Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Законът за вятърната енергия в Черно море "заседна" в нови неясноти

По различни оценки потенциалът на България се оценява на между 26 и 114 гигавата ток

В началото на декември в парламента беше внесен нов проект за закон за разполагането на вятърни електроцентрали в Черно море (Законът за енергията от възобновяеми източници в морските пространства) със срок на концесиите от 35 години. Обявен като насърчаващ развитието на технологиите и уреждащ обществени отношения, свързани с производството на ток от вятърни електроцентрали в Черно море, и разглеждан приоритетно в парламентарни комисии, той вече успя да "заседне" в редица неясноти, свързани с част от текстовете в него, свързани с процедури, избор на изпълнители и концесионери или оценки на околната среда.

Според мотивите за закона, потенциалът за енергия от вятъра в Черно море се оценява на между 26 гигавата - според оценки на Световната банка, до 114 гигавата - по преценка на Центъра за изследване на демокрацията. Но дори и най-консервативната оценка да е вярна, това означава, че трябва да закрием цялата останала българска енергетика, коментира за Радио Варна енергийният експерт Петко Ковачев, който е изпълнителен директор на Института за зелена политика.

Още повече, че сравнено с Гърция, която продължава с плановете си за изграждане на първите си офшорни вятърни паркове и до този момент се въздържаше да се възползва от потенциала си за вятър в морето, при определени 25 зони за  инсталиране на офшорни вятърни централи в Егейско, Йонийско и Средиземно море, минималният капациет за вятърен ток се оценява на приблизително 12,4 гигавата. Дори и при това положение, екологични групи в Гърция изразиха загриженост, че офшорните вятърни паркове могат да навредят на дивата природа, особено докато се издигат, и предупредиха, че не трябва да се изграждат в екологично чувствителни зони, предвид и националната сигурност, летищата, туристическите дейности и районите за аквакултури.

У нас, ситуацията е малко по-различна. 

Според един от вносителите на закона - Ивайло Мирчев вятърните турбини работят в 46% от времето през годината. Първата възможност за подобни паркове е районът на Шабла, където могат да се изградят за няколко години поне 6 гигавата мощности. 

Законът предвижда вятърните паркове да се изграждат на 20 до 50 км навътре в морето и така да не оказват негативно влияние върху туризма и природата. Има обаче неясноти, посочва Ковачев и дава за пример, че не се знае как отговорникът за планирането и проучванията в Черно море - който според закона ще е министърът на енергетиката, ще възлага например проучванията за археологията в морето.

Енергийният министър ще трябва да възлага концесиите в приоритетните зони, да координира всички държавни органи и да следи сключените договори, както и да възлага процедури по ЗОП за избор на изпълнители.

Всички знаем как се правят обществени поръчки в България, коментира Ковачев.



Очакванията са законът да бъде окончателно приет през януари, предвид огромният инвеститорски интерес.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ученичка дари макет на първото училище във Варна на Музея на Възраждането

Азра Наджетинова дари макет на първото училище във Варна на Музея на Възраждането в града.  Макетът е правен с огромна отговорност от страна на осмокласничката от гимназията по строителство и архитектура „Васил Левски“ и по идея на учителя й по история.  Азра се интересува още от малка от архитектурата и един ден мечтата й е да стане главен..

публикувано на 03.06.24 в 06:41

Първи юни във Варна (ПРОГРАМА)

Различни зони за игри, спорт и знания ще радват най-малките варненчета в Деня на детето – 1 юни. Те ще бъдат разположени в пространството между Община Варна, градинката на Търговската гимназия и Икономическия университет, което ще бъде затворено за автомобили.  За децата ще има сапунени мехурчета, тебешири, ластици за скачане и още много игри от..

публикувано на 31.05.24 в 18:57

В Белослав и Девня празнуват 1 юни с пътуващия фестивал "Лятно театро"

На 1 юни в Белослав и Девня гостува пътуващият фестивал "Лятно театро".  Събитието в Белослав започва в 10 часа на  площад “Възраждане” с анимация със забавни игри за малки и големи и продължава с куклено-театралния спектакъл "Повече от магия". Организаторите са предвидили и две работилници за развиване на въображението и сръчността. В "Шарена черга"..

публикувано на 31.05.24 в 18:43

Детски рисунки красят прозорците на Община Варна за 1 юни

В навечерието на Международният ден на детето – 1 юни, във Варна беше открита изложбата „Деца, които мислят за неща, които ги няма“. Рисунки, изобретения и приложни произведения на варненски деца на възраст между 3 и 7 години, са изложени върху самите прозорци на сградата на Община Варна и на Информационния център, който се ползва от граждани...

публикувано на 31.05.24 в 17:30

Отличиха най-хубавите междублокови градинки във "Владиславово" (СНИМКИ)

Оцениха труда на жители на кв. "Владислав Варненчик", превърнали междублоковите пространства в райски кътчета.  Първа награда в конкурса „Пъстро и създадено с любов" за оформяне на пространството пред блоковете в район „Владислав Варненчик“ във Варна спечелиха жителите на блок 205, вход В, второто място е за Геновева Христова от блок 222, вход 3, а..

публикувано на 31.05.24 в 14:30

Десетки награди за студентите в ТУ-Варна

Десетки са наградите, получени от студентите в Техническия университет във Варна през тази година. Висшето училище се гордее със студентите, заели призови места в националните олимпиади по програмиране, математика и електроника. „Имаме студенти с много добри прояви в областите на спорта и на изкуството“, каза за Радио Варна ректорът на..

публикувано на 31.05.24 в 11:15

"Българските птици през очите на един поляк" в Шабла

Изложбата „Българските птици през очите на един поляк“ ще бъде открита днес в Зеления образователен център в Шабла. Автор на експозицията е посланикът на Република Полша в България д-р Мачей Шимански. Жителите и гостите на Шабла ще имат възможността да разгледат изложбата от фотографии на д-р Шимански, която ще бъде открита официално тази..

публикувано на 31.05.24 в 10:44