публикувано на 03.03.24 в 14:30

Празник на свободата в Балчик

Всички сме прескъпо платени с кръвта на Бога и загиналите. Да тачим двата си най-големи дара – живота и свободата, заръча в заупокойната молитва, част от общоградското честване на националния празник Трети март в Балчик, отец Стратия Александров. След церемонията по издигане на знамената в центъра на града балчиклии сведоха чела в минута мълчание и..

публикувано на 03.03.24 в 13:58