Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Паметниците на културата изчезват, докато Варна 10 години чака одобрението им

Бившият главен архитект Виктор Бузев в интервю за Радио Варна

Снимка: varna.bg

Списък, включващ 600 сгради паметници на културата във Варна, предложен за актуализация в Министерството на културата през 2015 година, все още не е одобрен. Междувременно за 10 години от него са извадени 12 сгради, а 10 от тях вече са ликвидирани.

Това съобщи бившият главен архитект на Варна Виктор Бузев. Проблемът е, че когато няма актуален списък с режими за паметниците на културата - няма правила. Когато няма правила, идва наред импровизацията, а българите са много добри в това - своеволни цветове, стиропори, дограми, коментира Бузев. 

По думите му е редно такъв списък да бъде обновяван периодично. За тези близо 10 години и други сгради придобиват статут на паметници на културата - исторически събития, изминали са определен брой години. Най-малко това са годините, които са между различни социални и икономически събития, които са се случвали в страната, каза той, визирайки и комунистическите сгради. Голяма част от тях могат да влязат в такъв списък, те имат всички белези, представители са на строително-архитектурната и инженерна мощ на една епоха, която е отминала и е исторически позната като епоха. Нормално е нейните сгради и символи да придобият такъв статут, категоричен е архитектът.

Основният фактор за опазване на паметниците на културата са собствениците, подчерта Бузев. 

Наследниците да разберат с каква ценност разполагат и какъв дивидент могат да черпят от имота си, а не само от разгънатата застроена площ на квадрат. Това е начинът сградите да не пустеят и да бъдат оставяни до състояние на саморазруха, смята Бузев.

Тромавите процедури за укрепване, реставрация или аварийни ситуации, при които падат елементи от фасадите, оставят сградите дълго с издигнати скелета, които пречат на придвижването по тротоарите. Това са т. нар сгради, които са в опасно аварийно състояние. Те застрашават живота и здравето на минувачите, посочи бившият архитект. Таксите за ползване на тротоарно право, които трябва да са стимул за по-бързо приключване на ремонтните дейности, не са ефективна мярка, посочи още Бузев.

Бившият главен архитект на Варна е привърженик на принципа на контраста при реставрирането на сградите и даде няколко примера, в които автентичната архитектура е съчетана с модерни решения.

Виктор Бузев коментира и един от последните случаи, разбунил част от варненската общественост - този за премахването на кованата ограда на една от емблематичните сгради в центъра на града - между бул. "Сливница" 20 и ул. "Петко Каравелов" 1: 

На въпрос дали ще се върне на работа в Община Варна, след като беше отстранен от длъжност, Бузев отговори: "Да, надявам се, че Съдът ще отсъди в моя полза делата, които водя срещу заповедите на бившия кмет. Тогава ще се срещна с новото ръководство и ще се разберем. Ако Съдът прецени, че трябва да се върна, ще се върна". Той поясни, че за момента Върховният административен съд е постановил, че е незаконосъобразно решението за временното му отстраняване от длъжност. "Август получих и дисциплинарно уволнение, за което също водя дело. В момента то се намира във Варненския административен съд. Януари предстои последно заседание във Варненския съд и оттам нататък ще видим дали ще се стигне до Върховен и т.н. Може би ще е тази година", допълни Бузев. 

Цялото интервю с  Виктор Бузев може да чуете в прикачения звуков файл:





По публикацията работиха: Елисавета Илиева, Олга Карова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ивайло Илиев

Ивайло Илиев: Настоящото служебно правителство е изключително изгодно за ГЕРБ и ДПС

„Първата разпоредба, която е отменена от Конституционния съд, е член 23 от основния закон. Той постановява, че културата, образованието и науката са национални ценности. Това решение ми се струва доста куриозно, но може да бъде прието и като метафора за цялостното поведение на съда“. Това каза в предаването „Позиция“ на Радио Варна политологът..

публикувано на 27.07.24 в 14:04

Галина Станишева след успеха във Виена: Хорът ни единствен се представяше с различна програма на концертите

Варненският детски хор „Добри Христов“ към Общинския детски комплекс спечели първата награда и златния медал в 13-ото издание на Световния фестивал за мир в австрийската столица Виена.  Варненски хор спечели голямата награда на конкурс във Виена (ВИДЕО) В тазгодишното издание участваха 42 хорови формации от 16 държави - хорове  от Китай,..

публикувано на 26.07.24 в 12:25

Peter Tägtgren (PAIN, HYPOCRISY): Твърде лесно е просто да се предадеш

Интервю с Peter Tägtgren (PAIN, HYPOCRISY) Няма смисъл да обясняваме кой е Peter Tägtgren. Композитор, музикант, продуцент, лидер на индъстриъл бандата PAIN и дет зверовете HYPOCRISY. Истински работохолик. Това е напълно достатъчно за неговото представяне. Поводите за интервюто с Peter Tägtgren или както мило му казват българските фенове –..

публикувано на 26.07.24 в 11:07

Patrick Mameli (PESTILENCE): Рутината е проблем!

Интервю с Patrick Mameli (PESTILENCE) За първи път дет легендите от Нидерландия PESTILENCE ще свирят в България на 27 юли като част от „Sofia Metal Fest 2024” по покана на „BGTSC”. Водената от Patrick Mameli група ще излезе на сцената на „Арена София” преди TESTAMENT и BEHEMOTH. Преди тях феновете ще видят DJ Eric Hutchence и MALTWORM. В..

обновено на 26.07.24 в 09:33

Варненският лекоатлет Християн Касабов: Психиката в този спорт е изключително важна

За да надбягаш съперниците си в леката атлетика, трябва да имаш здрава психика, която е най-важното нещо в този спорт. Това коментира в интервю за Радио Варна лекоатлетът Християн Касабов. Успешният варненски лекоатлет преди броени дни спечели б ронзовия медал в дисциплината 110 метра с препятствия на Европейското първенство по лека атлетика за юноши..

публикувано на 25.07.24 в 10:05
Делян Илиев, Елена Цанкова и Димитър Георгиев

Благотворително почистване на Морската градина събира пари за солна стая за деца в нужда

„Смет за добро“ - благотворително събитие „Равен старт за всеки“, организират варненският Клуб Ротаракт съвместно с представители на частни фирми и община Варна. Проявата включва почистване на Морската градина и събиране на средства за Центъра за специална образователна подкрепа, съобщиха за Радио Варна Елена Цанкова и Делян Илиев   – двама от..

публикувано на 24.07.24 в 09:10

Магърдич Халваджиян: Успешните хора не обвиняват другите и признават грешките си

Магърдич Халваджиян е един от най-успешните продуценти у нас. Описва себе си като мечтател. Обича да казва, че „хвърчи в облаците, но в същото време е здраво стъпил на земята“.  В годините разбрах, че мечтите са много хубаво нещо, но трябва да ги подплатиш с много можене и знаене. Чак тогава разбираш, че те се сбъдват, категоричен е той. Този урок..

публикувано на 23.07.24 в 08:00