Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атаките в Червено море рискуват да повишат цените на стоките по света

Според анализ на агенция "Блумбърг"

Автор:
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Атаките на кораби в Червено море, обвързани с войната межди Израел и "Хамас", ще доведат до забавяне на доставките и ще повишат цените на стоките, което може да доведе до нов риск от инфлация в световната икономика, се посочва в анализ на агенция "Блумбърг", предаде БНР.

Транспортните компании започнаха да отклоняват маршрутите за пренасяните от тях товари, след като подкрепяните от Иран бунтовници хути нападнаха търговски кораби, плаващи в Червено море. Товарните кораби вече ще трябва да заобикалят Африка през нос "Добра надежда", вместо да поемат по много по-краткия маршрут през Суецкия канал.

Това пренасочване ще означава по-високи разходи за доставка и по-дълго време за доставка, посочва анализатори на "Блумбърг".

Червено море е един от най-важните морски пътища в света, като през него се извършва около 14% от световната морска търговия. Сред икономиките, които са най-засегнати от тези търговски смущения, могат да бъдат Гърция, Йордания, Шри Ланка и България, посочиха анализаторите на "Блумбърг".

Повече от 20% от контейнеровозите, преминаващи през Суецкия канал, превозват стоки от Азия до европейските и средиземноморските държави, според фирмата за логистично разузнаване Project44. Отклонените кораби ще трябва да заобикалят Африка през нос "Добра надежда", за да стигнат до Европа, добавяйки минимум седем до 10 дни към пътуването, изчислиха от компанията.

Все пак има причини да се смята, че текущите транспортни проблеми ще имат само умерено икономическо въздействие, посочват още икономистите на "Блумбърг".

Докато разходите за изпращане на 40-футов контейнер от Шанхай до Ротердам са скочили с 44% от края на октомври - преди началото на атаките, както и с повече от 26% до Генуа, те остават доста под нивата от 2021 г. и 2022 г. по време на коронавирусната пандемия, показват данните, събрани от "Блумбърг".

Ефектът върху инфлацията в Европа ще бъде ограничен, тъй като пазарите и корабните компании се адаптират към новата ситуация, смятат икономистите на агенцията.

Също така китайският е слаб през цялата настояща година и може да се забави следващия месец, тъй като фабриките обикновено спират работа в началото на календарната година поради края на коледното търсене и преди ваканцията за Лунната Нова година в Азия. Въпреки това, ако прекъсванията продължат или се влошат, това може да окаже по-голям натиск върху тази търговия.

Износът от Китай за Европа намалява всеки месец от юни насам, докато растежът на износа от Япония за Западна Европа се забавя до 1,1% през ноември спрямо година по-рано.

Междувременно САЩ обявиха нова специална група, предназначена да защитава търговските кораби, пътуващи през Червено море. Участващите страни включват Обединеното кралство, Бахрейн, Канада, Франция, Италия, Нидерландия и други. И Япония, и Китай имат военни бази в Джибути, близо до Червено море, но двете държави не са заявили, че ще участват в тези съвместни военноморски усилия.

"Най-доброто, на което светът може да се надява, може да бъде сценарий с умерен риск, при който корабоплаването се отклонява за поне няколко месеца, докато ситуацията със сигурността в Червено море се стабилизира", пишат анализаторите на "Блумбърг".

Това може да не е оптималният сценарий, но се случва, когато има повече капацитет за доставка и е по-добър от някои от алтернативите, добавиха те.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кметът на община Аврен за проблема с водата в Приселци: В селото има 70 басейна

Бързо решаване на проблема с безводието поискаха жителите на село Приселци на среща с кмета на община Аврен Емануил Манолов и с Веселин Русев-управител на ВИК-Варна.  Протестиращи в Приселци: Капка по капка дебнем кога ще има вода Манолов посочи, че се търси решение, но освен сушата тази година главно прекомерната консумация на вода от..

публикувано на 19.07.24 в 20:35

Максимално съкращават сроковете за финансово подпомагане на пострадалите от пожарите

Държавата ще компенсира пострадалите от пожарите семейства, министерството на финансите разработва методиката за това. Земеделски стопани и обикновени хора, ще получат компенсация за унищожени площи и погинали животни. Министерството на отбраната ще до оборудва още хеликоптери с необходими съоръжения за гасене на пожари, а в перспектива е възможно да се..

публикувано на 19.07.24 в 18:19

Dire Straits, Gypsy Kings и Stereo MC's идват през август във Варна

"Varna Breeze by ЕXIT" ще се проведе в дните от 14 до 18 август. Световноизвестните групи Dire Straits, Chambao, Gipsy Kings и Stereo MC’s са част от изпълнителите в четиридневния форум. Събитието ще е безплатно за всички посетители на 15 август, когато градът отбелязва своя празник. Това обявиха кметът на Варна Благомир Коцев и ексклузивният..

публикувано на 19.07.24 в 17:25

Три дни пожар в бившето строително сметище край Балчик се възобновява

Огънят тръгва от сряда вечерта в района, източно от претоварната станция за битови отпадъци. За това време огнеборци от Балчик и Албена, общинска и фирмена техника успяват да овладеят пламъците, но днес около 14.00 часа огънят набира нова сила.  Ако вятърът промени посоката си от брега към морето, е възможно да бъдат засегнати вилните зони . Това..

публикувано на 19.07.24 в 17:22

ВиК-Варна с информация за асфалтирането на улици на Траката

Продължават дейностите по изграждане на битова канализация в местност Траката. Към момента е завършено възстановяването на настилката на улици ул. „25-та“, ул. „26-та“ и ул. „28-ма“. След пълното приключване на работата по европейския проект на улици „25-та“ и „26-та“ пътните участъци ще бъдат възстановени в първоначален вид. Възстановени ще бъдат и..

публикувано на 19.07.24 в 16:59
Снимката е илюстративна

Затварят част от улицата към Морска гара за шест часа в неделя

Част ул. „Вълноломна“ - от кръстовището с бул. „Приморски“ до паркинга на пристанищната зона, ще бъде затворена за движение на автомобили в неделя - 21 юли, от 17:30 ч. до 24:00 ч. Причината е провеждане на музикален концерт на Южния плаж. Водачите на МПС, посещаващи търговските обекти на свободната пристанищна зона и в сградата на Морска гара, могат..

публикувано на 19.07.24 в 16:57

Иновативно мислим, развиваме ценни качества и вървим уверено към бъдещето!

Основно училище „Черноризец Храбър“ – гр. Варна е посветено на усъвършенстването на образователните практики, за да отговори на изискванията на 21 век. "Развиване на дигиталната компетентност за образованието на 21 век" звучи модерно, изпълнено с ентусиазъм и неочакваност. Десет учители от нашият екип се включиха в..

обновено на 19.07.24 в 16:31