Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синоптикът Венета Тодорова: Застудяването е завръщане към обичайната зимна атмосферна циркулация

2
Венета Тодорова, НИМХ – филиал Варна

Рязкото застудяване се дължи на арктичен въздух от северните ширини. Той стига до нас преминавайки през северната част на Скандинавския полуостров, Източна Полша и европейската част на Русия. Тази въздушна маса достига до нашите географски ширини и студеният въздух от Арктика ще бъде доста смекчен, образно казано. Това не е нещо необичайно, по-скоро се завърнахме към обичайната зимна атмосферна циркулация. Очакваме до около /-10/ градуса да се понижат в следващите няколко денонощия. Абсолютни минимални температури не очакваме, това ще са вече по-нормални минимални температури, типични за януари. Последното такова застудяване у нас беше през 2017 г. Това каза в предаването „Новият ден“ на Радио Варна Венета Тодорова, ръководител сектор „Прогнози“ в НИМХ-Варна.

На въпрос "Съгласна ли сте, че тези амплитуди в атмосферните процеси стават все по-характерни и ще се засилва ли тази тенденция?" Тодорова коментира, че тези процеси много зависят от това какво е атмосферното налягане на Северния полюс. Дали ще има големи резки застудявания през зимата се определя най-вече от това доколко е развит т. нар. полярен вихър. В момента той отслабва и това е причината при нас много рязко да нахлува студена арктична маса. Това студено време ще продължи поне до края на тази седмица, след 20 януари очакваме този полярен вихър да се усили и да се задържи на Северния полюс. Донякъде се наблюдава някаква честота в по-резките изменения на температурата, но не може да се говори за цикличност в това отношение. За цикличност може да се говори по отношение на причината, която поражда тези атмосферни явления - развитието на този полярен вихър. Почти винаги това е причината. 

Но, зимата ще завърши с по-скоро топло време. Прогнозите на всички климатични центрове сочат, че  месеците февруари и март ще бъдат с температури по-високи от обичайните. 



По публикацията работи: Мариела Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Десетки варненци дариха стари дрехи в кампанията "Дрешник с кауза"

Прекомерното изхвърляне на текстилни отпадъци, както и даването на втори шанс на ненужния текстил в бита, бяха сред акцентите във второто издание на кампанията „Дрешник с кауза“, която се проведе днес в Социалната чайна във Варна. Десетки варненци дариха стари дрехи или текстилни изделия, които не използват. Една част от тях ще бъдат..

публикувано на 27.04.24 в 16:32

Общоградско честване на пролетните празници в Каварна

Общоградско честване на пролетните празници Лазаровден и Цветница започва в 11.00 часа на площада В Каварна пред църквата „ Св.Успение Богородично“. Отец Василий, който е протойерей на храма, ще благослови Лазаровата събота. В празничната програма участват деца от детските градини „Здравец“ и „Радост“, възпитаници от СУ „Ст.Караджа „ и ОУ..

публикувано на 27.04.24 в 10:53
ОУ

Ден на отворени врати за бъдещи възпитаници на ОУ "Христо Ботев" във Варна

Ден на отворени врати се провежда днес в ОУ „Христо Ботев“ във Варна. Училището, което се намира в кв. Аспарухово, посрещна деца от всички детски градини в района, на които им предстои да бъдат първокласници. След тях сградата ще посетят и деца, които ще бъдат в пети клас през следващата учебна година. Малчуганите бяха посрещнати в двора..

публикувано на 26.04.24 в 13:10

Възпитаници на МГ-Варна с поредни успехи по лингвистика и български език и литература

Поредни успехи завоюваха възпитаници на Математическата гимназия "Д-р Петър Берон" във Варна.  Деветокласникът Павел Василев достигна първото място от Националния кръг на олимпиадата по лингвистика.  "Лингвистиката ми помага да мисля по нестандартни начини, които са полезни и помагат в различни ситуации", подчерта за Радио Варна..

публикувано на 26.04.24 в 09:46

Дрешник с кауза дава втори шанс на ненужните дрехи

Текстилните отпадъци са един от актуалните глобални проблеми, свързани със замърсяването на околната среда. По данни на Българска асоциация "Кръгов текстил",  всяка година в Европейския съюз се изхвърлят 5 милиона тона текстил. От тях, над 3 милиона тона  попадат в смесения битов отпадък и съответно вредят на природата. Вдъхновени от Деня на..

публикувано на 26.04.24 в 09:30

19 хорови формации изнасят концерти във Варна

18 хорови формации от Варна и един гостуващ хор от Балчик ще изнесат концерти в морската столица. Включвайки се в VIII Национална инициатива „България пее“ на Българския хоров съюз, Община Варна организира на 26, 27 и 28 април поредица от концерти в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“. В 18:00 ч. днес началото ще постави Мъжкият хор на..

публикувано на 26.04.24 в 09:16

Антверпен - град с минало и бъдеще

Барокови фасади съжителстват със съвременна градска среда. Историческите сгради имат нов живот, а старото пристанище е зона на атракции и музеи. Антверпен е чудесен пример как се съчетава историческото наследство с модерния живот. По бреговете на река Шелда, в северната част на Белгия се намира един от значимите центрове на търговията. Известен като..

публикувано на 25.04.24 в 16:30