Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безплатна чешмяна вода в заведенията - кога ще се предлага и у нас?

През 2018 г. Европарламентът излезе с план за насърчаване употребата на питейна чешмяна вода.

Традиции в огромна част от страните в Европа са свързани с поднасянето на вода от чешмата с кафето. Кафето с вода е класика във Виена, в съседните Гърция, Турция, в останалата част от Балканите, Арабския свят, по Средиземноморието и дори в Западна Европа. У нас, въпреки доброто качество на питейната вода, което позволява консумацията ѝ директно от чешмата, това не е така.

Няколко предприети кампании в годините доведоха само до "няколко лястовички" сред заведенията в страната, в които могат да ти сервират чешмяна вода, но в същото време е практика да ти се откаже такава, ако поискаш. 

Принципно чешмяна вода не би трябвало да бъде отказана на никой клиент. В противен случай говорим за липса на опит в бранша и за дефицит на човечност. Много хора просто не искат да ползват бутилирана вода, коментира за Радио Варна Николай Танчев от Фондация "Гея".

Чешмяната вода е добра възможност за хората да ползват чиста вода и това е право на всеки един човек. Съвсем резонно е в заведенията за хранене да се предлага вода - дори заведенията да искат да печелят от това, каза още Танчев. По думите му, в почти цяла Европа, когато седнете на заведение, можете да получите вода, за която не плащате. 

Чешмяната вода е здравословна, тя идва от проверени източници, подчерта Танчев. Това, което виждаме при нея е, че тя е годна за консумация. Това, което не винаги можем да разберем при бутилираната вода обаче е какъв е нейният път - през складовете, през открития превоз, до момента, в който консумираме вода със съмнително качество, допълни той. 

Достъпът на човек до чиста вода трябва да е цел на всяка една институция, категоричен е Николай Танчев. В случая органите на правителството са тези, които трябва да се застъпят за интегрирането на чешмяна вода по заведенията. Не толкова заведенията и техните политики за печалба трябва да са определящи, а националните институции, които да гарантират това фундаментално право на гражданите, посочи Танчев.

Целия разговор с него може да чуете в звуковия файл. А какво е отношението по темата на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация? Отговора очаквайте в следващите дни в програмата на Радио Варна. 


По публикацията работиха: Доротея Николова, Олга Карова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

411 секции за гласуване ще има във Варна

411 са секционните избирателни комисии на територията на община Варна, като броят на членовете е 3593, разпределени между парламентарно представените парти и коалиции. СИК-овете се състоят от 9 или от 7 души.  Заместник-кметът по финансите Христо Рафаилов проведе днес консултации за определяне съставите на секционните избирателни комисии (СИК) на..

публикувано на 30.04.24 в 16:58

Варненци ще вземат частица от Благодатния огън, пазен в манастир от миналата година

Благодатният огън от миналата година се пази в много храмове. В Катедралния храм във Варна тази година свещеният пламък ще бъде донесен от един от манастирите в епархията. Това каза Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, който ще  отслужи пасхалната архиерейска литургия на Възкресение Христово в катедралния храм "Успение Богородично" в морската..

публикувано на 30.04.24 в 16:22

"Град в града" строят на мястото на бившия радиозавод във Варна

"Град в града" или т. нар. сити ще бъде изграден на територията на бившия радиозавод във Варна. Инвестицията е на стойност над 400 млн. лева. Това каза и зпълнителният директор на "Исторически парк" АД Ивелин Михайлов, който категорично отхвърли обвиненията срещу дружеството, което блогърът Симон Милков отправи вчера на пресконференция.  Журналист..

публикувано на 30.04.24 в 15:10

Отчитат спад на престъпността в Балчик, от май заработват съвместни екипи между румънски и български полицаи

Съвместни екипи между български и румънски полицаи ще заработят от май, съобщават от Община Балчик след среща този месец с представители на Областната дирекция на Министерството на вътрешните работи, на местната власт, с директори на училища и социални заведения. На нея е отчетен спад на престъпността в сравнение с 2022 година.  „Балчик е за пример..

публикувано на 30.04.24 в 14:04
Снимката е илюстративна

По-често ще вдигат контейнерите за смет в центъра на Варна през лятото

Два пъти седмично ще мият улиците във Варна. От два до три пъти в денонощието ще събират боклука в града. Предвидено е по-често вдигане на контейнерите в централната част. Това каза Николай Симеонов, управител на сметопочистващата фирма ЗМБГ- Варна.   Той припомни, че съдовете са само за битови отпадъци. Често случващите се проблеми с повреди на..

публикувано на 30.04.24 в 12:21

Ясни са имената на кандидати за народни представители от Балчик

За по-малко от четвърт час парламентарно представените партии в Балчик се споразумяха за състава на СИК-овете в община Балчик по време на свиканите от кмета Николай Ангелов консултации. Единодушно приеха да се запазят квотите от предходните избори за народни представители. Така в обявените 38 избирателни секции ще има..

публикувано на 30.04.24 в 12:16

Започна кампания„Continuons en français - да следваме на френски в България“

Организатори: Националното бюро на Университетска агенция на франкофонията- България, Асоциацията на преподавателите по и на френски език . Франкофонските програми в българските университети Партньори на кампанията - Министерството на външните работи, Министерството на образованието, Френско- българската търговска и индустриална камара, Посолството..

публикувано на 30.04.24 в 12:14