Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избори, Ваня Григорова и австралийска куока - какво търсиха българите в Google през 2023 година?

операционна система Android на Google
Снимка: Ройтерс

Google публикува наскоро своя традиционен годишен списък с най-търсените думи. 

Голям брой земетресения бяха регистрирани тази година както по света, така и в региона, поради което този термин е начело нa най-търсените от България. „Избори 2023“ е следващият термин в списъка, а имената на политическите личности Ваня Григорова и Мария Габриел също намират място в челната десетка. Актуалните глобални събития, като войната в Израел и Палестина  също привлякоха голямо внимание у нас, така че и двата термина са сред най-търсените през тази година. На девето място в класацията е австралийска куока, сочената за най-щастливо животно в света. 

Политически лица преобладават при най-търсените български личности през годината, като класацията се оглавява от кандидатът за кмет на столицата Ваня Григорова. Място в челната десетка намират и шампионката по шах Нургюл Салимова, певицата Керана, Васил Божков и Иван Гешев. Отличената с престижната международна награда “Букър” книга „Времеубежище“ на Георги Господинов води класацията сред книгите, изпреварвайки биографичните книги на Матю Пери, принц Хари и Лили Иванова. 

Сред филмовите заглавия редом до нашумелите „Опенхаймер” и „Барби” се нарежда българската лента „Чалга“. Най-търсеният концерт е бил този на групата Imagine Dragons, които посетиха България за първи път през 2023 година. 

Сред спортните събития традиционно преобладават футболните срещи на големите ни отбори. На първо място тук е мачът "Левски"-"Айнтрахт" (Франкфурт) в Лигата на конференциите. Тази година интерес са предизвикали и Световното първенство по футбол за жени, както и благотворителният „Мач на надеждата“, организиран от бившия капитан на националния ни отбор Стилиян Петров.

Гореща тема тази година, когато се разглеждат термини, свързани с технологии, игри и мобилни устройства, е изкуственият интелект, за който мненията все още са разделени. В тази категория най-търсеният термин е ChatGPT, а платформата „Дигитална раница“ на Министерство на образованието, както и системата за ранно известяване BG-ALERT също са в топ десет на търсенията.



По публикацията работи: Иван Барбов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

7 храни, които всички над 40 е добре да консумират

Навършите ли 40 трябва леко да коригирате начина си на хранене - всъщност, към по-добро, за да сте спокойни, че промените в тялото няма да се отразят. Освен редовното движение, под формата на разходки, танци, пилатес, фитнес, каквото ви доставя удоволствие, е хубаво да изключите окончателно от менюто си полуготовите храни и газираното, да..

публикувано на 25.08.24 в 14:30

Богатите също плачат, гледат в различни посоки и продават имения

Имението на Бен Афлек и Дженифър Лопес с 24 бани се продава за 68 млн. долара Домът на Бен Афлек и Дженифър Лопес е обявен за продажба. Исканата цена е 68 млн. долара - и това не включва данъчната сметка от 1100 долара на ден, съобщи The Hollywood Reporter. Понякога, когато в списъка се появи имот..

публикувано на 25.08.24 в 13:14

Учени установиха притеснително количество пластмасови частици в мозъка на съвременния човек

Проби от човешки мозъци, събрани при аутопсии в началото на 2024 г., съдържат притеснително количество малки парченца пластмаса, показва ново проучване. „Концентрациите, които видяхме в мозъчната тъкан на индивиди, които бяха на средна възраст около 45 или 50 години, бяха 4800 микрограма на грам, или..

публикувано на 25.08.24 в 09:32

Фестивал на хвърчилата на плажа в Аспарухово

КРАСИВА ЦВЕТНА ФЕЕРИЯ ОЧАКВАМЕ ПО ВРЕМЕ НА ТАЗГОДИШНОТО ИЗДАНИЕ НА ФЕСТИВАЛА НА ХВЪРЧИЛАТА.  Кулминацията на събитието ще бъде на 24 и 25 август 2024 г. във Варна, където с демонстрации на пъстри хвърчила, синхронно управление под музикален съпровод и нощни полети фестивалът ще отбележи дванадесетата си годишнина. Международният фестивал на..

публикувано на 24.08.24 в 11:51

Добруджанският фолклорен събор „Богородица“ започва от днес в Генерал Тошево

Добруджанският фолклорен събор „Богородица“ започва от днес в град Генерал Тошево. Той се провежда за 25-ти път. Участие в него ще вземат групи и изпълнители от България, Украйна и Румъния. Добруджанският фолклорен събор „Богородица“ е подготвил разнообразна и богата програма във фестивалните дни – 24 и 25 август. Официалното откриване с водосвет е..

публикувано на 24.08.24 в 08:20

Цветни хвърчила ще летят в небето над плажа в „Аспарухово“

Фестивалът на хвърчилата ще се проведе на 24 и 25 август на плажа в  „Аспарухово“. С двудневни демонстрации фестивалът ще отбележи своята дванадесетгодишнина. Организатор на събитието е клуб „Асто – Въздушни чудеса“. От 10:00 до 17:00 ч. през обявените фестивални дни професионалните клубове на участниците ще показват най-новите си творения, включително..

публикувано на 23.08.24 в 17:36

Второто издание на "Чайки фест" предстои тази събота

Второто издание на "Чайки фест" ще се проведе тази събота, 24 август. На светло ще излязат  едни от най-добрите underground групи от страната, както и банди от Северна Македония. Сред българските групи са Gigashadow, Сричка, Behind bars и Pizzza, разкри Паскал Гонов, един от организаторите на феста. Целта на фестивала е да даде сцена на..

публикувано на 23.08.24 в 17:20