Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фондът за бедствията одобри 1,3 милиона лева за Варна

Снимка: Румен Сарандев, Радио Варна

Фондът за бедствията е одобрил поисканите от Варна 1 милион и 300 хиляди лева, съобщи кметът Благомир Коцев. 

"Очакваме да се одобрят и официално с писмо парите, с които да разплатим извънредните разходи по ликвидиране на щетите от бедственото положение във Варна", поясни той. Кметът е получил уверението от Министерския съвет, че цялата сума ще бъде одобрена. Поискахме 1,3 млн. лв. - от тях 500 000 лв. са за аварийните и допълнителни спешни дейности, извършени от фирмите, а 800 000 лв. - за щетите по общинската собственост – стълбове, спирки, общински сгради, допълни Коцев. Той поясни, че досега общината не е платила нито лев, а всички разходи са поискани от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет.

Екипът от заместник-кметове на Община Варна ще бъде сформиран в цялост до началото на годината, като се очаква броят им да е между пет и седем души, съобщи Благомир Коцев. Той допълни, че ще се промени цялата структура на администрацията, с цел да е по-ефективна. Обмисля се идеята за наемане на външен консултант, включително и от чужбина, който е експерт в тази област. Кметът Коцев поясни, че ще бъде въведена нова електронна система, която да сложи край на преписките „на трупчета“ в определени кабинети. Всеки гражданин ще може да проследи сам как се движи документацията и кога ще получи отговор от администрацията, поясни той.

Уличните ремонти във Варна се очаква да приключат през пролетта на 2024 година, съобщи още Благомир Коцев. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Военна техника се включи в гасенето на пожар в Балчик

Два екипа на балчишката пожарна и военна техника успяха да загасят пожара в сухи треви, възникнал в късния следобед днес в района на надписа Балчик и летището.  Огънят е овладян за час и половина, каза началникът на противопожарната служба Стелиян Стойчев. Няма пострадали.  Това е първият пожар на това място за тази година, след като се..

публикувано на 02.07.24 в 18:49

Двама маскирани мъже ограбиха магазин във Варна

Въоръжен грабеж е извършен в магазин за хранителни стоки във Варна. Двама маскирани мъже нахлули в търговския обект и заплашили касиерката с пистолети, предаде БНТ. Крадците са взели дневния оборот и тютюневи изделия от магазина. Служителката е стресирана, но не е пострадала. Маскираните мъже нахлули в денонощния хранителен магазин малко след 22..

публикувано на 02.07.24 в 17:45

Варненските седмокласници на второ място в страната по резултати на НВО

Варненските седмокласници извоюваха второто място в страната по резултати на НВО. Връстниците им от София ги изпреварват с няколко точки. По български език и литература средният успех е 60,24 точки, който е с 6 точки по-висок от средния за страната. Учениците от София средно са изкарали 65,16 точки. Разликата в успеха по математика между Варна и София е..

публикувано на 02.07.24 в 16:15

Готвят основен ремонт на СУ "Неофит Бозвели"

Подготвят основен ремонт на СУ "Неофит Бозвели", какъвто не е правен от създаването на училището през 1981 година, съобщават от общинския пресцентър. Със средства от родители през годините само са освежени занималните на подготвителните групи.  През зимата температурата е на ръба на минимума за провеждане на учебни занятия, отоплителната инсталация има..

публикувано на 02.07.24 в 15:05

МРРБ отчете старт на основен ремонт и строителство на близо 145 км пътища

Строителство и основен ремонт на близо 145 км магистрални участъци и главни републикански пътища са започнати от Министерството на регионалното развитие и благоустройството в мандата на служебното правителство от 9 април до края на юни. За по-малко от три месеца е възобновена работата по всички важни направления и всички приоритетни сектори в ресора на..

публикувано на 02.07.24 в 14:50

Седмокласниците правят сериозна крачка напред в резултатите от НВО по математика

Резултатът по НВО по Български език и литература за 7 клас е 54.60 точки. Има известен спад от 44 стотни спрямо миналата година, но тази цифра е в рамките на статистическата грешка. Това заяви министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков, предаде БГНЕС. Можем да отчетем една успешна година като цяло, по-добрите резултати са резултат от..

публикувано на 02.07.24 в 11:15
Ивелин Михайлов

Ивелин Михайлов за Николай Марков: След първия парламентарен ден този човек тотално се промени

"Бях принуден да се извинявам заради тези мои твърдения, че някои от нашите депутати може би по някакъв начин им е оказан натиск или са взели финансови средства, за да променят своето становище по темата – това, което изказахме по време на изборите. Имам запис с полк. Николай Марков и Дарин Георгиев, които казват, че ще гласуват за програмно правителство..

публикувано на 02.07.24 в 09:10