Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът Благомир Коцев:

Варна ще се бори с презастрояването чрез промяна на общия устройствен план

Снимка: Ани Петрова

Започва дълъг процес по промяна на общия устройствен план във Варна като законен начин за решаване на проблема с презастрояването. Това съобщи в предаването "Денят с Веселин Дремджиев" кметът на общината Благомир Коцев. Голям е проблемът с презастрояването във Варна, резултат на десетилетия издавани разрешителни, подчерта Коцев. Като първа стъпка той посочи, че вече е прекратена продажбата на общински имоти, но ще има поредица от още действия. 

Попитан за „Дупката“, Коцев заяви, че ще бъде организирано широко публично обсъждане и дори местен референдум, за да се вземе решение за съдбата на това централно пространство на Варна. Акциите на Панаира са запорирани, Министерството на икономиката си ги иска обратно и аз поддържам техните действия, защото е редно да си запази държавата дела, каза още кметът, като допълни: "Тази година дружеството ще се ликвидира, за да си придобием собствеността. В „Дупката“ има парцел от 900 кв. м. частна собственост и частните интереси не се очаква да съвпаднат с публичния интерес, което вероятно ще наложи отчуждаване с общински средства. Не искам да налагам моето мнение, а да чуя общественото мнение. Идеите на хората са различни за това емблематично място и трябва да стигнем до решение". 

Коцев допълни, че се идентифицират терени за индустриална зона, за да се привличат трайно инвеститори в града. Вече разговарях с хърватски и турски компании, готови да направят свои инвестиции във Варна, съобщи още той.

Коцев обяви, че се правят усилия за системно решаване и на проблема с колите в Морската градина и че той и в лично качество е против да движението на автомобили там. По думите му, изграждането на буферни паркинги по периферията на Морската градина е част от решението на проблема.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Задържаха 10 души при специализирана полицейска операция в Добрич

10 души са задържани в рамките на специализирана полицейска операция в Добрич. Акцията се провежда по линия на противодействие на престъпления, свързана с политическите права на гражданите и спазване на обществения ред,  съобщиха от Областната дирекция на МВР в Добрич. По план в днешния ден са изградени три контролно-пропускателни..

публикувано на 23.05.24 в 20:34

Музеят на Възраждането с вход свободен на 24 май

Музеят на Възраждането във Варна ще работи с вход свободен на 24 май, съобщиха от Регионалния исторически музей.  В Деня на Светите братя Кирил и Методий обектите, отворени за посещение в системата на РИМ-Варна, са следните: -  Музей на Възраждането Работно време: 10:00 – 17:00 часа с ВХОД СВОБОДЕН -  Музеен обект "Аладжа манастир" Работно..

публикувано на 23.05.24 в 19:35

На 24 май синята зона във Варна няма да работи, въвеждат маршрутни промени (ГРАФИК)

Във връзка с честването на 24 май „Градски транспорт“ ЕАД – Варна въвежда маршрутни промени и допълнителни курсове по някои от линиите на обществения транспорт в морската столица. От 08:00 до 14:00  часа ще бъде преустановено движението на площад „Св. св. Кирил и Методий“. От 08:00 до 09:00 часа автобусните линии ще преминават по бул. „Съборни“ и..

публикувано на 23.05.24 в 19:20

Вода с колиформи в с. Брестак, в още четири населени места тя не отговаря на условията за качество

Водата в село Брестак не отговаря на Наредбата за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели. Причината - наличие на колиформи - 12 КОЕ/100 мл., при норма – 0КОЕ/100 мл., съобщиха от Регионалната здравна инспекция във Варна. Водата в селата Левски, Габърница, град Провадия и курортен комплекс "Златни пясъци" също не отговаря на Наредбата..

публикувано на 23.05.24 в 18:30

Изплатиха около 15 млн. лв. на млади земеделци

Държавен фонд „Земеделие“ преведе 14 716 468.63 лева по интервенцията „Допълнително подпомагане на доходите за млади земеделски стопани (МЗС)“ на 1568 стопани, съобщиха от Фонда. Размерът на плащането за един, отговарящ на условията за подпомагане хектар, е 244,47лв./ха, съгласно заповед № РД 09-550 от 22.05.2024 на Министъра на земеделието и храните...

публикувано на 23.05.24 в 17:00

Една емблема в Балчик си отива

От края на месец април започна събарянето на т.нар. мелница в кв. "Левски" в Балчик. Днес започна разрушаването и на най-високата сграда в комплекса на ул. "Дунав" 6. Изпълнението е чрез механичен способ до кота нула. Планираната продължителност на работата по строителната площадка е три месеца. Възложител е дружеството „ЦБА Добрич, а изпълнител..

публикувано на 23.05.24 в 16:24

2,5 % повече сигнали за купуване на гласове в страната

Четири пъти са се увеличили досъдебните производства, образувани до момента след акции на полицията за купуване на гласове в страната. Сравнението е с изборите през миналата година. Това каза вътрешният министър Калин Стоянов в Приморско, предаде БНР. „Схемите са същите - опрощаване на дългове. Сумите, които се предлагат за момента, са между 50 и..

публикувано на 23.05.24 в 16:23