Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вокалистката Жанина Георгиева с първи звукозапис в Радио Варна

| Интервю

Жанина Георгиева е носител на първа награда в категория поп пеене на Конкурса за млади изпълнители на класическа и популярна музика “Музикални бисери”, организиран от Су за ХНИ “ Константин Преславски” и НЧ “Елин Пелин-1977”, на който Радио Варна бе медиен партньор и предостави специалната награда - професионален студиен запис. Жанина е на 15 години, изучава пиано в  Су за ХНИ “К. Преславски”. Музикалния ѝ път започва още на 4 годишна възраст, когато  пее народни песни. Впоследствие се преориентира към популярната музика. В момента неин вокален учител е Моника Карагенова.

Занимавала си се фолклор. Какво те накара да смениш жанра или продължаваш да се развиваш паралелно в поп музиката и във фолклора?

Започнах да се занимавам с фолклор, защото първата песен която изпях беше народна. Тогава мама откри моя талант. Тогава бях на 4 години. Прехвърлих се към поп и джаз пеене, защото усещах, че нещо в народното пеене ми липсва.  Имах нужда повече да се движа. В народното пеене бях статична.

Харесва ли ти да импровизираш в пеенето?

Да, със сигурност. Много е различно, когато импровизираш можеш дадеш повече от себе си и знаеш, че другите ще го оценят. Не съм спряла да пея народни песни, но вече не  толкова професионално. Вече съм официално ориентирана към поп и джаз музиката.

В студиото на Радио Варна  ти си пяла и друг път на много концерти, но за първи път влезе да записваш. Как се чувстваше този път? Различно ли е усещането, когато записваш,  или когато излизаш на сцената, за да пееш пред публика? 
Притеснявах се. Вълнувах се по-скоро от това как трябва да застана, микрофонът къде да бъде разположен. Иначе  не ме притесняваше как ще се справя, защото с вокалния ми педагог преди това се разпяхме, репетирахме, т.е. относно изпълнението ми нямах притеснения.

За първи път ли влизаш в студио да записваш?
Не, когато бях на 4 години също записвах народна песен, но не помня много от това.

Избра да запишеш песен на Маргарита Хранова. Как се казва тя?
Песента се казва “Кажи ми докога” по текст на Михаил Белчев, музиката е на Валентин Пензов.

Сама ли я избра?

Когато избирахме новата ми българска песен, моята учителка ми предложи да си избера от няколко, и след като я чух си казах, че ще бъде тази. Повечето песни, които се пеят на конкурси са много минорни, предсказуеми като звучене. Докато тази  е толкова звънлива, текстът е много смислен. Избрах я, защото ми звучеше най-различна, най-характерна.


Как поддържаш вокалната си форма? Всеки ден ли пееш?

О, да! Всеки ден пея. Не мога да изкарам деня без да съм изпяла няколко песни.

За какво мечтаеш в музиката? Какво искаш да постигнеш?
Искам да се развия като професионална певица и да пея на световни сцени и се надявам някой ден да спечеля Грами. Искам да докосвам хората с моята музика, да ме запомнят като изпълнител.

Цялото интервю с Жанина Георгиева чуйте в прикачения звуков файл:






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Капка Панайотова: 20 години, отдадени на гребането

През далечната 1976 година на Олимпийските игри в Монреал две варненки в четворката с кърмчия в академичното гребане донесоха сребърен медал за България. Сред тях е и рулевият Капка Панайотова, която още си спомня с огромно вълнение за случилото се. Знае, че са били на крачка от златото, но е щастлива и от второто място.  Медалът и днес стои на специално..

публикувано на 07.08.24 в 07:00
Провадия-Солницата

Започна 20-ият археологически сезон на „Провадия-Солницата“

В началото на месеца започна 20-ият археологически сезон за Праисторическия солодобивен и градски център Провадия-Солницата. С неговото начало обектът отваря врати и за посещения на туристи. Посещения ще се организират всеки ден, без неделя, като на всеки кръгъл час може да влиза група до 50 души. Посетителите се водят от екскурзовод, който ги..

публикувано на 06.08.24 в 09:30

Rick Casais Miranda (BLANKET HILL): Постепенното израстване е по-добро за една група

Интервю с David Masion и Rick Casais Miranda (BLANKET HILL) BLANKET HILL е хардкор банда от Люксембург. Предстои й първи концерт във Варна. Заедно с BLANKET HILL на сцената ще се качат родните BEHIND BARS и MILLION SUSPECTS. Датата е 9 август. Мястото – „Хале 3”. През 2023 BLANKET HILL стигат и до Япония. Иначе са били на една сцена с TERROR,..

публикувано на 05.08.24 в 09:00

Марина Великова представя "Ледовете на Антарктика" във Варна

Изложбата "Ледовете на Антарктика" на колегата Марина Великова от Българското национално радио е подредена на входа на Морската градина във Варна.  Снимките са направени по време на участието и в 32-рата антарктическа експедиция, ръководена от проф. Христо Пимпирев. Представянето е по повод отбелязването на три години от влизането на..

публикувано на 04.08.24 в 07:40

Етническият българин Алексей Куцарев: Украйна се бори с недостиг на ток и на работници

Липсата на ток, заради руските удари по енергийната система на Украйна и дефицитът на работници са основните проблеми, с които се сблъсква бизнеса там. Имаме над 1000-км фронтова линия, много работници са на фронта и това води до недостиг на кадри, разказва Алексей Куцарев, чието семейство – етнически българи, се занимава със земеделие в..

публикувано на 02.08.24 в 08:05
Ивелина Кадири

Ивелина Кадири: ДНК данните са нещо неприкосновено, към което маркетингът трябва да се отнася с уважение

Ивелина Кадири е магистър по икономика и по арт мениджмънт, маркетолог с многостранни интереси и убеденост в интердисциплинарното бъдеще на науката. Има дългогодишен професионален опит в областта на авиацията и енергетиката, а в момента е мениджър регулаторни дейности в българска софтуерна компания, световен лидер в управлението на електрозарядни..

публикувано на 01.08.24 в 08:30
Сияна Георгиева и Симеон Георгиев

Защо да се доверим на интериорен дизайнер при обзавеждането на имот

Един имот придобива по-висока стойност, ако е бил обзаведен от интериорен дизайнер. Това споделят специалисти в областта на интериорния дизайн у нас изхождайки от практиката, която имат. В България, и конкретно във Варна, все повече хора наемат интериорни дизайнери, когато обзавеждат жилището си, хотели, заведения и др. Архитект Сияна..

публикувано на 31.07.24 в 09:55