Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пациентска асоциация събира пари да си плати глобите за назначени на работа украински бежанци

Снимка: БГНЕС

Близо 12 хиляди лв се търсят от варненската асоциация Хипофиза, за да плати глобите си затова, че след като през миналата година назначи шест украински бежанци като медиатори в база „Железничар“ в курорта Златни пясъци, пропуснала да дублира до Инспекцията по труда уведомлението, което е подала до НАП за назначаването на работа на бежанците.

Това съобщи за Радио Варна Ваня Добрева, председател на асоциацията.

За казусът Радио Варна разказа още през април 2023 г., когато във Варненския районен съд все още течаха делата по обжалването на актовете, наложени от трудовите инспектори.

Основната задача на назначените на работа здравни работници от Украйна – лекари, психолози, рехабилитатор и логопед, беше да обгрижват около 100 бежанци с тежки хронични заболявания и увреждания, предимно възрастни хора и неговорещи български език, разказва Добрева.

По думите ѝ от Инспекцията по труда претендират, че е трябвало да бъдат уведомени със заявление според Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност. Информацията дублира тази, която работодателите подават до Националната агенция по приходите (НАП) за сключените трудови договори, каза Добрева.

Според Европейската директива приета след нахлуването на Русия в Украйна, бежанците от войната са с по-различен статут от останалите трудови мигранти в съюза, който автоматично им дава достъп до трудовия пазар у нас.

Така макар евродирективата да е над националното законодателство, след като българският парламент не е синхронизирал промяна в Закона за трудовата миграция, работодатели и НПО, които помагат на бежанците биват наказани за това, че помагат.

И районният, и административният съд приеха, че престъплението е със завишена степен на обществена опасност и не е маловажно. Не приеха и твърдението, че става дума за бежанци, които съгласно европейска директива имат достъп до пазара на труда, а не за трудови мигранти, посочва Добрева.

Освен Асоциация „Хипофиза“, в списъка на наложените глоби в района на Варна са още хотелиери и ресторантьори.

В края на април от Инспекцията по труда посочиха, че към тогавашна дата, от близо 17 хил. започнали работа у нас украински бежанци след началото на войната, до инспекцията са подадени около 8500 уведомления. Това означава, че във всеки един момент те могат да бъдат глобени, посочи още Ваня Добрева.

Сметката на организацията, която от началото на войната не спира да помага на украинските бежанци, разчитайки само на дарения и доброволци, е запорирана. Освен задълженията по делата, се дължат и разходи на частен съдебен изпълнител. 

Повече може да чуете в звуковия файл.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Александър Середа: Има много общо в начина, по който Русия третира българите и украинците

Войната консолидира украинците. Сега, в тази ситуация не е важно с какъв етнически произходи си, важно е какъв се усещаш. Сред моите студенти има украинци, руснаци, българи, кримски татари, евреи. Някои от тях са бежанци, родом от окупираните след 2014 г. и след това и от 24 февруари 2022 г. от Русия територии - от Луганска, Херсонска и Донецка области...

обновено на 22.07.24 в 09:39

Честваме Св. Мария Магдалина

Православната църква чества Света мироносица и равноапостолна Мария Магдалина (Магдалена) на 22 юли (4 август по стар стил). Мария Магдалина, която първа видяла възкръсналия Господ, утешила скърбящите ученици с радостните думи: "Христос възкресе!". Като първа благовестница на възкресението, тя е призната от църквата за равноапостолна.  Народът тачи..

публикувано на 22.07.24 в 09:16

Мръсотия и жега-лятната мъчителната комбинация във Варна

В разгара на лятото в капана на жегата Варна отново цъфна с боклуци, неизмити улици и миризми. За кой ли път?! За съжаление обстановката не изглежда никак приятна нито за туристи, нито за местни. Кризата с боклука ни превзема успоредно с тенденцията за свръхконсумация.  Като прибавим нехайното поведение в екологично отношение..

публикувано на 22.07.24 в 06:20

Фантастичен Цолов с първа победа

Фантастично представяне на Никола Цолов във Формула 3.  Той записа първа победа в основно състезание, след като триумфира в дългата надпревара на пистата „Хунгароринг“ в Унгария. Съотборникът му Лорън ван Хьопен още в началото се опита да затвори българина, но не се получи. Битката беше между двамата.

публикувано на 21.07.24 в 12:34

Дни на Хемингуей във Флорида

Днес в Кий Уест, Флорида, се чества 125-ия рожден ден на легендарният американски писател Ърнест Хемингуей. Той нарича този регион свой дом през 30-те години на миналия век. Почитатели, академици, и роднини са се събрали в островния град, за да почетат награждаваните творби и приключенския живот на Хемингуей...

публикувано на 21.07.24 в 11:30

Седмица на италианската култура в Балчик

На 21 юли в 18:00 ч. за седма поредна година в „Каменна зала“ на Държавен културен институт „Двореца“ Балчик ще бъде дадено началото на Седмицата на италианската култура с откриване на изложбата "Операта – културно наследство на човечеството" – колекция от творби живопис на редица известни италиански майстори, участвали в проекта за включване на..

публикувано на 20.07.24 в 17:35

Преди 55 години човек каца за първи път на Луната

Преди 55 години, на 20 юли 1969 г., астронавтите Нийл Армстронг и Едуин „Бъз“ Олдрин кацат за първи път на Луната в Морето на спокойствието. „Една малка крачка за човека – един голям скок за човечеството“, казва Нийл Армстронг, когато излиза от спускаемия апарат „Ийгъл“ В мисията „Аполо -11“ участва и трети астронавт – Майкъл Колинс, който..

публикувано на 20.07.24 в 12:00