Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Янко Станев: Когато има разединение, се получават контрадействия, които водят до объркан резултат

Класическите партии са отстъпили доста широко пространство на партии, които ще показват своите умения на местно ниво, въпреки че във Варна винаги е имало не класически политически платформи, които са участвали в общинския съвет. Такава оценка направи общинският съветник и заместник-председател на СДС д-р Янко Станев на състава на новия местен парламент. В обзорното предаване на Радио Варна "Позиция" той заяви, че ако нямаш политически живот и собствена политическа платформа, това означава, че имаш икономическа или корпоративна платформа. „Или платформа, която хора като мен с 35 години политически стаж не могат да дефинират“- допълни той.

За да се случат тези явления, трябва да има предварително зададени условия. Всяко едно управление има за цел да обединява. Когато едно управление започне да прави точно обратното, да разединява, независимо дали по субективни или обективни причини, се получават подобни явления, поява на субекти с неясен политически корен. Когато има разединение, се получават контрадействия от страна на гласоподавателите, които водят до един объркан резултат.

Д-р Станев изрази учудване как в общинския съвет може партия с участие в четвърти или пети местен парламент, която няма нито едно събрание, нито един неин политически лидер, да говори публично. „Няма нито една политическа изява, дори ако щете уважение към историята, към действащите празници, за какво говорим, за секретни партийни субекти?“. Но варненци са приели да бъде така - допълни той.

Заместник-председателят на СДС даде пример с предупреждението, което е отправил още преди 20 години, когато в общинския съвет е имало подобни политически проекти с един, после шест съветника. „Тогава обявих този процес за опасност. В днешно време го смятам за диво отклонение от нормалния политически живот“- даде оценка Станев. Към днешна дата той не смята такива явления за опасност. „Варненци ги интересува какво се случва днес и какво ще стане утре. В този смисъл новите политически играчи трябва да се доказват. Ако докажат, че могат да професионализират действията си в обществен план, ще останат в общинския съвет. Ако не, ще изчезнат като много други подобни проекти“, прогнозира Станев.

Уточнявайки темата за настоящето и бъдещето на варненци, общинският съветник определи случилото се в София тази седмица с думите, че е категорично против да се връщаме в миналото. Той даде пример със своя арест по времето на социализма, когато се е опитвал да организира български лекарски съюз. „Това дава ли ми някакво предимство или изтъква ли някакъв недостатък пред определени групи хора?“- попита той и допълни, че това няма никакво значение към дневния ред на Варна, ако той към днешна дата не прави всичко по силите си здравеопазването в морската столица да е на ниво.

Има 30 важни закона, които трябва да определят бъдещето на българите. Във Варна до 15-20 януари трябва да сме наясно с бюджета. Поради което преди това  трябва да знаем какъв е националният бюджет. Трябва да мислим за план-сметката, дали ще са ни достатъчно парите, ако се запази досегашната данъчна ставка или ще трябва да дофинансираме от общинския бюджет, как ще вдигнем растежа, който минава през ясни икономически правила? Имаме ли готови проекти за кандидатстване за ПВУ? Имаме ли готови екипи за програми, имаме ли работещи наредби, за да може да съберем налози? Тъй наречената финансова инструкция, да не казвам думата "далавера", повишава доходите, но не води до растеж.

Янко Станев е категоричен, че градът може да се развива чрез услуги и туризъм. Според него всеки град има пропуснати възможности, отговаряйки на въпрос какво се случва с Индустриалната зона в града и въобще с индустрията на територията на Варна. Той също е на мнение, че индустриалната зона може да е в рамките на общината, а не да я правим съвместно с Аксаково. „Има достатъчно общински терени в града, на които това да се случи, въпросът е да се изпълни от хора, които разбират и са изработвали такива проекти“

(цялото интервю може да чуете в прикачения файл)




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пламена Иванова: Възрастните губят радостта от живота, когато забравят игрите от детството си

Варненският психолог и психоаналитик във формиране Пламена Иванова-Бучинска събра в една увлекателна книга "70+ игри от нашето детство". Пламена Иванова е създател на Център за терапия, приложни изкуства и обучения във Варна и на Зона за свобдни игри за деца от 7 месеца до 3 години. Опитът и там, заедно с вдъхновението от игрите с малката и..

публикувано на 19.07.24 в 08:30

От актриса до военен кореспондент: пътят на Горица Радева от Велико Търново до Донбас

Тя е актриса. Играла е на няколко български театрални сцени. Работила е като PR на Шуменския театър. Повече от 10 години събира стари театрални афиши и пиеси. Сред тях са оригинални ръкописи на Йордан Йовков, част от кореспонденцията му до Елин Пелин, първото издание на пиесата "В полите на Витоша" на Пейо Яворов.  Последната сцена, на която застава -..

публикувано на 18.07.24 в 08:05

Белослава: Имам един вдъхновяващ живот, който ценя от сърце

На 18 юли в клуб Ментол   посрещаме Белослава с проекта “Welcome to 74th street” . Заедно с нея на сцената ще бъдат музикантите от J P3: Живко Петров - пиано, Димитър Семов - ударни, Димитър Карамфилов - контрабас и Младен Димитров (Mr. Moon) програминг и перкусии. Събитието е с начален час 21 часа . Чуйте цялото интервю с Белослава в..

публикувано на 18.07.24 в 07:05

Георги Стоянов: Опитите с извалявания от потенциални облаци е в интерес на земеделието ни

Експериментите са свързани с измененията на климата и недостига на вода в някои райони на станата. Такива вече се правят в съседна Румъния от български учени и метеоролози. В напреднала фаза на опити са САЩ, Канада, Китай и Русия, каза за Радио Варна Георги Стоянов, председател на Български фермерски съюз.  Европа изостава, но в Румъния се..

публикувано на 17.07.24 в 08:15

Морски еколог: Високите температури са пагубни за част от живите организми в Черно море

Наблюдаващата се тенденция от последните 8-9 години за изместване на сезоните и удължаване на лятото остава. Високите температури започват още от края на май и вече в началото на юли достигат своя пик, както на атмосферния въздух, така и на морската вода . Тези фактори носят последици за живите организми в Черно море.  Това каза доц. д-р Виолин Райков..

публикувано на 16.07.24 в 08:35

Румънецът Габриел, който чисти България: Много добри хора срещнах за една година

Румънецът Габриел, който е познат у нас с акциите си по почистване на различни градски пространства и който намери много съмишленици, не се отказва и продължава да дава добър пример. Той живее и работи в Лондон, където заедно със съпругата си отглеждат децата си. Тя е от Варна и прекарват известно време и в морската столица. Семейството редовно пътува до..

публикувано на 16.07.24 в 08:30
Каръл и Норман Макдоналд

"Шотландски боец" от село Куманово

Какво знаете за Шотландия? Част е от Обединеното кралство, а населението ѝ е около 5 милиона и 500 хиляди души. Известни са с характерния си, специфичен акцент в изговора на думите, който понякога затруднява общуването с тях. Шотландци са и съпрузите Норман и Каръл Макдоналд, които от години прекарват летата си в аксаковското село Куманово. Те..

публикувано на 15.07.24 в 08:20