Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

35-годишен мъж с доживотна присъда заради убийство във "Владиславово"

Снимка: pixabay.com

35-годишният Дончо М. ще лежи до живот заради убийството на свой познат - умишлено и с особена жестокост. Престъплението е извършено при условия на опасен рецидив, съобщиха от Окръжния съд във Варна. Наказанието Дончо М. ще изтърпи при първоначален специален режим. 

Делото се разглежда за втори път, след като Варненският апелативен съд отмени първоначалната присъда на Окръжен съд – Варна и върна делото за ново разглеждане от друг състав. Така през юли тази година съдебното следствие започна отначало.

Тежкото престъпление било извършено на 12-и февруари 2021 година. Дончо М. и 51-годишната му жертва се познавали, тъй като работели заедно по строителни обекти. Към датата на престъплението и двамата мъже били безработни. На 12 февруари 2021 г., Дончо М. бил поканен на гости в дома на своя колега в ж.к. "Владислав Варненчик". Когато пристигнал на адреса, 35-годишният мъж позвънил на друг звънец и неволно бил видян от един от живущите във входа. Влизането му в блока било регистрирано и от охранителните камери в сградата. Около 23 ч. жертвата разговарял със свой познат по телефона, като споделил, че негов приятел му е на гости и се черпели. Записите на камерите засичат, че около 2 ч.след полунощ, подсъдимият Дончо М. отишъл до магазин в близост и се върнал обратно в жилището на своя познат с покупки. Според съдебно-медицинската експертиза, мъжът бил убит чрез удари с чук в главата. Заключението посочва, че били нанесени общо 17 удара. Липсват доказателства за защитни наранявания от страна на жертвата. След убийството, на 13 февруари около обяд, Дончо М. изнесъл от жилището телевизор, поръчал такси и го занесъл в заложна къща. По-късно вечерта отново се върнал в апартамента на жертвата и прекарал там цялата нощ. На сутринта изнесъл още вещи – втори телевизор, мобилен телефон, преносим компютър, които също опитал да продаде. На 14-и февруари близки на убития подали сигнал в полицията, че не могат да се свържат със своя роднина. Същият ден той бил открит мъртъв в жилището си. При задържането на Дончо М., телефонът на убития бил открит в дома му.

Пред съда той е признал вината си и заявил, че съжалява за извършеното. Обяснил, че когато отишъл в дома на жертвата, нямал намерение да го ограбва. Там употребил наркотик, бил неадекватен и не помнел голяма част от случилото се, посочват от пресцентъра на Окръжния съд във Варна. Според заключенията на назначените по делото съдебни експертизи обаче той е могъл да разбира значението на извършеното от него престъпление. 

Дончо М. е роден в Добрич, многократно осъждан за различни престъпления. Присъдата на Варненския окръжен съд подлежи на обжалване или протест пред Апелативен съд – Варна в 15-дневен срок от днес. Варненският окръжен съд призна за виновен 35-годишния Дончо М. за това, че умишлено и с особена жестокост е умъртвил своя познат. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Адресите без ток днес

Без ток днес ще са следните адреси в обхвата на дейност на електроразпределителното дружество за регион Варна : На  25.07.2024 от 09:00 ч. до 10:00 ч.   и от 14:00 ч. до 15:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Варна -..

публикувано на 25.07.24 в 05:56
Резерват

Времето ще е облачно с валежи

Днес облачността ще е по-често значителна с валежи от дъжд, на места интензивни, придружени от гръмотевици и временно усилване на вятъра. Ще има условия за градушки. Ще духа умерен вятър от север и северозапад, който привечер във вътрешността ще отслабне. Максималните температури ще се понижат и днес ще са между 24° и 29°, за Варна около 29°...

публикувано на 25.07.24 в 05:56

Обявиха процедура за ремонта на общежитието "Михаил Колони"

Община Варна обяви процедура за провеждане на пазарни консултации за ремонт, рехабилитация и въвеждане на мерки за енергийна ефективност на Центъра за професионално и личностно развитие - средношколско общежитие „Михаил Колони“. Проектът е финансиран по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ), съобщиха от общинския пресцентър...

публикувано на 24.07.24 в 18:05

С общоградско честване Варна ще отбележи 146 години от Освобождението на града

Община Варна организира общоградско честване по повод 146 години от Освобождението на Варна. Церемонията включва тържествен военен ритуал с полагане на венци и цветя. Събитието  ще се проведе на 27 юли (събота) от 10:00 часа в Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил“ на ул. „27 юли“ №9. Организатор на церемонията е Община Варна...

публикувано на 24.07.24 в 17:46

ВАС реши: Отиваме на избори за район "Приморски"

Върховният административен съд оставя в сила решение от 26 март т. г., с което Административният съд във Варна потвърди отстраняването на кмета на район "Приморски" Николай Желязков от поста. Тогава съдът отхвърли жалбата на Николай Желязков срещу решение на Общинската избирателна комисия във Варна, с което предсрочно са прекратени пълномощията му...

публикувано на 24.07.24 в 16:55

Във Варна организират кампания за пострадалите от пожарите в с. Воден

Варненският бизнесмен Панайот Цветков и неговите служители за втори път организират кампания за дарения за пострадалите от пожарите в село Воден, община Болярово. Цветков разпространи съобщение в социалните мрежи, че заминава за Воден и ако някой иска, може да се присъедини към инициативата. Събират се консервирани храни и..

публикувано на 24.07.24 в 16:20

Земеделски производители заявиха протестна готовност, настояват за спешни действия на правителството

От Националната асоциация на зърнопроизводителите в България настояват за спешни действия на правителството по отношение на селскостопанския бранш. Земеделските стопани са категорични в исканата оставка на заместник-министъра на земеделието Таня Георгиева заради некомпетентност в работата ѝ и заявяват готовността си за следващи протести, ако..

публикувано на 24.07.24 в 15:54