Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наказват с по 300 лева общинските съветници в Балчик за отсъствие от сесия

Приеха актуализирания план за работа на ОбС-Балчик

Снимка: Албена Иванова

Предложеният за актуализация правилник за работа на Общинският съвет в Балчик беше одобрен днес така, както беше и обявен за обществено обсъждане. Според текстовете общинският съветник ще има право да получава възнаграждение в размер на 70 на сто от средната брутна работна заплата на общинска администрация за съответния месец, но и да бъде наказван с по 150 лева за отсъствие от комисии без уважителни причини и по 300 лева – от заседание на Общински съвет. Ако общински съветник не е гласувал по 80% от точките в дневния ред, ще му се налага санкция 250 лв., са сред новите текстове в правилника.

Не се възприе предложението на съветника Владимир Лафазански да се налагат глоби при отсъствие от комисия и заседание съответно 40 и 60 на сто от възнаграждението, както и да се излъчва на живо работата на постоянните комисии и се съхраняват видеозаписи. 

Запазва се правото местният депутат да получава до една минимална заплата месечно за направени разходи, свързани с дейността му в Общинския съвет срещу отчетни документи. Председателят на ОбС ще получава възнаграждение, което се равнява на 80% от брутното месечно възнаграждение на кмета на общината. А според гласуванията днес общинският кмет ще получава 90 процента от министерската заплата. Кметовете по села са с месечни възнаграждения от 1 януари 2024 год. в диапазона от 1508 до 2375 лева, като най-високо е то за кметовете на селата Оброчище и Кранево заради големината и натовареността в населеното място.

На днешната сесия ОбС одобри средствата за дейност чистота през 2024 година - 5 млн. 727 хил.лв., от които 4 милиона лева са прогнозните постъпления от такса смет.

Чуйте повече в репортажа на Албена Иванова:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

РИОСВ: Авария е причина за оцветяването на водата край Офицерския плаж

Оцветяването на водите в района на Офицерския плаж във Варна е заради аварийно изтичане на вода от магистрален водопровод на кръстовището на ул. „Мир“ и ул. „Христо Смирненски“ във Варна. Това установи проверка на Регионалната инспекция по околната среда и водите във Варна , извършена във връзка със сигнали за оцветяване на морските води от вливането..

публикувано на 30.07.24 в 09:15
Коритото на Луда Камчия след свиването на най-западния ръкав на язовир Цонево.

Нивото на водата в язовир Камчия ще стигне за година напред

На фона на летните жеги, засушаването и липсата на достатъчно дъждове, на много места в страната се говори за воден режим, включително и във Варненско. Наскоро от ВиК Варна призоваха хората да бъдат по-пестеливи с питейната вода и да не я разхищават, например поливайки градината или миейки колата си. Това предизвика вълна от реакции, но и..

публикувано на 30.07.24 в 09:10

Затвориха за движение бул. "Христо Смирненски" от ул. „Прилеп“ до ул. „Карамфил“

До 17:00 ч. днес е затворен за движение част от бул. „Христо Смирненски“ - от ул. „Прилеп“ до ул. „Карамфил“. В този участък полагат плътният асфалтов слой и ще бъде нанесена  хоризонтална маркировка. Затворени са и всички пътни връзки към посочения участък. Целта е от 2 август да бъде възстановен маршрутът на линия номер 10 на градския транспорт...

обновено на 30.07.24 в 08:22
Задръстване заради ремонтите на улица

Кметът на Варна: Ремонтът на улица "Девня" ще приключи скоро

Ремонтът на улица "Девня" във Варна е пред приключване. Това съобщи кметът Благомир Коцев, по време на вчерашната сесия на Общинския съвет, без да уточни кога точно се очаква ремонтните дейности да бъдат финализирани. Първоначално изпълнителят съобщи, че те трябва да приключат до 20 февруари. По-късно бе казано, че има забавяне и ремонтът ще..

публикувано на 30.07.24 в 06:36

Адресите без ток на 30 юли

На 30.07.2024 от 08:30 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Белослав – жилищни блокове в кв. Младост и промишлени зони в района, електрозахранени от ТП 11. Временни смущения в електрозахранването са възможни от..

публикувано на 30.07.24 в 06:21
Есенно море, ноември

Денят започва с облаци, следобед ще е слънчево

Утрото във вторник ни посреща със сутрешна прохлада, повечко облаци и лек вятър по морето. От запад на изток облачността ще намалее и следобед ще преобладава слънчево време. Ще духа слаб, по Черноморието до умерен вятър от север-североизток. Тмпературите ще се понижат средно с около 5 градуса спрямо вчерашните и преобладаващите максимални ще..

публикувано на 30.07.24 в 05:52

Конфликт между кмет и Общински съвет във Варна

Кметът на Варна Благомир Коцев призова лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов да отговори на въпроса дали съветниците от партията му гласуват в ущърб на Варна по партийна повеля или е решение на местно ниво. Поводът за изявлението му е днешното гласуване в Общинския съвет, при което с 16 "за" и 30 "въздържали се" местният парламент не прие отпускането на..

публикувано на 29.07.24 в 20:35