Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Драстично увеличение на цената на водата от 1 януари

Малко под 10 % повече ще плащаме във Варна

Автор:
Снимка: Архив

Комисията за енергийно и водно регулиране ще определи новите цени на водата от 1-ви януари 2024 година. Вече стана ясно, че в голяма част от страната увеличението ще е драстично. Средно с 15% повече ще струва ВиК-услугата от Нова година, предаде БНР. 

От началото на следващата година, цената на водата ще бъде по-висока в цялата страна. До 40% повече ще се плаща на места, стана ясно по време на обсъждането в Комисията за енергийно и водно регулиране преди близо месец. 

В повечето региони цените ще варират между 3 и 6 лв. за кубик вода. Най-голяма увеличение се предвижда в Сливен - 41% и във Видин - почти 30%, а най-малко - в Кюстендил - 1,5 на сто.

Около 20-процентен скок на цената се очаква в Габрово, Благоевград, Бургас, Велико Търново, Враца, Ловеч и Монтана.

Разчетите на "Софийска вода" показват увеличение от 22,5% - от 2.94 на 3.60 за един кубик. В Софийска област е заложено увеличение от 8%.

Между 10% и 15% по-висока цена е предвидена за областите Добрич, Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Разград, Русе, Смолян, Търговище и Ямбол.

Малко под 10% увеличение се очаква във Варна, Перник, Плевен, Силистра, Стара Загора и Шумен.

При обсъждането на новите цени, председателят на КЕВР Иван Иванов посочи, че увеличението е икономически обосновано и назова като причини увеличението на възнагражденията във ВиК сектора, промените в цената на тока и натрупаната инфлация.

Окончателното решение за цените на водата от 1-ви януари догодина ще бъде взето на закрито заседание днес.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отново слънчево и горещо

ПРОГНОЗА ЗА ВРЕМЕТО В ИЗТОЧНА БЪЛГАРИЯ  за 17 август 2024 г. Днес отново ще е слънчево и горещо. Ще духа слаб до умерен вятър от югоизток, по крайбрежието - от източна четвърт. Максимални температури от 32° до 37°,  по Черноморието между 28° и 31°, за Варна около 31°. Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на морската вода от 26° до..

публикувано на 17.08.24 в 10:12

Румен Гайтански се е предал на властите, задържан е за 72 часа

Ден след като получи обвинения по аферата със заема от ББР, Румен Гайтански сам се предаде с адвоката си. Това стана днес следобяд и в момента бизнесменът в следствения арест. Според неговия адвокат,  Гайтански още в четвъртък се е явил в Антикорупционната комисия, но бил върнат за следващия ден. Припомняме, че Румен Гайтански бешее..

обновено на 17.08.24 в 09:52

За трета поредна събота жителите на селата Попович и Дюлино излизат на протест заради незавършен път

За трета поредна събота жителите на село Попович и село Дюлино  организират протест заради незавършен ремонт на три километрова отсечка  - връзка с Бяла и Обзор, съобщават организатори на акцията. Недоволните посочват, че дейности по проекта са извършвани само три месеца през 2023 година от юли до септември, след което са преустановени...

обновено на 17.08.24 в 09:39

Фестивалът Varna BREEZE by EXIT продължава с безплатна програма до 18 август

Музикалният фестивал Varna BREEZE by EXIT продължава и тази вечер с пълна програма под Пантеона в Морската градина. Входът за всички изпълнения (с изключение на VIP секторите) е свободен. На по-малката сцена (Urban Stage) днес ще излязат любимците на варненската публика NDOE, FYRE, Явката ДЛГ, Madmatic, а след 22:30 ч. програмата ще продължи с..

публикувано на 16.08.24 в 17:57

Повишено съдържание на нитрати откриха във водата на аксаковското село Зорница

Питейната вода в аксаковското село Зорница е замърсена с нитрати. Резултатите от взетите проби показват превишаване на нормата по този показател. Във водата са отчетени  55 мг/л нитрати, при норма – 50 мг/л, съобщават от Областна администрация - Варна. Не са установени заболявания, предавани по воден път. Здравната инспекция предупреждава, че..

публикувано на 16.08.24 в 17:26

От понеделник тръгват германските вагони на влаковете София – Варна и Варна – София

От понеделник (19 август) четири от новодоставените германски вагони ще бъдат композирани в бързия влак от София за Варна, заминаващ от Централна гара в 10,00 ч. Други четири ще бъдат включени към бързия влак, потеглящ от Варна за София в 09,25 ч. Двете композиции с климатизирани вагони ще пътуват всеки ден и ще се движат по маршрут София-Пловдив-Варна..

публикувано на 16.08.24 в 16:15

Екоминистърът: Няма изгледи за воден режим в нито едно населено място, черпещо вода от язовири на МОСВ

Няма изгледи да бъде въведен воден режим в нито едно населено място, черпещо вода от язовири на Министерството на околната среда и водите. Това каза ресорният министър Петър Димитров.  Министерството на околната среда и водите управлява водите в 52 комплексно значими язовира у нас,12 от тях са за битово-питейни нужди, а пет-за резервно..

публикувано на 16.08.24 в 16:05